10 fantastiska och roliga fakta om Sydkorea

Resor May 26, 2020

Sydkorea har blivit en alltmer populär destination både för turister och internationella studenter. Den alltmer ökande fascinationen som landet bjuder på, kommer sig huvudsakligen av senare års ekonomiska boom, liksom av dess nuvarande roll som en exportör till hela världen. Om du undrar vad Sydkorea exporterar, ja, då måste vi säga … så gott som allting. Från K-pop och läcker kimchi, till din smartphone – eller delar av den i alla fall. Koreanska produkter finns överallt.

Sydkorea är ett litet men otroligt rikt och varierat land där det gamla möter det nya och urbana i naturligt vacker samklang. Om du fortfarande undrar vad som gör denna nation så unik, kommer dessa tio fakta att få dig att tappa hakan:

Koreaner kommer alltid att vara ett år äldre än du

Alltså om ni båda räknar på ert egna sätt. Koreanerna är automatiskt ett år äldre när de föds och hela landet blir ett år äldre på nyårsdagen. Därför kan du faktiskt vara två år äldre än du är enligt din internationella ålder!

Allt i Sydkorea handlar om utbildning

Studier som PISA och World Top 20, rankar konstant Sydkorea bäst i världen vad gäller utbildningssystemet. I tillägg är andelen av befolkningen som studerat vid universitet 68 % – högst av alla OECD-länder. Eftersom de studerande tillbringar upp till 16 timmar per dag i skolan, är det inte underligt att Sydkoreas utbildningssektor är massiv!

Den koreanska underhållningsbranschen håller på att bli bland de största i världen

K-pop, K-film, K-drama… K- finns överallt! Koreanska flick- och pojkband har blivit enorma hits världen över och filmindustrin – en av de största på global nivå – syns mer och mer vid västerländska tävlingar och festivaler som Oscarsgalan.

Mat är grunden för allting i Sydkorea

Det finns en anledning att Sydkorea ofta refereras till som ”Österns Italien” – mat är det centrala i landets kultur och (vi kan inte nog understryka det) DEN ÄR SÅ GOD. Vid sidan av den berömda kimchi (om vilken vi skulle behöva ett eget kapitel), är det koreanska köket otroligt varierat, även om kryddstarka smaker dominerar. Från street food till hemlagad mat jämställs ätande med välbefinnande från Seoul till Busan och förfrågningar om någons hälsa inkluderar vanligen frågor om vad personen har ätit!

Plastikoperationsindustrin blommar

Utseendet är jätteviktigt i Sydkorea. Studier visar att över 25 % av befolkningen anger att de gjort någon plastikoperation. Skönhetsidealen skiljer sig från de västerländska – fokus ligger huvudsakligen på att försköna anletsdragen och koreanska män känner också pressen att underkasta sig operationer som får den att likna de manliga skönhetsidealen från K-pop och K-drama.

Seoul är löjligt coolt

Och med 25 miljoner människor som lever inom stadens gränser, är Seoul också den tredje största metropolen i hela världen! Du hittar futuristisk arkitektur överallt, häpnadsväckande, enorma köpcentra och oändliga uppvisningar av stadens FLOTTA status som är otroligt innovativ och modern. Historien är emellertid också närvarande i Seoul och även om det är en verkligt enorm stad, är den faktiskt ganska intuitiv och välordnad – koreanerna är kända för att respektera regler, vilket gör att trafiken, till exempel, löper lätt.

Sydkorea är ett tech-paradis

Landet har världens snabbaste internet och bästa 4G-service, så du kan glömma att inte hitta Wi-Fi medan du är i Sydkorea. Den massiva tech-vågen inkluderar även dataspel och e-sporter – du kommer att upptäcka att det finns ett enormt antal dataspelställen, och inte bara inomhus, e-sportevenemang hålls även på stränderna!

Alkohol är en stor grej

Detta kanske förvånar dig, men koreanerna är utan tvekan de som konsumerar mest alkohol i Asien. De ligger på 17:e plats i världen – före länder som vanligtvis associeras med hög alkoholkonsumtion som Irland eller Tyskland. Soju är en högt bidragande faktor till landets placering, eftersom den i allmänhet dricks tillsammans med måltider och håller runt 19 % alkohol. Lyckligtvis vet koreanerna också hur de ska handskas med de negativa effekter som alkohol ofta för med sig, så om du är på en restaurang i Sydkorea efter en natt på stan, prova deras lindrande ”baksmällesoppa” (“해장국”).

Titlar före namn

Den koreanska kulturen är mycket hierarkisk och i stor utsträckning baserad på ålder. Därför är det bara tillåtet att tilltala någon med namn i mycket specifika situationer – det vanligaste är att använda titel. Emellertid kan detta skapa förvirring på arbetsplatsen (om du är chef över någon som är äldre än du) och även i hemmet där det kan uppstå bråk om familjemedlemmar inte respekterar rangordningen.

Sydkorea har fler än 4 000 öar

Och för att tillbringa en dag på var och en av dem skulle du behöva nio år. Det betyder inte att du inte ska göra några strandhugg när du besöker Sydkorea – tvärtom faktiskt. Koreanskt öliv är totalt annorlunda än städernas vibbar, eftersom traditionellt fiske och sjögräsodling fortfarande är de viktigaste inkomstkällorna. Långt ifrån den teknikcentrerade livsstilen vi tidigare nämnt!

Som du märker är Sydkorea ett extremt intressant och komplext land. Ju mer du lär dig om den, desto mer vill du veta! Om du verkligen vill bli en expert på landet och tala språket flytande kan du, som tur är, lugnt vända dig till ESL!

Studera koreanska i Sydkorea

By Julia Hoyas

What do you think?