4 saker du kan göra efter gymnasiet

Karriär October 29, 2019

Om du är på väg att sluta gymnasiet och inte vet vad du ska göra sedan, oroa dig inte! Det betyder bara att du har oändliga möjligheter framför dig.

Fler och fler unga människor beslutar sig för att ta ett sabbatsår innan de fortsätter sina studier eller startar sin karriär. Det är en tid för att uppleva nya saker, att lära sig och att reflektera om vad nästa steg ska bli. Här kommer några idéer som kanske kan hjälpa dig att bestämma dig för vad du ska göra efter gymnasiet.

Volontärarbete utomlands

Detta är det perfekta valet om du söker en ny erfarenhet genom att arbeta med sociala projekt eller miljöprojekt. Volontärarbete låter dig lära känna det dagliga livet i lokala grupperingar, förstå deras behov och att dra ditt strå till stacken för att förbättra deras situation. Detta är ett mycket intressant sätt att upptäcka deras kultur och att samtidigt ge någonting tillbaka.

På individnivå kan det vara ytterst berikande att delta i ett volontärprogram. Färdigheter som empati och förmåga att arbeta i lag förstärks och du får dessutom självförtroende – kvaliteter som är mycket användbara vid en framtida anställning.

Altruism är även bra för din hälsa. En studie från University of British Columbia (Vancouver) analyserade effekten volontärarbete har på unga människor och tonåringar. Resultatet visade att ökat medkänsla och empati också ökade dessa unga människors hjärt- och kärlhälsa.

Arbeta medan du studerar ett annat språk

Om du funderar på att skaffa dig litet arbetserfarenhet, varför inte då göra det medan du lär dig ett annat språk? Du får mer ut av din erfarenhet och ger ditt CV en skjuts, samtidigt som du får mer självförtroende!

Ett alternativ är att arbeta som au pair. Lev i en familj och upptäck själv hur livet ter sig i ett annat land. Att arbeta som au pair innebär fullt av ansvar som är nytt för dig, men som hjälper dig att lära dig och växa som person. Och, i slutet av din vistelse reser du hem och har fått en andra familj och massor av internationella vänner.

Men det finns fler alternativ! Det finns många Work & Study-program som låter dig kombinera jobb och språklektioner. Ett par månader med denna kombination kommer att resultera i otroliga framsteg i dina språkliga färdigheter!

Det finns ett otal alternativ som kan passa dig och dina behov. Dessutom är det ett riktigt budgetvänligt alternativ då du kan tjäna litet pengar till dina utgifter under de månader du är borta.

Komplettera dina studier

Slits du mellan olika utbildningar eller karriärvägar och är osäker på vilken du ska välja? Du är inte ensam – detta är extremt vanligt! Det är en av anledningarna till att många människor inte vet vad de ska göra efter gymnasiet. Då kan det vara en god idé att ta en introduktionskurs för att se om du gillar vad du läser innan du tar det definitiva beslutet.

Om du beslutar dig för att resa utomlands, kan du välja att göra en språkkurs med praktik på företag, hotell, restaurang, etc. Det är en unik möjlighet att ta de första stegen inom de områden som intresserar dig mest, att lära dig hur att studera och arbeta i en annan del av världen och att lägga till något speciellt och unikt till ditt CV.

Res ut i världen

Att packa väskorna och ge sig iväg ut i världen, själv eller med vänner, är alltid starten på ett äventyr. Att resa låter dig få nya vänner, erfarenhet av andra kulturer och att upptäcka möjligheter du aldrig föreställt dig, liksom att stärka språkkunskaper du redan har eller att lära dig nya. Varför inte ta vara på allt detta innan du beslutar dig för vad ditt nästa steg ska bli?

Dina alternativ är oändliga. Du kan resa runt i Europa med Interrail, ta ett flyg till ett land som alltid har fascinerat dig eller lär känna en komplett annorlunda livsstil på andra sidan jorden. Valet är ditt! Du kommer att återvända med nya idéer, mer säker på dina framtida planer och med massor av positiva erfarenheter i bagaget.

Att gå ut gymnasiet markerar studenten då du börjar ta dina egna beslut och forma din framtid. Det är en period full av tveksamheter … men också av hopp och äventyr!

Om du tänker dig att spendera en tid utomlands, förverkliga det! Ta kontakt med ESL. Våra språkreserådgivare hjälper dig att välja det alternativ som bäst passar dig och dina planer. Du kan lita på att få det bästa stödet för att besluta vad du ska göra efter gymnasiet!

Njut av ett sabbatsår utomlands

By Tania Alonso

What do you think?