Checklista för studier utomlands i Sydkorea

Resor August 12, 2019

Så du har beslutat att resa till andra sidan jordklotet på en språkresa till Sydkorea, k-popens, de häpnadsväckande landskapens, skyskrapornas och gatugrillarnas förlovade land. Ett fantastiskt val! Sydkorea är en fantastisk plats för att studera utomlands, med välkomnande (i de flesta fall) lokalinvånare, livliga gator där det alltid händer någonting och ett fascinerande språk att duka ner i. För att hjälpa dig att komma igång, kommer här några av de saker vi tycker att du ska känna till innan din språkresa till Sydkorea – och även om du bara funderar på att åka!

Innan du reser till Sydkorea

Innan du reser, om möjligt, är det en god idé att åtminstone lära dig hangul, det koreanska alfabetet. Det gör att du kommer att kunna läsa mycket av vad du ser omkring dig, eftersom koreanerna använder många engelska fraser i sitt dagliga liv – bara skrivet med hangul. ‘마트’ betyder ‘mart’ (ma-teu), och ‘캠퍼스’ means ‘campus’ (kaem-peo-seu), till exempel. Så om du förstår engelska och kan läsa koreanska är det till stor hjälp!

Visum

Det är viktigt, innan du reser, att du kollar hur länge du får stanna i landet. Om du inte ska studera på universitet, behöver du inget visum varför du kan resa in i landet och stanna under en begränsad period. Denna period varierar beroende på din nationalitet. Kanadensare kan stanna under 180 dagar utan visum, medan medborgare i USA och EU (utom Cypern) kan stanna i 90 dagar.

För att kunna stanna längre utan visum behöver du bara lämna landet och resa in igen – den perfekta ursäkten för en semester medan du är där!

Läkarvård

Om du inte är skriven i landet har du inte rätt till det nationella hälsovårdsprogrammet. Tänk på att ta en försäkring som täcker tiden för din vistelse. Se också till, innan du reser iväg, att aktualisera dina vaccinationer och kolla vilka vaccinationer du behöver. Mer information om detta hittar du i vår informationsgrafik nedan.

Vad du bör packa för Sydkorea

Eftersom vädret i Sydkorea växlar ordentligt från sommar till vinter behöver du, om du reser för en lång tid, planera i förväg. Vintern i Sydkorea är kall, med temperaturer i Seoul som ofta ligger under noll. Väljer du att studera koreanska i Busan däremot, är klimatet mildare. Tänk därför på, om du ska vara borta en längre period, att packa både vinterkläder och kläder för varmare väderlek.

En bra sak med Sydkorea är hur billigt det är med kläder och hur mycket som erbjuds! Det är en shoppinfantasts dröm, så föredrar du att packa lätt kan du köpa kläder på plats till fantastiska priser.

Tips: Koreaner visar vanligtvis inte bara axlar och bröst, så undvik djupt V-ringade toppar och smala axelband.

Vad du ska göra när du anländer till Sydkorea

De enorma sydkoreanska städerna kan kännas hotfulla, men de flesta har ett fantastiskt kollektivtrafiksystem som tar dig enkelt överallt du önskar! Köp ett uppladdningsbart transportkort när du anländer, som du kan använda på både tunnelbana och buss. Du köper dessa uppladdningsbara dessa på tunnelbanestationer eller de tidigare nämnda ”marts” som 7/11 eller Mini-Stop. Vissa typer av kort kan även användas i affärer och till taxi och de flesta kan användas i hela landet!

So ett av världens mest avancerade länder när det gäller Wi-Fi, är internet i Sydkorea relativt billigt och tillgängligt. Att hyra ett Wi-Fi-ägg att använda under din språkresa utomlands till Sydkorea är ett bra alternativ, eftersom du kan ta det med dig varhelst du går. Innan du kommer till Sydkorea bör du ladda ner appen Naver Maps, vilken är mycket mer tillförlitlig än Google Maps där borta. Här finner du närliggande restauranger, populära sevärdheter och hur du tar dig från A till B – och allt på engelska!

Med allt detta under kontroll är vi säkra på att det kliar i fingrarna att komma ut och utforska staden! När du anländer, ta då reda på hur du ska komma till skolan från ditt boende, så att du inte behöver stressa första kursdagen.

Om du följer dessa tips på vår checklista för studier utomlands i Sydkorea, är vi säkra på att du kommer att känna dig bättre förberedd när du anländer – då har du bara kvar att njuta av din vistelse där!

Språkresa till Sydkorea

By Emily Lawrenson

What do you think?