De lättaste asiatiska språken att lära sig: rankade

Lär dig språkutvalda January 13, 2020

Låt oss vara ärliga: tanken att lära sig ett asiatiskt språk kan vara skrämmande! Som världens största kontinent har Asien ett stort antal språk och dialekter från många, helt skilda språkfamiljer. Med detta sagt, om än många och skrämmande, kan att lära sig ett nytt språk öppna dörrar till spännande karriärmöjligheter och tillfällen till resor, som majoriteten av dina likar bara kan drömma om.

Med över 4,5 miljarder människor på kontinenten som talar uppskattningsvis 2 300 språk, har vi naturligtvis inte tid att ranka alla de asiatiska språken, men vi kan definitivt välja ut några av de mest talade, med början med det lättaste! Om du någonsin varit nyfiken på på vilket som är det lättaste asiatiska språket att lära sig, kan du börja här!

1. Indonesiska eller malajiska

Indonesiska är, naturligtvis, det officiella språket i Indonesien, som listas här tillsammans med malajiska, då indonesiska betraktas som en dialekt av det senare. Du kanske tror att malajiska endast talas i Malaysia, men det är också språket i Indonesien, Brunei och Singapore, bara för att nämna några få länder. Med 77 miljoner användare är det definitivt ett språk att tänka på! Så, vad gör språket så enkelt i jämförelse med andra? Malajiska har inga verbböjningar, inga pluraler, inga genus och, bäst av allt, inga tempus! Lägg därtill faktumet att den moderna malajiskan använder det latinska alfabetet, så är det lätt att förstå varför det betraktas som ett av de lättaste asiatiska språken att lära sig.

 1. Burmanska
 2. Gujarati
 3. Hindi

5. Khmer

Khmer, eller kambodjanska, är det officiella språket i Kambodja och hör till den Mon-Khmerska familjen, som inkluderar vietnamesiska: som du kanske scrollat ner och sett vara det 14:e språket på vår lista över de lättaste asiatiska språken att lära sig! Vad gör khmer så lätt att lära sig i jämförelse med de andra i samma familj? Till att börja med så är inte khmer ett tonspråk, till skillnad mot vietnamesiska, så du behöver inte ändra tonläge för att uttrycka olika betydelser.

Precis som i engelska, franska, spanska och många andra europeiska språk, använder khmer en SPO-struktur (subjekt, predikat, objekt) och är relativt logiskt i sin ordföljd, så grammatiken är inte alltför utmanande. Du måste lära dig ett nytt skriftspråk, men det positiva är att du kan memorera ljuden, som inte ändras från ord till ord (till skillnad mot i engelskan).

 1. Mongoliska
 2. Lao
 3. Pashto
 4. Ryska
 5. Tagalog

11. Thai

Vibrationerna av de surrande neonljusen på natten i Bangkok, rofyllda thaitempel, billig och läcker gatumat och några av världens overkligt underbara stränder, är alla skäl till varför att lära sig thai i Thailand är en fantastisk idé. Om vi börjar med alfabetet så har detta 44 konsonanter och 15 vokaler som du måste lära dig, men åtminstone har de inte både stora och små bokstäver!

USA:s Foreign Service Institute klassar thai som nivå fyra i svårighetsgrad (i samma kategori som vietnamesiska och ungerska), med behov av ett snitt på 44 studieveckor för att nå tillräckliga kunskaper för att kunna arbeta på språket. En utmärkt ursäkt för att spendera tid i Thailand!

 1. Urdu
 2. Uzbekiska
 3. Vietnamesiska

15. Dravidiska språk

Vad är dravidiska språk? Jo, de är medlemmar i en familj av ett 70-tal språk och de mest talade språken i denna lyckliga familj är telugu, tamil, kannada och malayalam. Dessa språk talas huvudsakligen i södra och delar av centrala och östra Indien av över 220 miljoner människor! Om du någonsin tänkt på att göra en resa till Indien för att prova något av maten som är berömd för sina smakexplosioner, eller för att se några av världens vackraste solnedgångar, är att lära sig ett dravidiskt språk en fantastisk idé.

Varför är de så svåra då? Bortsett ifrån att du måste lära dig ett nytt skrivsystem, är dravidiska agglutinerade språk, vilket betyder att grammatiken är uppbyggd med affix – ett mycket främmande koncept för de flesta som talar europeiska språk! Detta betyder att du kan träffa på några väldigt långa ordkombinationer, även om tysktalande antagligen inte skulle finna det så svårt!

 1. Arabiska
 2. Kantonesiska

18. Mandarin

Av alla kinesiska dialekter är mandarin den mest spridda och därför den som de flesta utlänningar studerar, men definitivt INTE ett av de lättaste av de asiatiska språken att lära sig! För att börja med de berömda kinesiska skrivtecknen, är det viktigt att veta att dessa symboler är ideogram, vilket betyder att de beskriver ord och inte bokstäver. Man uppskattar att för en grundförståelse för språket måste du lära dig ca 3 500 tecken, men det finns faktiskt 80 000 totalt!

Allt är dock inte hopplöst, eftersom pinyin-systemet uttrycker kinesiska ord med latinska bokstäver, vilket är ett bra sätt att starta för nybörjare. En annan svårighet är användandet av olika tonlägen för att ange betydelse, så uttalet är viktigt även om sammanhanget oftast hjälper dig att få fram vad du vill säga. Det mest positiva är att lära dig mandarin kommer att öppna otroligt många dörrar för dig när det gäller att resa och i ditt arbete, så var inte rädd för att ge dig i kast med utmaningen!

19. Koreanska

Det står utom allt tvivel att Sydkorea upplever en turistboom tack vare sina pulserande städer och häpnadsväckande landsbygd och berg. Med teknikjättar som Samsung med huvudkontor i Seoul, kan att lära dig koreanska vara en stor tillgång för din karriär.

Det koreanska alfabetet, känt som Hangul, består av 14 konsonanter och 10 vokaler med tecken som kombineras till stavelser. Ett annat intressant faktum är att koreanska är ett isolerat språk, det vill säga att det finns inga andra existerande språk som det är besläktat med. Beträffande studietid är koreanska klassat som nivå fem i svårighetsgrad vilket betyder att du behöver ca 88 veckor för att kunna tala som en infödd. En positiv sak är dock att det finns många koreanska TV-shower på Netflix för att hjälpa dig att öva!

20. Japanska

Du kanske redan har gissat, men det svåraste asiatiska språket att lära sig är nästan överallt betraktat att vara japanska. Experter uppskattar att du behöver ca 2 200 studietimmar för att kunna säga att du talar japanska.

Så, varför är det så komplicerat? För att ta skriftspråket först, finns det tre olika uppsättningar tecken: hiragana, katakana och kanji. Medan hiragana och katakana egentligen används för samma ljud och formar stavelser (katakana används framför allt för utländska ord), representerar kanji-tecknen hela ord, vanligtvis lånade från kinesiskan. Tappa ändå inte modet! Några av plusen med japanska är att det inte finns några genus, inga verbböjningar och inga variationer i tonläget som i många andra asiatiska språk. Antar du utmaningen?

Så, om du alltid drömt om att resa till Asien, varför inte starta på en gång? Att lära dig ett språk, hjälper dig att komma närmare en annorlunda kultur och låter dig utforska ett nytt land medan du antar en ny utmaning!

Läs om kurser i asiatiska språk!

By Emily Lawrenson

What do you think?