안녕하세요!– eller hur man kommer med på TV i Sydkorea

Vissa människor verkar ha ett sjätte sinne för att uppmärksamma extraordinära möjligheter. De är alltid på rätt plats vid rätt tidpunkt. De vet hur man ger de rätta svaren. Eller så är de kanske bara lyckosamma…

Dominic Kummer, en schweizisk student som gick en språkkurs i Sydkorea med ESL är en av dessa lyckligt lottade människor. Med utseende som en svärmorsdröm och IQ över genomsnittet sticker Dominic definitivt ut från mängden. Han reste till Seoul övertygad om att lära sig koreanska vilket skulle vara utmärkt för hans CV då han snart skulle börja på college. Genom att göra det bästa av sina koreanska lektioner på Lexis Seoul anpassade han sig snart till den välkomnande metropolens urbana livsstil, han spelade till och med i det lokala collegelaget i fotboll. Han bodde på ett residens 5 minuters promenad från språkskolan. Dominic berättar: “Utlänningar är väldigt populära här, särskilt när de är intresserade av att lära känna lokalbefolkningen och livsstilen.”

En morgon går Dominic till sin språkskola precis som vanligt och helt ovetandes om vad som skall komma att ske härnäst. Men han överraskas: på skolan får han veta att schemat kommer att se lite annorlunda i dag. En lokal TV-kanal bjuder in några utländska studenter för att utforska Seoul tillsammans med ett filmteam. Bland de 20 deltagarna som har valts ut för att delta så finns naturligtvis vår kära Dominic.

Och han sticker iväg för en dag full av upptäckter tillsammans med andra unga svenska, japanska, amerikanska och australiensiska studenter. TV-teamet har valt ut ett dussintal platser att filma deltagarna på. Oavsett om det är på gatorna, på restauranger, på en lokal fest eller i affärer så är videokameran där för att spela in reaktionerna från våra unga utlänningar då de möter vardagssituationer i Seoul. Stämningen är avslappnad och skrattsalvor väller fram bland deltagarna medan deras försök att uttrycka sig på koreanska blir mer och mer självsäkra.

På en restaurang sätter deltagarna på sig traditionella kläder…

… vilket omedelbart lättar upp stämningen. Därefter serveras en rejäl koreansk måltid som enligt lokala seder kommer som ett stort antal smårätter. Förklarande kommentarer på koreanska översätts ibland men blir ofta förstådda långt efter provsmakningen av de kulinariska specialiteterna.

Och det är inte allt. Nästa aktivitet kräver hantverksskicklighet. Deltagarna uppmanas att göra sin egen båge – eftersom att bågskytte är en mycket populär sport i Sydkorea. Landet vinner regelbundet alla medaljer i bågskytte vid OS och VM, något som har pågått sedan 1980. TV-teamet filmar de unga utlänningarna när de med råd från lokala hantverkare tillverkar sin båge.

Och gissa vem som har gjort den finaste bågen?

Dominic hade kul då han spenderade dagen tillsammans med de andra deltagarna och gänget från det koreanska TV-teamet. En tid senare skickade Lexis-skolan i Seoul honom två Youtube-länkar med videoklipp som visar sekvenser från showerna som filmades den dagen:

Sedan dess har Dominic återvänt till Schweiz för att fortsätta sina studier. Han har beslutat att gå en annan koreansk språkkurs snart eftersom att han är övertygad om att det kan vara till nytta för honom att lära sig koreanska. Att kunna det officiella språket i “Morgonlugnets land” som har upplevt ett spektakulärt tekniskt avancemang kan säkerligen ge Dominic en fördel gentemot sina framtida yrkeskonkurrenter.

By Rita Balesi

What do you think?