5 anledningar att resa med tåg

Resor december 12, 2013

Vilket är det snabbaste sättet att ta sig från centrum av Paris till centrum av London? Om du inte har ett privat jet, så är det inte att flyga! Europas järnvägar erbjuder komfort prisvärdhet och, inte minst, bekvämlighet.

Så, varför är att resa med tåg inom Europa ett utmärkt alternativ?

Tidsoptimering – från centrum till centrum

En stor fördel med att resa med järnväg är att du till och från händelsernas centrum. Flugplatserna ligger ofta långt utanför städerna. Även om, exempelvis, flyget mellan Paris CDG och London Heathrow vanligtvis tar runt en timme, så ligger båda flygplatserna omkring 25 km från respektive stadskärna. Detta kräver ytterligare en transport, antingen med bil, eller med kollektivtrafik, som kan vara både långsam och tröttsam.

London Heathrow St Pancras

Flygplatserna som används av lågprisbolagen ligger oftast ännu längre bort: London Gatwick, som är Easyjets hemmaflygplats, ligger närmare Brighton än Londons centrum.

Samtidigt tar Eurostar från Paris Nord till London St. Pancras två timmar och en kvart. Och frånBryssel Midi till London St. Pancras? En timme och 54 minuter!

När du lägger samman tiden för transport till och från flygplatserna, check-in och säkerhetskontroll, blir tiden med tåg från centrum till centrum klart kortare än att ta flyget.

Detsamma gäller ofta när man reser inom ett land. Spanien, till exempel, har investerat mycket i sina järnvägar och tåget Alta Velocidad Española (AVE), binder samman landets största städer. Det går 54 tåg om dagen mellan Madrid och Barcelona och resan tar två och en halv timme (biljettpris från €37:75). Att resa med buss skulle bli marginellt billigare, men ta minst tre gånger så lång tid.

Samtidigt kostar flyget i stort sett lika mycket som AVE och tar runt en timme och en kvart, men kräver en tågresa både från och till båda städernas respektive centrum. Med allting runt omkring flygresa, har du inte tid att koncentrera dig på någonting annat. Däremot kan du använda tiden på AVE till att arbeta, läsa, eller explodera sötsaker på Candy Crush.

Det finns ingenting som heter tågursinne

Swiss Train
Bernina Express, Foto: Hans-Rudolf Stoll

Vägursinne är en realitet. Flygursinne blir allt vanligare vartefter att resa med flyg blir all mindre trivsamt. Men tågursinne?

Det är något inneboende avkopplande med tågresande. Kanske eror det på det omväxlande sceneriet utanför fönstren. Eller möjligheten att ta en paus i restaurangvagnen. För många människor är det den trygga känslan av att ha markkontakt.

Den 8 timmar länga tågresan från Freiburg till Berlin (från €79), exempelvis, tar dig genom Schwarzwald och hela vägen genom Tyskland.  Du kan njuta av utsikten under dagen, eller helt enkelt sova på nattåget, som våra medarbetare gjorde på sin senaste resa till Tyskland. Om du väljer en duodestinationskurs, kan tåget mycket väl vara det bästa sättet att ta dig mellan resmålen.

Berlin-Hauptbahnhof

Personalen i säkerhetskontroollen på flygplatserna är, av nödvändighet, många gånger inte så trevliga…. så varför inte låta dem vara ifred och ta tåget istället?

Billiga tågbiljetter

Om du bokar i förväg, kan du hitta mycket fördelaktiga priser på internationella resor. ExempelvisLondon-Paris t.o.r. med Eurostar från £69 (eller €88). Om du tänker på att det billigaste flyget med Easyjet kostar ungefär detsamma, verkar tåget vara ytterst prisvärt.

Du kan åka från Zürich till Wien på under 8 timmar med förköpsbiljett från €29, enkelresa. Detta är en del av ÖBB:s Railjet service, som går hela vägen från Zürich till Budapest (från €40, enkelresa). Grejen är att köpa biljetten i förväg – de två tarifferna ovan finns tillgängliga i begränsat antal under ÖBB:s Sparschiene-program.

OEBB-Railjet
ÖBB Railjet, Foto: Ken Hawkins

Det finns också några utmärkta erbjudanden, som du kan utnyttja när du väl är framme på ditt resmål. Exempelvis kostar Deutsche Bahns Schönes-Wochenenede-Ticket (mer info) €42 och tillåter fritt resande på hela DB:s nät för upp till 5 personer som reser på tåget tillsammans, antingen på lördag eller på söndag (endast en av dagarna), mellan midnatt och 03:00 följande dag. Det är ett utmärkt sätt att utforska Tyskland i grupp.

I Storbritannien kan du ofta hitta fantastiskt billiga tågbiljetter om du bokar i förväg. Till exempel kostar en enkelbiljett mellan London och Liverpool (eller Manchester) från £12:50 om du bokar tidigt. Att köpa denna biljett samma dag som du skall resa, skulle kosta £75 eller mer. Systemet kan verka förvirrande på grund av Storbritanniens privatiserade järnvägar, men thetrainline.com är i allmänhet en bra plats att söka på.

Tåget är inte alltid det billigaste sättet att resa internationellt, speciellt med lågprisflygets utveckling, men du skall definitivt kolla vad som erbjuds innan du bokar. Du hittar en lista med operatörer i slutet av denna artikel.

Tågresande är bättre för miljön

Tåg är mer energieffektiva än flyg eller bil. Exempelvis är CO2-utsläppet från flygresande mellan 0,15 kg CO2 per passagerarkilometer för korta distanser och 0,11 kg CO2 per passagerarkilometer för långdistansflyg. Korta flygresor, som de inom Europa, är mindre effektiva på grund av den höga energiåtgången vid start och landning. (Concorde gjorde av med två ton bränsle bara på att taxa ut till startbanan).

I genomsnitt släpper pendeltåg och tunnelbanor ut 0,1 kg CO2 per passagerarkilometer och långdistanståg släpper ut 0,12 kg CO2 per passagerarkilometer.

Det kan vara socialt (om du vill)

I Richard Linklaters film Before Sunrise, från 1995, börjar en ung amerikansk resenär (Ethan Hawke) att prata med sin franska granne (Julie Delpy) på ett tåg genom Österrike. De kommer snabbt överens om att stiga av tåget och tillbringa en oplanerad kväll tillsammans i Wien. Nästan tjugo år har gått och paret är fortfarande tillsammans!

north-by-northwest-dining-car

Och så den oförglömliga scenen i Alfred Hitchcocks I sista minuten, där Cary Grant charmar Eva Marie Saint i en restaurangvagn.

Det finns något inneboende socialt med en lång tågresa och restaurangvagnen är platsen att besöka om du vill göra bekantskaper. Alternativt, sätt på dig hörlurarna och du blir lämnad ifred att njuta av utsikten!

Har du rest inom Europa med tåg? Hur är din erfarenhet?

Europeiska järnvägsoperatörer:

Belgien: www.belgianrail.be

Danmark: www.dsb.dk

Eurostar: www.eurostar.com

Frankrike: www.sncf.com

Holland: www.ns.nl

Italien: www.trenitalia.com

Portugal: www.cp.pt

Schweiz: www.sbb.ch

Spanien: www.renfe.com

Sverige: www.sj.se

Tjeckien: www.cd.cz

Tyskland: www.bahn.com

Österrike: www.oebb.at

Av Alex Hammond

Vad tycker du?