Jultraditioner i Europa

Resor December 2, 2021

Tror du att jultraditioner är desamma överallt i världen? Tänk om! Länder över hela Europa firar den 25 december på fler sätt an du kunde ana. Luta dig tillbaka, koppla av, ta en kopp varm choklad och titta på vår lista.

 

1. Korv, Jesusbarnet och julmarknader i Tyskland

Tyskland är något av en trendsättare när det kommer till jultraditioner. Några av de mest populära och älskade traditionerna har sitt ursprung i de gamla pittoreska tyska städerna.


Ett bra exempel på detta är julmarknaderna i Europa. Julmarknader är en älskad tradition som innehåller vackra, glittrande skyltningar och lokala försäljare av mat, hantverk och mycket mer. Dessa har blivit symbolen för jul över hela Europa och började i Dresden, Tyskland, 1434.

Medan många tyska traditioner spridits över Europa, har Tyskland fortfarande några som är unika för landet, till exempel är det här inte jultomten som kommer med gåvor, utan Christkind, eller Jesusbarnet, i formen av Jesus som barn med lockigt hår och krona – en helt annan karaktär än jultomten!

När det gäller maten, äter tyska familjer på julafton en enkel måltid av korv och potatissallad till minne av de svårigheter Maria och Josef hade att hitta en plats att sova på, men var inte rädd, det finns massor av julkakor nästa dag!

Upplev Tysklands julmarknader

 

2. Köttfri julafton och snälla häxor i Italien

 Om du har den goda turen att tillbringa julafton med en italiensk familj, kommer du att få en riktig festmåltid. Julaftonsmålet, känt som La Vigilia, består av sju eller flera rätter! Lyckligtvis brukar de vara lättare fisk- och grönsaksrätter, som en förberedelse inför den stora juldagsmåltiden. Om du är kvar till trettondagen, den 6:e januari, kommer du att lära känna La Befana, en godhjärtad gammal häxa, som lämnar sötsaker till snälla barn och kol till de olydiga – glöm bara inte att ställa fram ett glas rödvin till henne! 😉

Träffa La Befana i Italien

 

3. “Unika” Barcelona, Spanien

Det blir svårt för dig att hitta jultraditioner i Europa som är så egendomliga som de i Barcelona! Den första har att göra med julkrubban, som barnen i Barcelona älskar att sätta upp med alla sina figurer varje år. Titta närmare, så kommer du emellertid att se figuren el caganer, en traditionell katalansk bonde som, hmm … uträttar sina behov. Ursprunget till detta diskuteras, men bli inte förvånad när du ser den på!

Den andra konstigheten i Barcelona är en trädstam med ansikte, hatt och ben. Han ställs upp i vardagsrummet och barnen ”matar” honom under dagarna fram till jul. Då, på julafton, sjunger barnen en sång medan de slår på stammen med en käpp så att han ska klämma fram deras presenter – ja detta är på riktigt!

 Unikt firande i Spanien

 

4. Lagstadgade brev till tomten och julmiddagar i Frankrike

 

En av de mer originella jultraditionerna i Europa kommer från Frankrike, ett land som stenhårt håller på att hålla julstämningen vid liv för barnen så länge som möjligt.

Medan det är vanligt världen över att barn skriver brev till tomten, är Frankrike unikt så tillvida att det är det enda land där det är lag på att besvara dem!

Sedan 1962, om ett barn i Frankrike skickar ett brev till Le Père Noël (jultomten), säger lagen att de ska få ett svar från den skäggprydde legenden!

Julfirandet i Frankrike lägger också stor vikt vid middagsbordet. Julafton i Frankrike karaktäriseras av ett unikt överdåd. Denna festmåltid, kallad le Réveillon de Noël, består av ostron, kaviar och gåslever – hade du förväntat dig något mindre av Frankrike?

 Odla din julstämning i Frankrike

Bild: Rom av Giuseppe Milo via cc, Barcelona av Valerie Hinojosa via cc och Berlin av Marcus Meissner via cc

By Leah Ganse

What do you think?