12 australienska slanguttryck för att låta som en infödd

Lär dig språk April 24, 2018

Ingenting liknar landet ”down under”. Gyllene stränder, surfare på jakt efter den perfekta vågen, kängurur, kaféer och den där oemotståndliga australienska accenten … den australienska livsstilen är ganska perfekt. Om du är på väg hit för att jobba upp dina kunskaper i engelska, se då till att också studera det lokala språket. Kolla in vår samling av 12 klassiska slanguttryck, så att du kan smälta in bland lokalinvånarna redan från början!

 

Arvo

Detta söta lilla ord är helt enkelt slang för eftermiddag. Du kan använda det i fraser som “Are you up for a movie after class this arvo?”

 

Thongs

Hur kort tid du än tänker att spendera i Australien, är det ganska säkert att du vid någon tidpunkt kommer att besöka badstranden och därför behöver du thongs! Helt skilt från betydelsen i brittisk eller amerikansk engelska (stringtrosa) avser det här helt enkelt ett par flip-flops.

 

Dunny

Du vill inte se förvirrad ut när någon frågar dig var dunnyn finns. Ett av de viktigaste orden att kunna och som helt enkelt är slangordet för toalett!

 

Root

I varje språk finns det några ord som låter oskyldiga, men som du måste se upp med på grand av deras betydelse på slang. I australiensk engelska är root slang för samlag, så se upp med hur du använder det!

 

Barbie

 

Nix, de pratar inte om dockan! Om du blir bjuden på en barbie, se till att komma hungrig, eftersom du blivit inbjuden till en barbecue. Detta är bara ett av de australienska slanguttryck som visar hur australiensarna älskar att förkorta ord (brekky=breakfast, sunnies=sunglasses, mozzie=mosquito, etc.).

 

Ripper

Chansen är stor att du kommer att använda detta ord mycket. Det betyder underbar eller fantastisk. Om något är bloody ripper, måste det vara totalt otroligt!

 

Stubby

Vill du ta ett glas med dina klasskamrater efter skolan? Fråga dem då om de vill hänga med till baren för att ta några stubbies (burkar öl).

 

Chuck a sickie

Är det världens bästa dag för stranden, men du har lektioner eller jobb? Om din chef eller lärare kommer på dig liggande på stranden, vet de att du were chucking a sickie (sjukanmälde dig trots att du var frisk).

 

A face like a dropped pie

Detta kanske inte är det snällaste uttrycket, men det kan vara bra att känna till om du hör det i ett samtal! Detta färgstarka uttryck används för att beskriva någon som är ful.

 

She’ll be right

Nej, detta uttryck betyder inte att kvinnor alltid har rätt, utan snarare att allting kommer att ordna sig till slut. Det kan användas i fraser som ”No worries, mate, she’ll be right”. Australien och bekymmer hör definitivt inte ihop!

 

A dog’s breakfast

Tänk dig den typiska studentlägenheten: papper överallt, smutsig disk som fyller diskhon, smutstvätt lite varsomhelst, mystisk lukt … den lägenheten är ett kaos, eller a dog’s (or mad woman’s) breakfast! Uttrycket kan även användas för att beskriva en stökig situation.

 

Mate

Detta är omöjligt att inte ta med på listan. Om du fått en mate i Australien, har du fått en vän för livet.

 

Vill du lära dig fler australienska slanguttryck? Nu är den perfekta tiden för en kurs i engelska eller en Gap Experience i landet ”down under”!

Flyg iväg till Australien

By Leah Ganse

What do you think?