Hur K-pop blev så populär över hela världen

Lär dig språk October 21, 2019

Finns det någonstans du inte hittar K-pop nu för tiden? Med K-pop nu på Coachella, samarbetar stora amerikanska och brittiska artister med koreanska grupper och live showerna som säljs ut på sekunder över hela världen, kan man definitivt säga att K-pop har säkrat sin plats inom musiken och blivit ett begrepp. Men hur blev det så? Läs här hur K-pop blev så populär och sprängde gränserna jorden runt.

Första delen: K-popens födelse

Under tidigt 90-tal existerade ännu inte konceptet K-pop i Sydkorea. Självklart fanns det koreansk pop, men den var riktad mot en äldre generation som hade växt upp med att lyssna på koreanska takter (en genre med sin egna, distinkta tvåtaktsrytm) efter det att amerikansk pop bannlystes på 1970-talet.

Koreansk popmusik utvecklades under 70- och 80-talen, men med sin alldeles egna stil som sällan uppskattades utanför landets gränser. Yngre människor lyssnade på utländsk musik för att njuta av pop. Men, 1992, ändrade en talangtävling på TV den koreanska popen för alltid. Seo Taiji and Boys presenterade en musikalisk blandning av hip hop, rap och Europop, men på koreanska. Domarna hatade, men publike älskade den och pojkarna sköt upp på listorna.

Deras framgång öppnade upp för en våg av koreanska artister som experimenterade med olika musikaliska influenser och K-pop började spridas över Asien. Idolband utvecklades speciellt med en tonårspublik i åtanke och individuella artister valdes ut för att tilltala en global publik.

Andra delen: hallyu, den koreanska vågen

Termen hallyu myntades för att beskriva fenomenet att sydkoreansk kultur spreds över världen och blev populär. K-pop och K-drama spred sig först till andra asiatiska länder, speciellt i öst och i sydöst. Sydkorea anammade fullt ut populära sociala media som Facebook (i motsats till andra asiatiska nationer som Kina, som har sina egna nätverk och sällan använder internationella webbkällor). Detta betydde att K-pop lätt kunde delas online och med små ansträngningar ta sig runt världen.

K-popgrupper är utformade för succé, inte bara musikaliskt utan även visuellt. Perfekt genomförd koreografi, monumentala musikvideor, färggranna kostymer och lättfångad lyrik i själva sångerna är det perfekta receptet för att gillas av en bred publik – speciellt tonåringar. Under sent 2000-tal var koreanska grupper berömda över nästan hela Asien och K-pop började att vinna mark.

Tredje delen: Gangnam Style

Vi skulle inte kunna prata om hur K-pop blev så populär över hela världen utan att nämna Psy. Under fem år höll Gangnam Style toppositionen på YouTube, den första video någonsin som passerade en miljard visningar. Detta var ett historiskt ögonblick för koreansk pop, med hela världen nu som följare, vilket bevisar att texten inte behöver förstås för att kunna njuta av sången.

Även om det är sant att Gangnam Style var mer en ”gimmick” i K-popvärlden, öppnade den ögonen och en fandom föddes. Människor över hela världen började streama K-pop i oanad mängd. Fansen gjorde videorna populära och antalet visningar på YouTube nådde hisnande höjder bokstavligen från en dag till en annan. Dessa populära videor blev nu trendiga på allas YouTube-sidor och den koreanska vågen hade nu nått hela världen.

Fjärde delen: Sensationer på YouTube

Var skulle K-pop vara utan Internet? Under de senaste åren har fandomer växt snabbt över världen och nästan varje K-popgrupp har nu sin speciella följargrupp som gillar att pusha sin favoritartist till topplacering på webstreamingplattformar och slå rekord åt alla håll.

BTS (Bangtan Boys), ett av Sydkoreas populäraste pojkband, lanserade sin singel ”Boys With Luv” i april 2019 och det blev succé direkt. Det blev den mest sedda musikvideon inom 24 timmar efter lanseringen, bara dagar efter att Blackpink, en koreansk flickgrupp, hade gjort detsamma med sin singel ”Kill This Love”. K-popen hade äntligen nått listorna i USA, England, Frankrike och Australien och kommit för att stanna, tack vare fantastiskt bildspråk, smittsam toner och koreografi som bara ber om att bli kopierad!

Som ett resultat av den koreanska vågen, växer koreanska som språk i popularitet. En studie i USA av Modern Language Association, visade att antalet studenter som anmält sig till kurser i koreanska hade ökat med 14 % på bara tre år och hos ESL är koreanska ett av de snabbast växande språkstudieprogrammen, speciellt bland de under 18 år! Tusentals drar nu till landet för att lära sig språket, uppleva den koreanska kulturen och dansa till K-pop i landet där allting startade.

Varför inte ta reda på vad denna hajp handlar om? Vill du själv uppleva den koreanska kulturen och lära dig mer om landet och språket bakom den koreanska vågen, är en språkresa ett fantastiskt sätt att börja. Du kommer att bli lika förälskad i Sydkorea som vi!

Sjung med i K-poptexterna

Källor:

  • https://koreancultureblog.com/2015/03/06/evolution-of-k-pop-series-1970s-and-1980s/
  • https://www.bbc.com/news/business-44770777
  • https://www.rollingstone.com/music/music-features/bts-kpop-albums-bands-global-takeover-707139/
  • https://www.bbc.co.uk/newsround/47996730
By Emily Lawrenson

What do you think?