”Välkommen ombord på vårt flyg” – eller hur jag lyckades övervinna min flygrädsla!

Att resa har aldrig varit lättare eller billigare. Framför allt tack vare flyget, når man de mest avlägsna platser utan problem. På mitt reseprogram står massor av länder och platser som jag skulle vilja besöka – men ett litet personligt problem dyker upp i horisonten varje gång jag tänker på det: min flygrädsla. Obegriplig för vissa, ett stort handikapp för andra – och jag är inget unikt fall. Det anses att 500 miljoner människor världen över lider av flygrädsla. I mitt fall börjar den kvällen innan avresan: jag får ångest och jag sover dåligt. Om av en händelse medierna rapporterar om en flygolycka får jag panik och genom mitt huvud far ohyggliga scener värdiga en skräckfilm. Emellertid klättrar jag ofta upp i ett av dessa tekniska mirakel – speciellt beroende på att jag nu bor utomlands. Hur ska jag göra för att förbereda mig inför min nästa flygning?

Mina 10 bästa råd för att bekämpa flygrädslan.

1. På era platser, färdiga, gå!
Tack vare min smartphone kan jag reservera min sittplats innan avresan. Det är oftast en gångplats, nära vingarna, med större plats och möjligheten att ”fly” ut i korridoren – och inte vara inträngd mellan de andra passagerarna.

2. Försumma inte de primära behoven
Även med hänsyn till den ökande nervositeten kvällen innan, måste man se till att äta ordentligt (och helst lätt) och att dricka tillräckligt (endast vatten eller te), och sedan att gå och lägga sig i tid för att vara i form nästa dag.

3. Glöm finkläderna!
Hur ska jag klä mig? Jag ska gärna erkänna: när jag kliver av planet, liknar jag varken en filmstjärna eller en person som varit på spa-behandling … För mig är det viktigt att känna mig bekväm. Och det gör jag i bekväma kläder, inte för åtsittande, gymnastikskor och flera lager tröjor – enligt lökprincipen, för att inte frysa på grund av luftkonditioneringen eller få värmeslag när jag kliver ut ur planet. Jag lämnar mina kontaktlinser hemma och byter dem mot glasögon som ger mig en intellektuell look och inte torkar ut mina ögon.

4. Efterstäva tysk punktlighet
Det är inte genom att stressa och att vara rädd för att missa planet som du går ombord i lugn och ro. Därför föredrar jag att komma i god tid till flygplatsen. Det finns alltid så mycket att upptäcka, man kan titta på folk från hela världen eller utforska affärerna. Det lugnar sinnet och jag fylls av ro och följer samma rutin som de andra passagerarna.

5. Bry dig inte alltför mycket om konstiga ljud
Speciellt under starten har planet konstiga ljud för sig som kan oro dig. Titta på de olika videos som finns på YouTube och som förklarar dessa ljud i detalj. Graham, en erfaren bloggare och resenär, har även skrivit en hel artikel om varje ljud för att förklara dess orsaker. Den perfekta läsningen innan du stiger ombord!

6. Kära besättning …
Göm dig inte bakom en mask! Besättningen är van att ta hand om passagerare som är flygrädda. Det är därför jag säger till, när jag går ombord, att jag är rädd och jag passar på att fråga om någon turbulens är förutsedd under flygturen. På så sätt kan jag förbereda mig på eventuella skakningar. Under flygningen kommer flygvärdinnorna ofta och ser till mig och frågar om allting är bra. Det känns tryggt! Och om jag har tur kanske jag träffar en så här rolig stewart en dag!

7. Det finns musik i luften …
Batteriet i min iPod är alltid fullt laddat och listan med min favoritmusik färdig att spelas upp. Idag är det till och med tillåtet på vissa flyg att lyssna på musik under start och landning – så då sätter man in öronpropparna och lyssnar på ”Fly away” med Lenny Kravitz på full volym! Program som Spotify föreslår även helt färdiga spellistor fokuserade på flygtemat.

8. Mormors recept
Många människor som lider av flygrädsla har vidtagit drastiska åtgärder som att ta receptbelagda läkemedel. Det tycker jag är för riskfyllt och gör bara problemet större. Jag har haft nytta av ett recept från min mormor: jag sväljer några droppar av ett elexir gjort på blommor, som jag förvarar i en flaska med under 100 ml, självklart, för att kunna ta med den in i kabinen. Ett utmärkt sätt att lugna hårt ansatta nerver!

9. Bevara lugnet och andas djupt!
Bry dig inte om de andra passagerarnas undrande blickar – det är inte ditt problem. Andas in djupt genom näsan, håll andan under tre sekunder och andas ut långsamt genom munnen. Repetera ett antal gånger. Denna övning sänker adrenalinhalten och lugnar nerverna.

10. Drick mycket och glöm inte att belöna dig
För att inte belasta ångesten också med cirkulationsproblem, är det viktigt att dricka mycket (vatten eller te och framför allt inte alkohol). För många passagerare är en drink synonymt med avkoppling. Men stressen i kroppen är alltför hög för detta. Personligen bjuder jag mig regelbundet på en belöning av lyckohormoner i form av min favoritchoklad.

Och tar rädslan överhanden säger jag mig att flyget är överlägset det säkraste transportsättet. I sin senaste årsrapport understryker IATA (International Air Transport Association) att statistiskt inträffar en olycka bara under en flygning av 2,4 miljoner … Man löper större klart större risk att bli träffad av blixten! Och jag säger mig också att hade jag inte stigit upp så ofta i en sådan här jättefågel hade jag aldrig fått se alla dessa vackra platser i världen, hade jag aldrig upptäckt andra kulturer och hade jag aldrig lärt känna så många intressanta människor! Mitt liv hade varit mycket fattigare på minnesvärda erfarenheter.

Vilka är dina personliga råd mot flygrädsla, som jag skulle kunna addera till min lista?

By Sarah Moersdorf

What do you think?