Hur att hitta ett jobb där det behövs språk

Karriär January 21, 2020

Är du nästan tvåspråkig? En potentiellt flerspråkig person? Eller bara fascinerad av språk? Om svaret är ja på någon av dessa frågor, låter en karriär där du dagligen får användning för dina språkliga färdigheter som något för dig! Om du inte är en språkfantast ännu, finns det många anledningar att bli det – karriärmöjligheter är en speciellt motiverande sådan. I dagens konkurrensutsatta jobbmarknad, kan extra färdigheter verkligen få dig att stå ut från mängden. Men vad kan språkkunskaper egentligen göra för din karriär? Låt oss titta på hur du kan hitta ett jobb som behöver språkkunskaper, för att låta dina färdigheter glänsa!

Språkbaserade karriärer

1. Översättning, tolkning och språkundervisning

Låt oss börja med några av de mer uppenbara språkrelaterade jobben. En karriär inom något av dessa områden är en fantastisk utmaning för en lingvist – den snabba tolkningsvärlden och översättningens mångsidiga natur gör att ingen dag är sig lik och språkundervisning är ett fantastiskt sätt att verkligen testa dina färdigheter … genom att ge dem vidare till andra!

Inom dessa områden är det viktigt med en examen i språket i fråga, en specialkurs som en kandidatexamen i översättning och tolkning, eller en TESOL (teaching English to speakers of other languages), eller liknande. Översättning och tolkning kräver speciella färdigheter som inte går att lära sig endast genom att kunna tala språket.

2. Författande och journalistik

I dagens värld är journalistiken gränslös – att tala ett annat språk tar dig långt när det gäller efterforskning, tala med intervjuobjekt och bidra med inlägg i media över hela världen.

Journalister är inte de enda som använder sig av sina kunskaper i främmande språk. Copywriters i internationella organisationer måste få igenom sina budskap på fler än ett språk. Böckerna som du läser och älskar behöver någon som gör dem tillgängliga när de är skrivna på ett helt annat språk. Material online och blogginlägg behöver locka läser från hela världen, som vem behövs bättre än en flerspråkig författare för att skapa innehållet?

Kvalifikationerna varierar för författare och medan det finns examina i journalistik, hittar man inte så många för de som vill bli copywriters eller bloggare! En journalistexamen, en examen i marknadsföring eller i språk, är ofta det första steget du behöver ta för en författarkarriär.

3. Diplomati

Om du är en person som intresserar dig för människor, kan diplomati vara den rätta karriären för dig. Diplomati innebär att påverka utländska regeringar och myndigheter genom förhandling, dialog och relationsskapande. Diplomater kan ha stor påverkan på internationella relationer och då många behöver arbeta utomlands, är detta en karriär där du får möjlighet att träffa och umgås med olika människor från varierande bakgrunder och kulturer.

Väsentliga färdigheter för en diplomat inkluderar att kunna förhandla och kommunicera effektivt, stark initiativförmåga, gott omdöme, flexibilitet och (naturligtvis) diplomati. Att tala ett annat språk är inte ett krav, men ett enormt plus, då du kan komma att arbeta borta från ditt hemland under många år.

Vad du behöver för att bli diplomat varierar från land till land, men en examen i relaterade ämnen, som internationella relationer, utrikespolitik, eller nationalekonomi, är ett bra sätt att börja.

4. Besöksnäringen

Den internationella turistindustrin visar en stadig tillväxt varje år och enligt UNWTO (World Tourism Organization), reste 1,4 miljarder turister i världen 2019! Vilket sätt kan vara bättre för att praktisera språkkunskaperna än med glada semesterfirare?

Reseindustrin erbjuder en mängd olika typer av jobb, från hotelladministration till catering, där du får utveckla dina färdigheter att jobba med människor och tala olika språk med resenärer från hela världen!

Kvalifikationerna varierar beroende på yrkesval – inom vissa områden är inte en examen ett måste och andra fokuserar på praktisk jobbträning. Så länge du är en lagspelare och är bra på att kommunicera kan du gå långt inom besöksnäringen!

5. Marknadsföring

Att lansera en produkt på en ny marknad är ingen lätt uppgift, så marknadsavdelningar jorden runt får ett ständigt ökande behov av medarbetare som kan kommunicera över gränserna. Med en ökande internationell handel i Kina, Latinamerika och Indien*, behöver företag personer som har insiderkunskap: en förståelse för den lokala kulturen och språket är ett enormt plus och kan göra skillnaden mellan ett företags misslyckande eller succé.

En examen i marketing, business, ekonomi eller liknande är vanligtvis det första steget i en karriär inom området. Titta efter möjligheten till en arbetserfarenhet i ett internationellt företag, eller ta en kurs med praktik utomlands för att verkligen förbättra dina globala marknadsföringsfärdigheter!

Hur att hitta ett jobb där det behövs språk

Det finns så många karriärval där man har användning för språk, så hur ska man börja? Först se till att du lär dig tala flytande det språk som intresserar dig! Ta lektioner, studera hemma, få erfarenhet av total fördjupning under en språkresa i ett nytt land, eller ta din karriär till nästa högre nivå genom att göra en praktik utomlands!

Inte alla jobb som behöver språkkunskaper kräver att du behärskar det flytande, men det är en god idé att skaffa ett officiellt språkdiplom ifall det skulle behövas. Att ha ett diplom kan hjälpa ditt CV att sticka ut genom att visa dina språkliga kunskaper och färdigheter för framtida arbetsgivare.

Utforska vilka kvalifikationer du behöver för att klättra uppför karriärstegen och vilka färdigheter du behöver för att lyckas. Många yrkeskunskaper får man inte bara på universitetet – de samlar man på sig genom praktik ute på fältet! En språkresa utomlands eller ett sabbatsår är ett fantastiskt sätt att utveckla både de språkliga och de mjuka färdigheter du behöver i arbetslivet genom att fördjupa dig i ett nytt land och dess kultur. En språkresa utomlands kan förändra din karriär och ditt liv!

Har du drivet och beslutsamheten som behövs för att hitta ett jobb där det behövs språk, varför inte sätta igång direkt? Läs om våra arbetserfarenhetsprogram och sabbatsårskurser, där du lär dig mer än bara språkliga färdigheter och som tar dig till nästa högre nivå i din karriär!

Sätt igång din karriär

By Emily Lawrenson

What do you think?