Fem sätt att göra dig mer konkurrenskraftig på jobbmarknaden

Karriär July 16, 2019

Det går inte att förneka att det är en besvärlig tid att hitta ett jobb. Men låt oss avslöja en liten hemlighet innan du ger upp hoppet … med bara några få verkliga plus på ditt CV, kan du skilja ut dig från mängden. Vi visar dig hur du kan få din personlighet att stå ut på pappret (eller skärmen) och hur att som konsekvens bli mer konkurrenskraftig på jobbmarknaden. Läs och upptäck några vinnande tips som garanterat kommer att ge dig fler anställningsintervjuer!

1. Tala fler än ett språk

Vi lever i en globaliserad värld, där det är enklare än aldrig tidigare att tala med någon på andra sidan jordklotet, eller att ta ett flyg vartsomhelst. I denna hypersammankopplade miljö är det helt naturligt så att tala främmande språk är ett enormt plus!

Många moderna arbetsplatser måste kommunicera med företag över hela världen och även om att tala ett globalt språk som engelska är en fördel, kan kunskaper i andra språk verkligen hjälpa dig att lysa. Fundera på att lära dig ett av de asiatiska språken, arabiska eller tyska för att verkligen skilja ut dig. Om du skulle vilja arbeta på ett specifikt företag, se då till att undersöka vilka språk som där skulle vara din bästa tillgång.

2 .Gör en praktiktjänst utomlands

För förstagångssökare är ett av de största hindren att övervinna för att hitta det första arbetet, att inte ha någon erfarenhet. Med tanke på detta, varför inte göra dig av med problemet med bristande erfarenhet genom att göra en praktik utomlands?

Praktiktjänst är ett fantastiskt sätt att få in en fot i företagsvärlden. Även om de flesta praktiktjänster är obetalda, får du en erfarenhet som är guld värd och som kompletterar fint ditt CV. Och om du kan hitta en praktik i ett främmande land är det ännu bättre!

En praktik kan också bli en fantastisk ingång till ett eftersökt företag, där du kan gå vidare till ett heltidsjobb efter att du visat vad du går för.

3. Ta ett sabbatsår för att fördjupa dina kulturella kunskaper och din livserfarenhet

En erfarenhet som alla borde få göra någon gång i livet är att ta ett sabbatsår. Ett tillfälle att resa, få livskunskap, möta nya människor och få perspektiv på ditt personliga och professionella liv. Vinsterna med ett sabbatsår är oändliga.

Några idealiska tidpunkter för ett sabbatsår är direkt efter gymnasiet eller universitetet, men om du är ute efter att byta yrkesinriktning, kan du också prova ett sabbatsår – det är aldrig för sent! Rekryterare gillar att höra om ditt sabbatsår (förutsatt att du inte hela tiden till att festa) för det är ett otroligt bra sätt att mogna och öka det kulturella medvetandet. Så packa dina väskor!

4. Gör ett volontärarbete inom ett område du brinner för

Ett annat sätt att ge ditt CV mer liv, är att göra ett volontärarbete. Det är ett stort plus i din resumé då det visar på personlighetsdrag som är önskvärda i vilket företag som helst – som empatisk, osjälvisk och drivande – och visar att du har viljan att anstränga dig för en sak du bryr dig om.

Med fler och fler företag som fokuserar på sitt samhällsansvar, kommer du att finna att din erfarenhet som volontär är det som blev avgörande för ditt nästa jobb!

5. Gör dig minnesvärd med en hobby

En enorm del av att göra dig mer konkurrenskraftig på jobbmarknaden är att sälja dig själv. Det är ju du som ska presentera dig för rekryteraren eller en potentiell arbetsgivare på ett sätt som visar fram dina bästa sidor och varför just du skulle passa perfekt. Men vad händer när du är en av hundratals sökande?

Det viktiga då är att du blir ihågkommen. I en skog av sökanden, vad gör att du står ut? Med allt annat lika är den kandidat till jobbet som grafisk juniordesigner och som också surfar, spelar bas i ett band eller har sin egen blogg om tårtdekoration, den som man lättast kommer ihåg!

Minns att företag inte bara tittar efter den bästa kandidaten, de söker också någon som de känner att de kommer att trivas att jobba med, så framhäv din personlighet genom hobbyer och gömda talanger.

Som om ditt CV känns litet magert, göd det med dessa tips, sök en praktik- eller volontärplats, eller ta ett sabbatsår för att göra dig mer konkurrenskraftig på jobbmarknaden!

Lär dig språk & sätt fart på karriären

By Leah Ganse

What do you think?