Hanami med stil: Planera den perfekta körsbärsblomningspicknicken

Resor February 25, 2020

Våren är den perfekta tiden för att besöka Japan, vare sig det är som semester eller för att studera japanska. Moln av rosa, frodig blomning fyller kullarna och stadsparkerna över hela landet och för några korta veckor blir hanami (att titta på körsbärsblomningen) en japansk mani. Att betrakta körsbärsträdets perfekta blommor har varit en japansk tradition i mer än tusen år. En gång var hanami reserverat för kejsaren och hans hov, men är nu en folklig, enormt populär festival som älskas av alla. Folk samlas i parker med vänner och familj för att njuta av en picknick och fira den perfekta, flyktiga blomningen, som bara varar ett par dagar. De mest berömda platserna för hanami, framför allt i städerna, fylls snabbt, så planering är viktig. Den årliga körsbärsblomningsfestivalen är något du inte får missa, så kolla våra tips hur du hanami med stil!

Var att hanami?

Körsbärsblomningen (sakura) sker under bara et par veckor, så ta reda på när den kommer till där du är. Japanska turistrådets webbplats anger de datum (på engelska) då du kan se sakura i olika delar av landet. Som allmän riktlinje börjar blomningen på subtropiska ön Okinawa i södra Japan i mitten av januari, i Osaka och Kyoto i slutet av mars och i Sapporo på nordön Hokkaido, i början va maj.

Om du planerar att fara till någon av de berömda hanamiplatserna – som parkerna Yoyogi eller Shinjuku Gyoen i Tokyo eller Filosofernas promenad i Kyoto – var beredd att komma dit tidigt. Mycket tidigt! De mest fanatiska hanamientusiasterna kommer så tidigt som klockan sex på morgonen och tar de bästa picknickställena genom att bre ut sina filtar!

Picknicketikett under hanami

När du beslutar var att hanami, ta då först reda på om parken du valt tillåter fester. Platserna reserveras efter principen ”först till kvarn …”, så kom så tidigt du kan för att reservera din plats med bästa vy. Se till att ta med dig soppåsar eftersom du förväntas lämna picknickplatsen lika ren som när du kom. (För mer tips om japanska vanor, läs vår praktiska lista ”Rätt och fel i Japan”.

Basutrustning för hanami

Basutrustning för att försäkra dig om att din hanami blir lyckad inkluderar picknickfilt – helst med en vattentät sida eftersom kvällarna kan bli fuktiga och kyliga. Riktiga hanamientusiaster har även gärna med sig en kudde eller två för högre komfort. Det är också en god idé att ta mid dig något varmt att ha på dig och kanske även en regnjacka om väderutsikterna inte är så bra. Se till att ha gott om mat och dryck, inklusive massor av speciell hanamimat som tillreds för firandet av denna vackra festival. Du kan också njuta av några av de traditionella delikatesserna som serveras från matstånd som du hittar på de flesta större platserna för att titta på körsbärsträdens blomning. Papper och våtservetter är också bra att ha till hands när du köar till toaletterna. Glöm inte soppåsarna, så att du kan packa ihop allt skräp innan du lämnar.

Traditionell hanamimat

Du kommer att hitta traditionell hanamimat överallt du går under körsbärsblomningssäsongen. Varuhusens matavdelningar och livsmedelsaffärerna erbjuder ett urval hanami bento – klassiska japanska picknickboxar fyllda av härliga läckerheter i pastellrosa och grönt som en hyllning till de skira blommorna och den antågande våren. Dessa kan innehålla sushi med räkor eller lax och kanske några sakuramochi, en rosa riskaka fylld med röd bönpasta och inslagna i inlagda körsbärsblomsblad. Andra specialiteter under denna säsong inkluderar sakura onigini, en variant på de vanliga onigini (risbollar inslagna i tång), som tillreds med saltade körsbärsblommor. Är du beredd att hanami med stil? Oavsett om du är på väg till ditt livs semester eller studerar japanska utomlands, hoppas vi att du har inspirerats att njuta fullt ut av en av Japans mest oförglömliga festivaler!

Ta mig till Japan, nu!

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?