En amerikansk ”Success story”

Möte med Thomas Sautebin (Thomas Michael Christe) på julbesök i sin födelseby i Jura i Schweiz. Ett tillfälle att komma förbi och hälsa på vårt team på ESL:s kontor i Lausanne, efter en språkresa till USA, som var början till en lovande karriär i mode- och filmvärlden, under Los Angeles himmel!

ESL-LausanneThomas Sautebin (kläder : Mthemovement clothes) tillsammans med Caroline Seydoux, Claudio Seri, Aremis Ueter och Kevin Donnet från ESL:s team i Lausanne

ESL: Hur skulle du sammanfatta året 2012?

T.S.: Framför allt som coolt! Jag skulle beskriva det som ett ”sabbatsår” med planen att göra en språkresa på 9 månader och att ta ett diplom i engelska i Los Angeles. Efter 6 – 7 månader där borta förändrades mitt liv och tog en ny vändning: jag fick chansen att komma in i skådespelar- och modellvärlden i USA.

ESL: Hur skall du fira jul och nyår?

T.S.: Framför allt vill jag spendera tid med min familj och njuta tillsammans med dem under tiden jag är i Schweiz, för jag har inte kunnat träffa dem så mycket under de senaste månaderna. Jag kommer att göra många resor runt om i världen i början av 2013, för att sedan återvända till Los Angeles för ett privat evenemang och modevisning med Chaka Khan i början av februari. Jag är jätteglad över att ha valts ut att delta i denna.

ESL: Vad var det som gjorde att du valde att göra en språkresa?

T.S.: Efter att ha jobbat 6 år i klockindustrin och efter att ha lärt mig tyska under min utbildning, ville jag förbättra min engelska och jag beslöt mig för att göra en språkresa. Jag ville framför allt göra framsteg så att jag kunde använda engelskan i mitt arbete. Dessutom, på det personliga planet, är ju engelska ett internationellt språk, som är användbart när man reser.
Jag tyckte att en språkresa var en bra lösning, för jag ville ha en total språkfördjupning, omgiven av människor som kunde svara på mina frågor och utbildade att undervisa i språket på bästa sätt.

ESL: Hur organiserade du din språkresa?

T.S.: Jag kollade på internet och hittade ESL som fanns högst upp på söklistan. Det faktum att det är ett schweiziskt företag ingav mig trygghet. Efter att ha undersökt mitt bankkonto, tog jag kontakt med ESL:s kontor i Lausanne för att planera min språkresa.

ESL: Hur kom det ssig att du valde L.A.?

T.S.: Jag ville göra denna språkresa till USA, främst för att hitta ett milt klimat med vackert väder. Jag kände att det regnade för mycket i England och att det var vinter i Australien. Jag hade inte bestämt mig och ESL:s rådgivare gav mig förslag på olika resmål så att jag kunde jämföra. Jag kände för BostonNew York eller Miami, men jag hade redan varit på östkusten. Det fanns ocksåSan Francisco och San Diego, men jag stannade för L.A.
Såväl innan min avresa, som under kursen har ESL varit tillgängliga för att svara på mina frågor  och bry sig om mina förväntningar. Kontakterna har alltid varit trevliga och jag är mycket nöjd med hur allting har fungerat. Jag är mycket tacksam mot ESL för all hjälp under hela min språkresa. Jag jan bara rekommendera att åka med ESL.

ESL: Tack! Vi står gärna till tjänst! Vilka var dina första intryck när du kom till L.A.?

T.S.: Det första som imponerade på mig var storleken på staden. Jag kände mig litet förvirrad, men det hör till erfarenheten. Min ankomst till flygplatsen gick bra, jag blev genast omhändertagen av en chaufför som körde mig till mitt boende. Under färden kunde jag upptäcka landskapet och börja fatta var jag var.

Även om jag i början fann staden ganska smutsig, vande jag mig snabbt med tanke på att den har fler invånare än hela Schweiz. Med en sådan koncentration av folk kan man inte förvänta sig samma renlighetskriterier som i Schweiz.
Annars är människor jätteöppna och respektfulla mot varandra, inte så retsamma, vilket jag speciellt uppskattade.

Los-Angeles-by-Night

ESL: Var bodde du? Och vilken inverkan hade det på din möjlighet att smälta in i det lokal livet?

T.S.: Jag kände redan till stadsdelen där jag skulle bo, för ESL hade skickat mig inforamtion om min värdfamilj några veckor innan min avresa, med deras namn, adress, intressen, etc. och jag hade på så sätt kunna hitta kvarteret på ”Street View”. Stadsdelen (Fairfax Disstrict), som utgör de judiska kvarteren i Los Angeles, är ett lugnt bostadsområde och jag uppskattade mycket att lära känna det.

Jag blev väldigt väl mottagen av min värdfamilj och jag gillade att jag fick tillgång till ett mycket stort rum. Genom sin judiska bakgrund kunde jag upptäcka alla möjliga traditioner, recept, seder och vanor som jag inte kände till och jag uppskattade verkligen denna erfarenhet.

ESL: Vad var det som startade din ”Succes Story”?

T.S.: De fick syn på mig på gatan och  jag fick förslaget att göra en casting för Los Angeles Fashion Week, som skulle börja om några dagar. Jag fick jobbet som modell och det blev en bra språngbräda för mig, även om jag mest gjorde det för nöjes skull. Det blev startpunkten! Idag fortsätter jag att jobba med folk som jag träffade där.
Jag hade också ett fantastiskt möte en dag i en snabbmatsrestaurang. Jag lärde känna en skådespelare, som medverkar i ett flertal TV-serier och vi blev sedan dess vänner. Han tog med mig på ett flertal exklusiva fester, där jag kunde träffa kändisar, folk från branschen och underhålla mitt nätverk. Där träffade jag bland annat Black Eyed Peas.

ESL: Vad måste man göra för att utmärka sig och knyta nya kontakter? Måste man acceptera alla förslag man får?

T.S.: Jag tror att det främst är genom ens personlighet som man utmärker sig. Målet är att fasta uppmärksamheten på sig, men genom att vara naturlig och av rätt anledning. Det räcker inte att spela pajas! För mig gick det helt naturligt och jag försökte framför allt att knyta bra förbindelser, inte nödvändigtvis bara för att de kunde vara till nytta.
Inför min språkresa hade jag gjort en budget som såg till att hålla när jag väl var på plats. På så sätt behövde jag inte acceptera vilket erbjudande som helst, vilket många får lov att göra för att överleva. Jag fick många olika förslag, men jag valde utifrån mina artistiska och personliga värderingar.

Learn-English-in-Hollywood

ESL: Var du redan bekant med den artistiska miljö som du sedan utvecklats i?

T.S.: Min morbror är teaterregissör och jag hade övat där tack vare honom. Men jag kände inte till filmmiljön. Jag har alltid haft en skådespelarådra: redan när jag spelade fotboll blev jag känd för min talang som komiker!!!! (skratt). Jag visste alltså litet om yrket, även om miljön var ny för mig.

ESL: Vilken har varit den mest minnesvärda kväll du spenderat i Los Angeles?

T.S.: Jag har ett fint minne av en kväll på det berömda ”Playboy Mansion” som det är speciellt svårt att komma in på och maten där var superb!
Det är otroliga fester, men man skall också veta att de ofta är välgörenhetsfestter, vilket jag tycker är coolt.

ESL: Vem skulle du vilja träffa i Los Angeles?

T.S.: Jag strävar inte efter att träffa någon särskild, även om det alltid är speciellt att se en kändis, som man sett på TV eller på bio. Som att möta en kändis medan man joggar på stranden …
Men allvarligt, det är framför allt mötet med mig själv som jag haft mest nytta av under min språkresa. Jag har lärt känna mig själv och att veta vad jag vill med mitt liv, även om jag redan haft chansen och börjat på den vägen under de resor jag gjort med min familj.

ESL: Hur är din engelska?

T.S.: Min nivå i engelska är tillräckligt bra för att jag skall klara mig. Min schweizertyska mormor bor sedan 25 år i den fransktalande delen av Schweiz och hon lär sig något nytt varje dag, men behåller trots allt sin accent! Så jag tror att det kommer att vara samma sak för mig och jag gläder mig åt att varje dag lära mig någonting nytt!

ESL: Tycker du att språkresan var en bra lösning för dig?

T.S.: Stödet från ESL under planeringen var ett verkligt plus. Det bästa sättet att lära sig ett språk är utan tvekan att göra det på plats och idag skulle jag tagit privatlektioner, men jag är glad över att ha kunnat träffa andra människor och andra kulturer genom att delta i en kurs i engelska i Los Angeles.
Dessutom, även om mina engagemang rörde till mina dagliga rutiner i L.A. avslutade jag förberedelserna för den examen jag lyckades ta. Jag ser till att avsluta det jag startar.

Thomas-SautebinThomas Sautebin i Los Angeles

ESL: Vilka är dina löften och önskningar inför 2013?

T.S.: Jag skall försöka fortsätta att ge mitt bästa, utan att förlora fotfästet. Och att tillfredsställa de personer som sätter sin tillit till mig.
Jag hoppas att turen fortsätter att le mot mig och att jag får nya utmaningar. Jag önskar främst att inrikta mig mot film, även om jag för ögonblicket också gillar att vara modell.
Jag skulle bli lycklig över att få göra en inte alltför liten roll i en film eller en serie.

ESL: Har folks syn på dig förändrats i Schweiz sedan du kom tillbaka?

T.S.: En tidningsartikel i en schweizisk dagstidning som skrevs när jag fortfarande vari Los Angeles skapade litet brus och eufori, men också avundsjuka. Men, för det mesta har jag mötts av mycket välvilja från min familj och mina vänner.

ESL: Har du fått några erbjudanden här?

T.S.: Det är inte att jag inte skulle vilja utsträcka mina aktivitetertill Schweiz, men film- och modevärlden är inte så framträdande i vårt land. Man får inte glömma att det är svårt att bryta sig fram i Schweiz på grund av språkbarriärerna. Men, jag skulle väldigt gärna göra några reklamfilmer i Schweiz. För ögonblicket har jag en manager och en agent i USA.

ESL: Något råd till de som önskar åka på en språkresa, särskilt till USA?

T.S.: Åk dit där du vill leva ditt eget liv och res med öppet sinne. Själv väntade jag mig inte det jag fick uppleva. Tag vara på glädjeämnena! Att träffa nya människor under min språkkurs, på språkskolan och på andra ställen, har varit en fantastisk del av min upplevelse.

I filmens världshuvudstad erbjuder ESL ett unikt program ENGELSKA + FILMSTUDIER + FILMNING, som kombinerar lektionerna i engelska med teman och aktiviteter relaterade till film. Res på en språkkurs till Los Angeles och upptäck såväl filmhistoria som modern film och lär dig om de olika tekniker som används för att göra och producera film. Skådespeleri och specialeffekter … allt finns där för att du skall vara i ”pole position” i de rörliga bildernas värld!

By Alex Hammond

What do you think?