Jultraditioner i Europa

Resor december 22, 2020

Tror du att jultraditioner är desamma överallt i världen? Tänk om! Städer över hela Europa firar den 25 december på fler sätt an du kunde ana. Luta dig tillbaka, koppla av, ta en kopp varm choklad och titta på vår lista.

Rom 

 Om du har den goda turen att tillbringa julafton med en romersk familj, kommer du att få en riktig festmåltid. Julaftonsmålet, känt som La Vigilia, består av sju eller flera rätter! Lyckligtvis brukar de vara lättare fisk- och grönsaksrätter, som en förberedelse inför den stora juldagsmåltiden. Om du är kvar till trettondagen, den 6:e januari, kommer du att lära känna La Befana, en godhjärtad gammal häxa, som lämnar sötsaker till snälla barn och kol till de olydiga – glöm bara inte att ställa fram ett glas rödvin till henne!

 

Barcelona

 

Det blir svårt för dig att hitta jultraditioner i Europa som är så egendomliga som de i Barcelona! Den första har att göra med julkrubban, som barnen i Barcelona älskar att sätta upp med alla sina figurer varje år. Titta närmare, så kommer du emellertid att se figuren el caganer, en traditionell katalansk bonde som, hmm … uträttar sina behov. Ursprunget till detta diskuteras, men bli inte förvånad när du ser den på!

Den andra konstigheten i Barcelona är en trädstam med ansikte, hatt och ben. Han ställs upp i vardagsrummet och barnen ”matar” honom under dagarna fram till jul. Då, på julafton, sjunger barnen en sång medan de slår på stammen med en käpp så att han ska klämma fram deras presenter – ja detta är på riktigt!

Berlin

 

I Berlin är det inte alls jultomten som kommer med klapparna, utan das Christkind, eller Jesusbarnet. Denna barnversion av Jesus, med gyllene lockar och krona, är verkligen en helt annorlunda figur än jultomten! När det gäller maten, äter tyska familjer på julafton en enkel måltid av korv och potatissallad till minne av de svårigheter Maria och Josef hade att hitta en plats att sova på, men var inte rädd, det finns massor av julkakor nästa dag!

 

Paris

 

Ljusets stad, å andra sidan, satsar allt på sin julaftonsmåltid! Denna festmåltid, kallad le Réveillon de Noël, består av ostron, kaviar och gåslever – hade du förväntat dig mindre av Paris? Du kan inte lämna Paris i jultiden utan att ha prövat bûche de noël, en rulltårta med smörkräm i form av en julstubbe.

 

Hedersomnämnanden

 

  • Europas största julgran återfinns i Lissabon och är 76 m hög (även om det förstås inte är en riktig gran!).
  • I Nederländerna kan du glömma Rudolf och de andra renarna … jultomten rider här på en vit häst som heter Amerigo.
  • Sverige firar med en julbock, gjord av halm, som tyvärr bränns ner av vandaler varje år!
  • De dödas dag eller Jul? I Wales bärs i procession skallen av ett sto, kallat Mari Lwyd, genom gatorna under det att man sjunger julsånger.
  • Jultomten har ett alter ego i Wien och i Münchender Krampus är en typ av demon som terroriserar olydiga barn!
  • Julaftonsmåltiden i Polen kallas Wigilia och börjar så fort den första stjärnan syns på natthimlen. Det är en tolvrättersmåltid med karp som huvudattraktion … det gäller att vara hungrig!
  • Glöm det där med bara en jultomte – på Island har de 13 tomtenissar som kommer med klappar! Se bara till att en av dina klappar är något nytt klädesplagg, annars kan du bli uppäten av den jättelika julkatten!

Och God Jul!

Bild: Rom av Giuseppe Milo via cc, Barcelona av Valerie Hinojosa via cc och Berlin av Marcus Meissner via cc

Av Leah Ganse

Vad tycker du?