6 steg för att hitta ett jobb i Australien

Karriär May 8, 2018

Australien är en magnet för alla de äventyrare som har reslusten och äventyrskänslan i blodet. Men, som alla vet, att resa är inte billigt! Så hur kan du hitta ett jobb i Australien som bidrag till dina resekostnader? Att navigera i jobbvärlden när man är utomlands kan vara klurigt och med tanke på detta har vi satt samman en praktisk lista med steg att följa för att hitta ett jobb i Australien, så att du kan börja njuta av allt det som landet ”down under” har att erbjuda!

 

1. Ansök om visum

Innan du börjar drömma om mysiga koalor och solbrända surfare, se till att du kollar visumkraven för ditt land. Beroende på ditt hemland, kan du ansöka om ett eller båda av dessa visa:

 

  • Studentvisum

Detta visum är giltigt för alla som reser till Australien för att studera, upp till fem år. Det fina med ett studentvisum är att det ger dig rätt att jobba deltid, så att du kan tjäna litet pengar att betal studierna med! Du kan till och med ta en paus i studierna för att ägna litet extra tid till arbete om du behöver spara ihop mer pengar. Ett studentvisum ger dig också rätt att delta i några av Australiens yrkesinriktade program som ges för business och för skönhetsvård. Med ett inte alltför betungande schema är dessa program perfekta att kombinera med ett deltidsfobb.

 

  • Working Holiday Visa

Detta visum gäller för unga människor mellan 18 och 30 år från utvalda länder, däribland Sverige. Working Holiday Visa låter dig studera upp till fyra månader (så att du kan friska upp dina kunskaper i engelska) innan du börjar jobba. Vanligtvis kan du arbeta upp till sex månader per arbetsgivare och uppehålla dig i Australien upp till ett år med detta visum. Fördelen med detta visum är dess flexibilitet – vill du jobba på ett kafé under tre månader i Brisbane, på ett vandrarhem i Gold Coast under ytterligare några månader och avsluta din vistelse med att plocka vindruvor på en vingård i utkanten av Perth? Världen ligger för dina fötter!

 

2. Se till att din engelska är tillräckligt bra

Detta kanske verkar självklart, men naturligtvis måste du ha en god nivå i engelska för att få ett jobb i ett engelskspråkigt land! För de flesta jobb behöver du minst en högre medelnivå (tänk B2 eller Cambridge First Certificate) för att komma ifråga som en tänkbar kandidat. Därför är det en mycket god idé att börja din tid utomlands med en språkkurs, innan du försöker att hitta ett jobb i Australien. På det sättet hinner du få litet tid att anpassa dig till livet utomlands och få värdefull språkträning i engelska innan du tar steget in på arbetsmarknaden. Och, naturligtvis, ju bättre din engelska är, ju fler och ju bättre jobbmöjligheter har du!

 

3. Bestäm dig för vilket jobb du vill ha

Efter det att du friskat upp dina kunskaper i engelska, är det dags att bestämma vilken typ av arbete du är bäst lämpad för. Gilla du kaffets värld, kan du titta på barristaträning (när allt kommer omkring uppfanns flat white i Australien!), som låter dig arbeta på vilket kafé som helst i världen i framtiden! Å andra sidan, om du skulle vilja jobba inom turistindustrin, vore att arbeta på ett finare hotell mer passande, medan att arbeta på en farm kan vara lockande för den som vill undvika inomhusjobb och njuta av den australienska solen. Det fina med dessa typer av jobb är att de ger dig frihet att utforska och uppleva saker på din lediga tid och få ut mesta möjliga av din vistelse utomlands!

 

4. Uppdatera ditt CV

Nervös för att skicka ut ditt CV på engelska på arbetsmarknaden? Som tur är erbjuder alla program som kombinerar en kurs i engelska med betalt arbete coaching som hjälper dig att ta ditt CV från mitten till toppen av ansökningshögen! Denna vägledning är superviktig eftersom du behöver denna lokala information om hur du sätter samman ditt CV i Australien, liksom tips om vad som får din ansökan att skilja sig från mängden.

 

5. Rollspel inför jobbintervju

Ett av de sista stegen innan du hittar ett jobb i Australien är övning, övning, övning! Att göra jobbintervjuer som rollspel med din jobbrådgivare kommer att höja din självkänsla, förbättra dina muntliga kommunikationsfärdigheter och även säkra att det inte finns några australienska uttryck som du inte känner till! Detta är ett av de sista stegen i processen och kommer att få dig att känna dig helt förberedd inför vad som väntar dig.

 

6. Välj platsen (eller platserna) där du vill bo och arbeta

Till sist kommer den roliga biten – att välja ditt resmål! Dras du till storstäder som New York eller London? I så fall är Sydney det perfekta valet. Här kan du arbeta inom besöksnäringen på en bar, ett kafé eller ett hotell under Australiens intensiva sommar från december till mars, då landet sjuder av semesterfirare.

Eller kanske letar du efter ett hipstertillhåll med en autentisk lokal känsla ochdå kommer du att känna dig som hemma i Brisbane. Skaffa arbete som lokal turistguide, använd musklerna på ett flyttföretag eller gör din bästa latte på ett trendigt kafé.

Om, å andra sidan, de australienska sandstränderna och surfkulturen är det som lockar mest, finns det ingen bättre plats än Gold Coast, där man arbetar och roar sig hårt och där turistindustrin ropar efter folk som vill arbeta en viss tid. En av de fantastiska sakerna med Australien är att dess mångfald betyder att det finns resmål som passar varje resandes drömmar.

 

Så nu när du vet vad du ska göra är det dags att fråga dig själv bara en enda fråga – när bär det av till Australien?

Hitta ett jobb i Australien

By Leah Ganse

What do you think?