Musikalisk hyllning till Vancouver

Paolo Catozzo, 24 år

Resmål: Vancouver, Kanada

Kurslängd: 10 månadeer (2012-2013)

Hej allesammans! Mitt namn är Paolo Catozzo och jag vill berätta för er om mitt livs upplevelse i en av Nordamerikas mest berömda städer: Vancouver.
Jag kommer ihåg min avresa från Italien som vore det igår, även om det nu är ett år sedan. Jag reste till Vancouver för att delta i ett jobbpraktikprogram med ESL, ett program som låter folk studera på ett av företgets resmål och arbeta under en motsvarande lång period.

Jag valde Kanada av olika anledningar: landets skönhet och storlek, livskvaliteten, möjligheten till jobbpraktik som kunde vara bra för mitt CV, etc. Under hela min vistelse bodde jag hos en av stadens kanadensiska värdfamiljer. Jag hade verkligen jättetrevligt hos dem och jag knöt starka vänskapsband med alla familjemedlemmarna. Fortfarande idag kan jag säga att jag har en andra familj på andra sidan jordklotet. Min värdfamilj tog emot andra studenter från olika länder: Tyskland, Frankrike, Japan, Mexiko, Brasilien, Saudiarabien och Thailand. Det bästa med denna nationalitetsmix var att utbyta uppfattningar och att diskutera våra kulturella skillnader. Jag står fortfarande i kontakt med dem via de sociala nätverken och även om inte de stora avstånden underlättar för oss, så försöker vi alltid att hålla kontakten.

Under denna långtidskurs studerade jag på en av Vancouvers populäraste skolor för engelska. Skolan är uppdelad på ett flertal campus, alla väldigt nära varandra och belägna invid stadens huvudgator. Lektionerna gavs i skolans olika byggnader och det var inte ovanligt att byta både klassrum och byggnad under samma dag. Det gjorde mig ingenting alls, eftersom det var ett bra tillfälle att ta en paus mellan lektionerna och att stanna vid något trevligt kafé för en kaffe eller annan varm dryck, speciellt på vintern.

Paolo-Catozzo

Studieprogrammet är mycket välorganiserat och ger studenterna möjligheten att välja mellan ett stort antal ämnen. Du kan också studera flera ämnen, för att – i slutet av programmet – få ett eller flera certifikat som skolan utfärdar, vilka kan vara mycket användbara för ditt CV. Dessa studieprogram är av olika längd, beroende på studietakten (deltid, heltid, eller intensiv heltid).

Aktiviteter utanför lektionerna sköts av ett internt kontor och erbjuds månadsvis: de växlar beroende på månad och årstid och jag kan lugnt säga att även den mest kräsne studenten, vad gäller nöjen och fritid, kommer att bli nöjd. Vissa aktiviteter är tillfälliga, exempelvis som att se en match med ”the Canucks” – det lokala hockylaget och stadens stolthet, eller ”the Whitecaps” – det lokala fotbollslaget som spelar i MLS. Andra finns att tillgå året runt, exempelvis utflykterna till Klippiga Bergen, till Victoria, British Columbias huvudstad, eller en shoppingdag i Seattle, USA. Ja, det är rätt, studenter kan även besöka USA!!! Under min vistelse på västkusten tog jag tillfället i akt att flyga till Portland och se en NBA-match mellan det lokala basketbollslaget och Houston. Jag kunde inte spenderat mina pengar på bättre sätt, eftersom the Blazers (Portlands lag) vann matchen med 104 – 102 under första övertiden!

Staden Vancouver är verkligen underbar. Vädret, vare sig på sommaren eller på vintern, är aldrig för extremt om man jämför med andra områden i Kanada. Jag kan säga att det liknar vädret i Italien. Kyligt på vintern, men inte kallt, varmt på sommaren, men inte hett. Staden är fantastisk alla tider på året. Naturen är rik och grönt är den dominerande färgen, även i centrum, där olika skyskrapor påminner en om Los Angeles horisont.

Att resa omkring inom och utanför staden är mycket enkelt tack vare den talrika och effektiva kollektivtrafiken. På ett par minuter kan du ta dig med buss eller SkyTrain till flygplatsen, till Richmond eller till Metrotown, där stadens största köpcenter ligger. Även kvällstid dras turisterna till staden med alla sina ljus, inklusive de från fotbollsstadion BC Place.

Vintersport är ett måste för alla skid- och snowboardälskare, som vill uppleva utförsåkningens spänning på någon av skidorterna i området: Grouse Mountain, Cypress Mountain, eller Whistler, platsen för Vinterolympiaden 2010, där den berömde snowboardåkaren Shaun White vann guldmedaljen i freestyle.
På dessa resmål erbjuder skolan också ett stort antal aktiviteter, från skidåkning till att gå på snöskor.

Paolo-Catozzo-activities

På min fritid, både när jag gick på skolan och när jag började arbeta, gillade jag verkligen att gå ut med mina klasskamrater och, tack vare dem, hade jag ofta tillfälle att träffa människor. På så sätt kunde jag öva min engelska, men även min spanska och kanske – varför inte – försöka lära mig ett nytt språk. Med mina brasilianska vänner, till exempel, lärde jag mig att kommunicera på portugisiska. Mitt mål är nu att förbättra mina färdigheter i detta språk.
När det blev dags att hitta ett jobb, föreslog skolan och personalen på praktikkontoret var jag skulle söka och gav mig mycket nyttiga hemsidor. På väldigt kort tid hittade jag ett arbete som lät mig få värdefull erfarenhet att lägga till mitt CV.

Till slut vill jag säga att min språkresa till Vancouver har varit mycket positiv. Den gav mig tillfälle att leva som en riktig kanadensare i en av de mest kända och vackra städerna i världen, att lära känna en massa fantastiska människor och att fördjupa min kunskap om deras kultur och livsstil under hela året. Jag var så imponerad av detta att några vänner och ag beslöt oss för att skriva och spela in och filma en sång & video som en hyllning till denna stads ojämförliga skönhet och för att visa den i bild. Jag vill tacka alla som hjälpt mig i detta projekt och jag hoppas det kan vara till hjälp för andra studenter som vill få denna erfarenhet och som vill upptäcka hur det är att vara kanadensare och bo i Vancouver.

Jag vill också tacka ESL Språkutbildning utomlands för all hjälp och allt stöd som jag fick under mina 10 månader hemifrån.

Hej då allesammans!

Paolo Catozzo

By Alex Hammond

What do you think?