Rätt och fel i Japan

Resor July 2, 2019

Tempel och höghastighetståg. Geisha och manga. Ramen och robotrestauranger. Zenträdgårdar och kattkaféer. Ingen annan stans samsas det traditionella och det ultramoderna så väl som i Japan: inte att undra på att det har blivit ett av de populäraste resmålen i världen! Vare sig du vill bedåras av skära körsbärsblommor eller titta på sumobrottning, suga i dig litet udon eller ta ett dopp i en onsen (naturlig varm källa) utomhus, ger Japan oförglömliga upplevelser i massor.

Förälskelse i allt japanskt har spritt sig runt världen och fler och fler människor väljer att åka dit, ofta för att studera språket och uppleva landets unika traditioner. Om du är en av de många som fascineras av Japan, varför inte fundera på att följa ett studieprogram utomlands i japanska, som kombinerar språkinlärningen med en fördjupning i den japanska kulturen? Oavsett om du åker en vecka, en månad eller ännu längre, kan de japanska vanorna vara väldigt olika mot hur det är i ditt land, så trampa inte i klaveret – läs våra praktiska tips om rätt och fel i Japan och få en fantastisk vistelse under din språkresa till Japan.

Rätt: ta av skorna inomhus

Detta är ett ovillkorligt måste. Om du inte vill skrämma japanerna med ditt chockerande uppförande, ta av dig skorna (kom bara ihåg att packa ner hela strumpor utan hål). Japanerna har inte på sig skor i hemmet och i många ryokan (traditionella värdshus), tempel och andra historiska byggnader förväntar man sig att du tar av dig dina i vissa rum. Detta gäller vanligtvis också i skolor, om du besöker Japan för att studera. Lämna skorna vid ingången och ta på dig ett par tofflor som tillhandahålls. Ha inte tofflorna på tatami (de traditionella japanska stråmattorna), där du bara har strumpor eller är barfota.

Rätt: buga

Att buga är en subtil konstform som få utlänningar bemästrar, men om du anstränger dig imponerar du på dina japanska vänner. Några praktiska tips för nybörjare: buga när du presenteras för någon, när du tackar och alltid om någon bugar för dig (utom i affärer och på restauranger). I princip, ju djupare bugning desto större respekt.

Rätt: sörpla

Sätt dig på en stol på ett gatustånd med ramen och glöm allt du har blivit lärd om bordsskick. I Japan ska du sörpla ljudligt, för ju högre du sörplar ju mer visar du att du uppskattar din skål med ångande nudlar. Du kommer inte att vara ensam: de andra matgästerna kommer att sörpla lika glatt som du.

Fel: ge dricks

Japanerna ger inte dricks. Lämna inte dricks på restauranger, hur underbar servicen än må ha varit, för då riskerar du att förolämpa personalen. Det finns några tillfällen då dricks uppskattas dock, som om du gillat en bra rundtur och vill tacka guiden. Se då bara till att du inte tar ut pengar ur plånboken och ger dem direkt, vilket betraktas som oförskämt. Lägg dricksen i ett kuvert och ge kuvertet till guiden.

Rätt: kläd dig passande när du ska besöka tempel

Shorts, kort kjol och toppar är inte väl sett i japanska tempel och helgedomar, så se till att du bär en passande klädsel för att inte riskera att inte få komma in. Ett flertal platser har även traditionella tvättkar där du bör tvätta dina händer med hjälp av damerna som assisterar.

Rätt: skrubba dig först

Att besöka en onsen (naturlig varm källa) är en av de mest autentiska och njutbara japanska upplevelserna. Det finns onsen utomhus, i andlöst vackra omgivningar (dessa kallas rotenburo) och många ryokan (traditionella värdshus) har inomhusbad med vatten från varma källor. Men det är inte bara att hoppa i: du måste skrubba dig ordentligt först och försäkra dig om att vara skinande ren innan du sjunker ner i vattnet. Och, använd inte badkläder (men oroa dig inte – so gott som alla onsen har separata bad för kvinnor och män).

Rätt: försök att prata litet japanska

Att lära dig några ord på japanska gör att du får vänner på en gång. Ett vänligt konnichiwa (hej) eller arigato (tack) är en bra början, men varför inte ta en kurs i japanska och få en ordentlig förståelse för grunderna – eller, om du redan studerat japanska, ta dig upp till nästa nivå! På en språkresa till Japan lär du känna dess unika vanor och fantastiska kultur i några av landets mest emblematiska städer, från den vibrerande, neonbelysta huvudstaden Tokyo eller den vackra staden Kobe, omgiven av berg med utsikt över havet!

Språkresa till Japan

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?