5 tips för att fixa en anställningsintervju på ett främmande språk

Karriär June 26, 2018

Dags att leva livet! Så du har beslutat dig för att förverkliga din dröm att bosätta dig utomlands för en tid, men hur ska du göra rent praktiskt? Att hitta ett jobb är en av de första sakerna du måste göra och det är faktiskt

antagligen bäst att ha satt igång med jobbsökandet innan flytten utomlands. Även om bara tanken på att genomgå en anställningsintervju på ett främmande språk kan inge ångest, så få inte panik! Det finns några väl beprövade tips som kommer att hjälpa dig att fixa din anställningsintervju och förverkliga din dröm.

Tips #1: Var ärlig om din språknivå

writing-résumé

Vid anställningsintervjuer, som i livet generellt, varar ärlighet längst! Detta gäller även ditt CV och ditt personliga brev. Har du till exempel fått ditt First Certificate in English för fem år sedan och därefter inte pratat ett ord engelska, är det bäst att inte skriva i ditt CV att du talar engelska så gott som flytande. Därigenom har den som intervjuar dig möjligheten att bli positivt överraskad snarare än att bli besviken över dina kunskaper. Om situationen är den omvända och du pratar språket utmärkt, men inte har något certifikat att visa upp, kan du skriva att du pratar på avancerad nivå och skriver på medelnivå.

Tips #2: Öva, öva, öva

Övning ger färdighet som det heter och det är speciellt sant när det gäller att fixa en anställningsintervju på ett främmande språk. Det finns ett antal frågor som du antagligen kommer att få under en anställningsintervju oavsett språket, så lugna nerverna genom att förbereda dig på dessa supervanliga frågor:

  • Vem är du?
  • Vad vet du om vårt företag?
  • Varför vill du arbeta här?
  • Varför slutade du på ditt senaste arbete?
  • Hur klarar du en utmaning eller löser en konflikt på arbetet?
  • Var ser du dig själv om fem år?
  • Har du några frågor?

Ett varningens ord emellertid – att förbereda dig för dessa frågor betyder inte att du ska lära dig utantill ett antal standardsvar och piffa upp dem med fina ord som du hittat i synonymordlistan. Var ärlig och vardaglig i dina svar så kommer du att låta övertygande om du lagt ner tillräckligt med tid på att öva!

Tips #3: Försäkra dig om att du förstår den lokala uppförandekoden

job-interview

Beroende på språket, landet och kulturen där du ska intervjuas, bör du göra litet bakgrundsundersökning angående uppförandekod eller etikett. Bör du exempelvis tilltala din intervjuare formellt eller informellt, vilka ämnen anses passande (t.ex. att fråga om någons relationer eller familjeförhållanden upplevs som opassande i de flesta engelskspråkiga länder) och hur är klädkoden (ledigt formell eller kostym och slips eller en dräkt). Genom att ta reda på dessa saker i förväg kommer du att känna dig mycket tryggare vid intervjutillfället.

Tips #4: Slappna av och var inte rädd att ställa frågor

Dunkar hjärtat i bröstet och svettas du i händerna när du ska in på en intervju? Ta ett par djupa andetag och kämpa mot att vilja prata fort som en kulspruta. Prata långsamt och eftertänksamt och var aldrig rädd att be intervjuaren repetera frågan om du inte förstått den. Om du sedan fortfarande inte helt begripit frågan kan du använda dig av en bekräftelsefråga som: ”Du vill veta vad jag gjorde på mitt senaste jobb, eller hur?” Kasta aldrig ur dig ett svar utan att först vara säker på att du förstått frågan!

Tips #5: Var beredd på en Skype- eller telefonintervju

laptop-iphone

Detta sista tips kan verka självklart, men eftersom du kanske fortfarande är kvar i ditt hemland när du ansöker om ett arbete utomlands, kan en första intervju komma att göras på Skype eller per telefon. Oavsett vilket, se till att samtalet inte avbryts (sätt telefonen på ljudlöst, ta ut hunden i förväg så att den inte börjar att skälla, säg till dem du delar lägenhet med att inte komma in i rummet, etc.). Om det är en Skypeintervju, se då till att vad som syns bakom dig är rent och välordnat. Se till att ha anteckningar till hands vid Skype- och telefonintervjuer och när det gäller Skype kan du klistra upp anteckningslappar på väggen bakom kameran så att du inte tittar ner hela tiden. Slutligen, var inte rädd för att be din intervjuare repetera om du inte hört något på grund av dålig kommunikation. Det kan hända vem som helst!

OK, är du beredd nu att fixa den där intervjun?

Hitta jobb utomlands

By Leah Ganse

What do you think?