Julmarknadernas europatopp 2021

Resor November 22, 2021

Det må vara mörkt när du vaknar på morgonen och mörkt när du kommer hem, men vintern har ändå vissa fördelar. Julmarknaderna i Europa drar miljoner människor ut på gatorna i Europas städer under vintermånaderna: Medan tyvärr många av dessa marknader stängdes temporärt 2020, har 2021 ympat nytt liv i denna gamla tradition!

På alla julmarknader hittar du en enorm mängd handgjorda gåvor bjuds ut, tillsammans med kakor, rostade nötter och det överallt närvarande ”Glühwein”. Marknaderna är även utmärkta för de som lär sig språk – du får chansen att praktisera dina färdigheter inför en vänligt stämd publik samtidigt som du utökar ditt ordförråd!

Så, var kan du njuta av de bästa julmarknaderna i Europa medan du lär dig ett språk?

*Ansvarsfriskrivning: denna information är baserad på tillgänglig information per 24/11 2021. Vänligen kontrollera lokala regler för att säkra att det inte finns några inställda evenemang på grund av COVID-19 eller annat.*

Julmarknader i Tyskland: Freiburg, (18/11 – 23/12 2021)

Det är någonting med Freiburgs kullerstensgator och Schwarzwaldomgivningar som gör den till den perfekta platsen för en julmarknad i Tyskland. Marknadsstånd fyller Rathausplatz, Kartoffelmarkt, Unterlindenplatz, Franziskanerstrasse och Turmstrasse med försäljning av julpynt, ost, köttvaror och trivsamma, varma drycker.

Läs mer kurser i tyska i Freiburg.

Julmarknader i Schweiz: Montreux, (19/11 – 24/12 2021)

Montreux är berömt för sin jazzfestival under sommaren och dess underbara läge vid Genevesjöns strand. På vintern är bergen täckta av snö, luften är krispig och julmarknaden tar över staden.

Läs mer om kurser i franska i Montreux.

Julmarknader i Tyskland: Heidelberg, (22/11 – 22/12 2021)

Utforska Heidelbergs klassiska gamla stadsdel, medan den söta doften av ”Stollen” och ingefärssmakande tyska julkakor sprids genom gatorna. Julmarknaderna tar upp fem torg i staden: Bismarckplatz, Anatomiegarten, Universitetstorget, Kornmarkt och Marknadstorget. Den berömda universitetsstaden har en gammaldags charm som känns ännu med gammaldags och charmig vid jultid.

Läs mer om kurser i tyska i Heidelberg.

Julmarknader i Österrike: Wien, (12/11 – 23/12 2021)

vienna-christmas-market

I det habsburgska kejsardömets huvudstad, firas julen ordentligt. Marknaderna startar tidigare än på andra håll och dagar med 20°C under de första veckorna är inte ovanligt, men när kalluften kommer är detta ett av toppresmålen som vinterstad för julmarknader i Europa. Ett antal julmarknader poppar upp runt om i staden. Den mest populära är den framför stadshuset (Rathaus).

Läs mer om kurser i tyska i Wien.

Julmarknader i Spanien: Barcelona, (26/11 – 23/12 2021)

Letar du efter en litet annorlunda julmarknad? Du behöver inte leta längre bort än i Barcelona. Den katalanska huvudstaden står värd för julmarknaden Fira de Santa Llúcia varje år, en tradition som går tillbaka till 1786. En av de saker som gör den katalanska julmarknaden speciell är figuren Caganer, en liten gubbe som dyker upp vid den katalanska julkrubban och… hmm… uträttar sina behov. Traditionen har funnits sedan 1600-talet och barnen tycker det är roligt att se honom i den för övrigt charmerande julkrubban.

Läs mer om kurser i spanska i Barcelona.

Julmarknader i Tyskland: München, (22/11 – 24/12 2021)

munich-christmas-market

Källorna nämner en julmarknad i München för första gången 1642 och traditionen fortsätter än i dag med marknader berömda för bayerskt glas, invecklade julkrubbor och jättestora Bratwurst. Marknaden på Marienplatz i stadens centrum är den som drar mest folk, men marknaden Tollwood blir ett alltmer populärt alternativ.

Läs mer om kurser i tyska i München.

Förhoppningsvis har den här artikeln givit dig litet inspiration inför din planering av denna stämningsfulla tid. Julmarknaderna i Europa är en sådan unik och vacker tradition att det inte finns något bättre sätt att komma i julstämning!

Bilder: Alex Hammond, Freiburg av Dave G via cc, Montreux av Michael via cc, Barcelona av daniel julià lundgren via cc
By Alex Hammond

What do you think?