Hur ska jag välja vilket språk jag ska lära mig?

Lär dig språk February 18, 2020

Att lära dig ett nytt språk kan öppna upp världen för dig, låta dig möta nya människor med olika bakgrunder och ge dig chansen att resa till nya, spännande platser. Om du redan beslutat dig för att lära dig ett nytt språk, vet du antagligen allt detta redan!

Det knepiga med språk, emellertid, är att välja vilket du ska välja som nästa … eller första, om du inte redan lärt dig något. Oavsett om du är på ditt första, eller även ditt sjunde nya språk, kan det vara tufft att välja vilket som är rätt för dig och varför du ska lära dig det ena nya språket hellre än det andra. Om du tycker det är svårt att välja vilket språk du ska lära dig, så bekymra dig inte. Vi har tagit fram några enkla tips som hjälper dig att välja enklare!

Lär dig ett språk som du har nytta av

Användbarhet är antagligen inte den mest spännande anledningen till att lära dig ett språk, med det är en praktisk! Vare sig ditt nya språk kommer att vara användbart i ditt personliga eller professionella liv, blir det definitivt en tillgång för dig. Det viktiga är att förstå varför du behöver lära dig detta nya språk.

Engelska är onekligen ett av nyckelspråken för så gott som allting: resor, anställning och internationell kommunikation. Men om du skulle vilja lära dig någonting nytt?

Titta vi på globala affärer, är tyska ett av de mest efterfrågade språken hos utländska företag. Med den tyska industrins dominans i EU, är det absolut ingen dum idé att lära sig språket! Om du vill lära dig ett språk för att komma framåt i karriären, undersök då den sektor du är intresserad av att jobba inom. Multinationella företag söker ofta efter personer som kan kinesiska, ryska, arabiska och, naturligtvis, engelska.

Lär dig ett språk som låter dig utforska världen

Hur kan du lära dig mer om ett nytt språk och en ny kultur – snabbt? Res! Det är ett av de bästa sätten att få motivation när du lär dig ett språk. Att fördjupa dig i ett nytt land och klara av nya situationer varje dag, kan verkligen hjälpa dig att snabba upp dina språkliga färdigheter. Att lära dig det lokala språket låter dig utforska landet på ett mer ingående sätt och tar dig utanför de vanliga turiststråken.

https://lh3.googleusercontent.com/Dfns8BES9EIfBCZn1xhDx3ODWMnQfRu-LWOb1_kQEtY97WjxjNgnHNWetGD6D4cZrSr65tYPpsG4riVew0AvlYfV8UvCpqOZH5mKqY0TsWdk8UnM1RHgIrCrnelUGJ6pFBHgOps6

Så vart vill du resa nästa gång? Besök ett land som du tycker är spännande, som du kanske vet mycket litet om och lär känna dess kultur och lokalbefolkning på en språkresa utomlands!

Lär dig ett språk som känns som lättare för dig

Att lära dig ett språk som liknar ditt eget, eller som du lätt kan komma att praktisera dagligen, är en bra idé om du vill göra snabba framsteg och lära dig på rekordtid! Alla lär vi oss i olika takt, men om du studerar ett språk som är relativt likt ett du redan talar, är det teoretiskt mycket lättare – speciellt om det är ditt första främmande språk.

Om du inte är så intresserad av ett språk, liknande ditt eget, är ett annat sätt att välja att titta på vilka resurser du har tillgång till. Finns det i din närhet personer som talar språket och som du kan öva med? Finns det övningar online som du kan använda som hjälp att lära dig? Finns det några appar online, eller språklektioner du kan ta lokalt? Att gå igenom vilka resurser som finns att tillgå i din vardag och omgivning, kan ha ett verkligt inflytande på ditt val vilket språk du ska lära dig nästa gång.

Lär dig ett språk som utmanar dig

Hör du till dem som uppskattar att studera ett språk för utmaningen det ger? Språk som i allmänhet betraktas som svårare att lära sig får dig tveklöst att stå ut, kanske i din vänskapskrets (om du är typen som gillar att skryta litet), eller kanske även när du söker ett nytt jobb!

Att känna sig utmanad av ett nytt språk kan vara motiverande. Föreställ dig hur härligt det måste vara att känna att du talar ett språk flytande som så många andra har försökt och ofta inte klarat av!

Lär dig ett språk som intresserar dig

Fascinerad av K-pop? Fängslas du av spansk flamenco? Förundras du över Bollywoods sprakande färger? Om du har ett intresse eller en hobby som inte utgör någon större del av ditt hemlands kultur, då är det bästa sättet att fördjupa sig i den att lära sig språket! Tänk dig att kunna läsa mangaböckerna du älskar på japanska, eller titta på de senaste K-serierna utan undertexter.

https://lh4.googleusercontent.com/lIVnc_9IJ58aWS3JODEum2KzDXdlD1FhPEOkuf_AAmFB8dxTNgnkIvsFyvpFhAUWiUhq2y9xzGJKZWJJy072l12oxBjLCa9hmedLeIAP3sISNKHdzi9b0FmsRrrSIHDV-fcV6Irb

Ditt intresse vill accelerera din inlärning och ge dig nya insikter om världen bakom din hobby. Du kommer också att kunna prata med internationella entusiaster och resa och uppleva din hobby eller ditt intresse i verkligheten på plats!

När du har kommit underfund med ditt motiv för att studera ett språk, kommer valet av vilket naturligt. Om du verkligen inte kan välja mellan det ena eller det andra, prioritera dina behov – du är inte begränsad till att lära dig bara ett språk i livet! När du väl behärskar ett, kan du fortsätta med nästa. Om du har gjort ditt val är det dags att ta nästa steg och börja studera det nya språket! Varför inte göra en rivstart med en språkresa utomlands och lära känna det i total fördjupning?

Upptäck språkkurser

By Emily Lawrenson

What do you think?