Spanskaresan som blev verklighet med hjälp av CSN studiemedel

Att öva på språk är inte lätt i vardagen. Emellan jobb, studier, relationsdrama och räkningar kan det vara svårt att hitta en ledig stund för sina språkstudier. Och även om man lyckas ta sig tid, med vem övar man spanska med om man bor i Jokkmokk? Men vi svenskar är lyckligt lottade. Tack vare CSN så är det ekonomiskt möjligt för oss att ta en paus från vardagen. Deras studiemedel program för språkkurser gör det möjligt för vanligt folk lära sig språk på plats.

Sofia Hagebris från Stockholm har just bestämt sig för att ta en paus från vardagen. I januari kommer resa till Valencia med ESL och återupptäcka glömda spanskakunskaper. ESL pratade med Sofia om hennes planer och om hur det gick till att söka CSN studiemedel.

1.Låt oss börja med: Vem är du och vad gör du när du inte åker på språkresor?

Jag heter Sofia, är 19 år och kommer från Stockholm.

Sedan jag tog studenten år 2020 har jag i största del jobbat, främst som sekreterare på en advokatfirma men har även tagit olika ströjobb utöver det. Gick en kurs om jorden och dess klimatförändringar via Stockholms universitet i våras men har mest väntat på att pandemin ska lägga sig så att jag kan göra annat.

Ett av mina största intressen är att resa, uppleva nya kulturer och träffa nya människor. Något som jag hade stora planer på att få göra efter studenten men som jag fått skjuta på i och med pandemin. Kulturgrenen specifikt är något som intresserar mig stort och som jag gärna vill studera och arbeta med i framtiden. Allt från språk till musik, film och mat har jag enormt engagemang för. När jag inte sysselsätter mig med det spenderar jag mycket tid hemma med familj och vänner.

2.Vad fick dig att vilja gå en spanskakurs?

Har studerat spanska sedan högstadiet men det var inte förens mitt utbytesår i Spanien under gymnasiet som språket riktigt föll på plats. Studerade ett år på svenska skolan i Madrid och vill säga att jag var väldigt nära på att bli flytande men hade behövt någon månad till. Sedan dess har jag glömt bort en hel del och har bara väntat på att få åka tillbaka till Spanien och återuppta språket. Därför kändes en spanskakurs i Spanien som ett självklart val!

3. Varför valde du att studera i Spanien?

Som många andra svenskar har jag turistat mycket i Spanien som barn men det var inte förens mitt år i Madrid som jag insåg hur det var att bo där på heltid. Finns otrolig mycket jag gillar med Spanien både när det gäller kulturen och människorna och kan definitivt se mig själv bo i där i framtiden. Det var just därför det var så synd att inte kunna åka dit direkt efter studenten. Finns så mycket jag saknat med landet och vet även att jag lär mig språk bättre om jag får öva det på plats, därför kändes Spanien som ett självklart val.

Varför jag valde att åka till just Valencia var både för att jag ville prova något nytt och för att jag hört att det på flera sätt är som Madrid fast med ett kustklimat, vilket låter väldigt lockande!

4. Hur hittade du till ESL?

Hittade till ESL av ren slump, hade aldrig hört om det sedan innan och de hade inte heller någon av mina vänner. Men när jag väl bestämde mig att jag skulle åka på en språkkurs och ville jämföra olika företag, så hittade jag snabbt ESL och kände att det var rätt för mig.

5. Var det lätt att ansöka om CSN studiemedel?

Det skulle jag ändå säga att det var. Nu hade jag turen att få hjälp utav ett syskon som ansökt många gånger tidigare tillskillnad från mig själv. Men tycker ändå att man klarade sig väldigt långt på ansökansguiden ESL bifogat och sedan var CSN:s hemsida i allmänhet väldigt tydlig med vad som behövdes göras under processen.

6. Hur lång tid tog det att göra ansökan?

Jag tycker det tog så långt tid som jag hade förväntat mig. Då det var första gången jag ansökte om CSN ville jag vara väldigt noggrann så att det ej blev något fel så tror det tog runt trettio till fyrtio minuter.

7. Och hur snart tills du fick svar?

För mig tog det lite över en vecka att få återkoppling från CSN.

8. Var vägledarna på CSN tillmötesgående?

Hade ej någon kontakt med CSN utan endast med ESL, men som tidigare nämnt var de olika stegen under ansökningsprocessen väldigt tydliga.

9. Fick du det belopp du förväntade dig av CSN?

Ja, det fick jag!

10. Hade du valt att gå en kurs om studiemedel inte var möjligt?

Ja, det hade jag. Har varit så inställd på att gå en spanskakurs i Spanien sedan gymnasiet så vet att jag hade löst det på något sätt. Förmodligen skulle jag bara ha väntat någon termin för att spara ihop mer pengar för att kunna åka.

11. Underlättade ESL din CSN ansökan?

Det tycker jag definitivt att det gjorde!

12. Sista frågan, vad ska du göra när du är klar med din kurs?

Som det ser ut nu tror jag att jag kommer vilja resa runt i Spanien direkt när kursen slutar och därefter börja studera på universitet i Sverige till hösten. Då lutar det främst mot ett kandidatprogram i kultur, samhälle och etnografi på Uppsala universitet men vem vet vad som händer. Om jag känner mig själv rätt kommer jag helst vilja bo kvar i Spanien och med mina nya spanskakunskaper kanske jag till och med kan börja studera på ett spanskt universitet. Är öppen för allt!

Tack Sofia och ¡Buena suerte con los estudios!

Kontakta oss om våra CSN kurser

By esl

What do you think?