Hur du skriver det perfekta personliga brevet på engelska

Karriär May 19, 2020

Ska du söka ett jobb i ett engelsktalande land? Då måste du vara säker på att du har alla verktyg som kan hjälpa dig på väg. Slagkraftigt CV (eller resumé, naturligtvis)? OK. Uppdaterad, detaljerad Linkedin-sida? OK. Men, det som din potentiella arbetsgivare ganska säkert tittar på först? Ett ansökningsbrev, alltså ett personligt brev. Vi kommer att visa dig exakt hur du ska skriva det perfekta personliga brevet på engelska, så att din ansökan kommer att sticka ut!

Vad är ett personligt brev?

Ett personligt brev, eller ett ansökningsbrev som det heter ibland, är ett brev – nu dokument – som du skickar tillsammans med ditt CV och där du berättar varför du kvalificerar dig för jobbet ifråga. Ett personligt brev duger inte att utforma som ett standardformulär, som ditt CV. Det måste anpassas

I ett personligt brev låter du din potentiella arbetsgivare veta vilket jobb du är intresserad att söka, varför du är en idealisk kandidat för jobbet, samt din kontaktinformation för att boka en intervju. Ditt personliga brev ger dig en chans att mer i detalj beskriva dig själv och din egna, unika kombination av färdigheter och intressen, vilket inte är möjligt att ange i ett CV. Det är troligen det första en potentiell arbetsgivare ser av dig, så det är viktigt att göra ett bra intryck, att verkligen sticka ut.

Hur du skriver det perfekta personliga brevet.

Även om de flesta personliga brev idag sänds digitalt, bör de fortfarande behålla det traditionella brevets grundstruktur och formalism.

En slagkraftig introduktion

Efter det obligatoriska ”Dear + namn” bör du inte slösa värdefullt utrymme med en långtråkig introduktion. Din först mening är viktigast! För att börja det perfekta personliga brevet, fånga din läsares intresse med en unik inledningsfras, följd av varför du är intresserad av jobbet du söker.

Allt om dig

Nu när du har angett varför du söker jobbet, kan du fördjupa informationen om vem du är. Här kan du berätta om dina relevanta färdigheter och erfarenheter utan att det blir en kopia av ditt CV. Framhåll dina största framgångar, speciellt de som har att göra med det jobb du söker. Detta visar din potentiella arbetsgivare hur dina färdigheter kan bli en tillgång för företaget.

Ta stöd av arbetsbeskrivningen i denna del – hur kan du framhålla färdigheter som speglar kraven i arbetsbeskrivningen? Försök att använda några av de meningar som använts i arbetsbeskrivningen för att visa att du har tagit denna till dig.

Du och företaget

I detta stycke kan du visa dina kunskaper om företaget, så du behöver göra en del efterforskningar! Du bör beskriva varför du är intresserad av branschen och varför företaget lockar dig. Hur kommer du att passa in i företagskulturen och hur känner du för företagets värderingar? Dessa är viktiga frågor att besvara i detta avsnitt eftersom de visar företaget hur du kan bidra till dess tillväxt.

Sammanfattning och nästa steg

För att sammanfatta, upprepa! Upprepa varför du är intresserad av platsen och varför du är perfekt för den. Det är också nu du måste avsluta med att ta upp nästa steg – ditt mål är att få komma på en intervju, så vad förväntar du dig? Ett telefonsamtal för att boka tid eller en personlig intervju? Fraser som ”Jag ser fram emot att träffas för att diskutera vidare” eller ”Jag ser fram emot att höra av er för vidare diskussion” är bra sätt att avrunda sammanfattningen.

Avsluta ditt personliga brev enligt gällande engelska brevskrivningsregler:

  • Om du vet personens namn, skriver du ”Yours sincerely”

  • Om du inte vet personens namn (Dear Hiring Manager, Dear Sir or Madam), skriver du ”Yours Faithfully”.

Tips att tänka på när du skriver det perfekta personliga brevet

  • Skriv inte bara om ditt CV.
  • Håll dig kort – skriv inte mer än en A4-sida, även om du skriver digitalt.
  • Titta efter hur företaget presenterar sig självt och försök att avspegla detta språk i ditt personliga brev.
  • Undvik att använda ”jag” alltför mycket, eftersom det handlar mer om hur du kan passa in i företaget än om dig som individ. ”Jag är”, ”jag har” och ”jag tror” är fraser som ska hållas på ett minimum.
  • Läs och läs igen. Skrivfel och misstag gör ett dåligt första intryck, så låt en vän eller familjemedlem läsa ditt personliga brev om du kan.
  • Undvik punktlistor. Använd specifika situationer och delar av dina färdigheter för att berätta en historia och beskriv varför just du kan passa in i företaget. Adjektiv som ”innovativ” och ”dynamisk” betyder ingenting utan en bakomliggande berättelse.

Att skriva det perfekta personliga brevet tar tid, men det märks tveklöst när du lagt ner tid och ansträngning och din potentiella arbetsgivare märker det. När du gjort det ett par gånger, kommer du att finna det mycket enklare att skräddarsy ditt personliga brev, få till ett möte och lyckas med din intervju!

När du har friskat upp dina färdigheter att skriva ett personligt brev är det dags att skicka iväg ansökningarna! Om du letar efter någonstans att börja, är våra avlönade jobb i ett engelsktalande land det perfekta sättet att boosta ditt CV, resa ut i världen och förbättra dina kunskaper i engelska på samma gång.

Upptäckt betalda arbeten utomlands

By Emily Lawrenson

What do you think?