Välkommen till Jordanien

Ta del av denna artikelserie, där vi följer ESL-medarbetaren Alexander Gyr på hans resa runt jorden till sju olika städer. Här kommer Alexanders första berättelse om sin resa till Jordanien. Varsågoda!

 

Jordanien? Vad gör du i Jordanien? Under de senaste veckorna har jag fått denna fråga ett flertal gånger. Idag kan jag med övertygelse konstatera att en resa i detta fantastiska land är en upptäcktsresa som verkligen är värd att göra. Kungariket tjusar framför allt på grund av sin mångfald. Det finns något att upptäcka för var och en – från gastronomer till amatörarkeologer.

En fråga som är viktig att ta upp handlar om säkerheten. Jordanien har ju gräns mot Israel, Syrien, Irak och Saudiarabien. Men trots det oroväckande läget i grannländerna är den politiska situationen i Jordanien stabil och genom de förstärkta säkerhetsåtgärderna har jag aldrig känt mig hotad. Det är bara när man åker bil som man måste ha nerver av stål, för det verkar inte finnas några trafikregler och det populäraste sättet att kommunicera är med signalhornet.

 

Petra, en magisk stad, utmejslad ur klippan.

Den mest imponerande platsen under min upptäcktsresa har utan tvekan varit den övergivna klippstaden Petra. Denna plats har valts ut som ett av världens sju underverk och utgör en del av UNESCO:s världsarv och – inom parantes – återupptäcktes på 1800-talet av en schweizare. Gravtemplen, utmejslade i klippan, är obeskrivligt vackra och är ett ”måste” vid en resa till Jordanien.

Petra_2

 

Amman, en levande huvudstad.

Vid en första anblick verkar huvudstaden Amman kaotisk, men det är just denna aspekt som fascinerar mig. Här har man aldrig tråkigt, man dras omedelbart med av dynamiken och det frenetiska dagliga livet. Min favoritplats var citadellkullen, utsikten över staden är imponerande och atmosfären blir verkligen magisk när böneutroparnas röster från minareterna blandas med metropolens alla ljud. Staden är mångsidig och erbjuder en bred palett: moderna köpcentra, traditionella marknader liksom moderna, kosmopolitiska och liberala kvarter som Rainbow-Street. Jag har speciellt imponerats av jordaniernas tolerans och gästfrihet. Alldeles bredvid moskén som tillägnas kung Abdullah, vittnar två kyrkor om landets religiösa tolerans. Jordanierna är mycket varmhjärtade och gästfria – i slutet av min resa var jag inte säker på vad som mest registrerats av mina trumhinnor: ”Welcome to Jordan” eller det öronbedövande tutandet.

 

En språkresa till Amman med ESL

Arabiska är ett av de fem mest talade språken i världen, det är ett mycket krävande och mångfacetterat språk. Bara det enda ordet ”kärlek” har elva olika uttryck som var och ett karaktäriserar olika stadier av kärleken. Vår partnerskola Ali Baba ligger alldeles bredvid Jordaniens universitet, ett av de mest välrenommerade i arabvärlden. Skolan är mycket modern och undervisar, utöver i arabiska, i tyska och engelska – vilket för med sig att skolan också frekventeras av jordanier. De små grupperna, sammansatta efter studenternas språknivå, och de motiverade lärarna skapar idealiska förutsättningar att lära sig detta välljudande språk. I syfte att studenterna ska fördjupa sig totalt i Ammans dagliga liv, erbjuder skolan Ali Baba boende i värdfamiljer, belägna nära kurscentret (av kulturella skäl rekommenderas detta alternativ framför allt till kvinnor). De studenter som föredrar komplett oberoende kan välja att bo på residens och i studios som erbjuds av skolan och som ligger i närheten av denna.

Citadel Hill Amman

 

Mina 5 personliga råd

  1. Köp ”Jordan Pass” i förväg.

Du kan köpa Jordan Pass på nätet, det kostar mellan 900 1 170 kronor (beroende på antal dagar du planerar att besöka Petra). Passet inkluderar gratis inträde till fler än 40 sevärdheter, liksom visumkostnader. Giltighetstiden är 12 månader, men det går automatiskt ut två veckor efter att det scannats vid inträdet till den törsta turistattraktionen.

 

  1. Restaurangen Hashem i Amman

Det är en mycket autentisk vägrestaurang i centrum av Amman. Det finns ingen meny, det bästa är att beställa en blandning (mix). Och på bara några minuter kryllar bordet av smakrika arabiska specialiteter som fallafel och houmous. Restaurangen är öppen dygnet runt och en måltid med dryck kostar ca 55 – 65 kronor.

 

  1. Döda havet och jordens lägsta punkt

Vem har aldrig önskat att få flyta på Döda havets vatten och få en känsla av tyngdlöshet ? Denna känsla får du i Sweimeh i nordvästra Jordanien. Regionen är imponerande genom sin natur och man når jordens lägsta punkt utan att blöta fötterna.

 

  1. Delta i en aktivitet organiserad av skolan Ali Baba

Tänk dig att delta i en aktivitet organiserad av vår partnerskola. Under veckan och under veckoslutet erbjuder skolan aktiviteter att göra tillsammans med jordanska studenter som lär sig engelska eller tyska på samma kurscenter. De månatliga matlagningskurserna till exempel, under vilka härliga arabiska specialiteter tillreds och avsmakas, utgör ett mycket uppskattat inslag. Det ger också tillfälle att komma i kontakt med lokalinvånare och använda kunskaperna i det arabiska språket i en lättsam miljö.

 

  1. Vandring till klippklostret Ad Deir i Petra

Efter en timmes vandring belönas man med anblicken av ett magnifikt kloster, uthugget ur klippan. Efter denna ansträngande klättring rekommenderas att inta en kopp mintte, sätta sig och låta sig helt uppfyllas av den omgivande mljön.

 

Var blir Alexanders nästa stopp på sin resa runt världen? Följ oss på Facebook och Twitter så får du veta!

By Alexander Gyr

What do you think?