Det är alltid ett bra tillfälle att studera!

María de la Concepción, 64 år, studerade fyra veckor på ILSC New Delhi i Indien, för att förbättra sin engelska. Hon valde detta resmål eftersom hennes morbror bodde i Bombay, så hon var redan bekant med den indiska kulturen och hade varit där tidigare. Hon bokade sin flygbiljett i september för avresa i december. Hon rekommenderar att resa till Indien på vintern då vädret är fint men inte alltför varmt.

 

Hur var skolan i New Delhi?

Jag uppskattade verkligen där jag studerade, alla lärarna var jättetrevliga.Jag bodde i en lägenhet bredvid skolan, så jag kunde promenera till lektionerna varje dag. Personen som var ansvarig för lägenheten var också verkligt snäll och hjälpsam. Jag hade allt jag behövde, inklusive internet!

Class shot

 

Hur var din första dag i Indien?

Jag anlände till New Delhi på en söndag, så vi hade inga lektioner. En av mina japanska klasskamrater visade mig runt och vi åt frukost tillsammans. Han gav mig råd och förklarade litet om hur skolan fungerade.

 

Kan du beskriva en typisk dag under din språkresa?

Jag vaknar och gör frukost. I snabbköpet hittar du allt du behöver för att laga din mat, men du måste vara extra försiktig med färdigmat för den är verkligt kryddstark och det är vi inte vana vid. Det finns också ett köpcentrum bredvid skolan där du kan köpa allt du behöver. Delhi är en verkligt stor stad, ganska dyr jämfört med resten av landet. Infrastrukturen är mycket bra och du kan ta dig runt i hela staden med tunnelbana.

Jag hade valt intensivkursen: vi hade grammatiklektioner på förmiddagarna och på eftermiddagarna handlade det mer om muntlig framställning. Vi kunde ha diskussioner i olika ämnen med lärarna och klasskamraterna. Det var perfekt för att förbättra mina muntliga färdigheter (för mig är det den svåraste biten av att lära sig ett språk). Jag trivdes med att ha långa och djupa diskussioner med danskarna och holländarna, för deras engelska var redan mycket bra.

Efter lektionerna erbjuds aktiviteter. Jag for också på besök till Mumbai över ett veckoslut, där det var verkligt varmt, (37ºC)! Jag uppskattade att lära känna landet i verkligheten, kontrasten mellan lyxen och fattigdomen. Varje veckoslut hyrde studenterna en bil och besökte olika städer (Mumbai, Calcutta …).

 

Hur var integrationen med de andra studenterna?

Jag gick inte på en kurs för 50+ eftersom de inte har detta alternativ i Indien, men åldern var inte något problem, där fanns folk i alla åldrar. Jag träffade unga och gamla människor från Frankrike, Belgien, Schweiz, Japan, Brasilien … Jag kom bra överens med alla och blev även inbjuden till en av de japanska flickornas bröllop i Tokyo! Jag var också verkligt glad över att inte träffa några spansktalande, vilket tvingade mig att tala engelska hela tiden och även öva litet franska som jag lärt mig på gymnasiet när jag var yngre. Som jag sade tycker jag att den svåraste biten i att lära sig ett språk är att prata. Men tack vare alla samtal vi hade under lektionerna och mötet med andra studenter, förbättrades min engelska verkligen och jag känner mig säkrare. Jag är nu på övre medelnivå!

Maria,Yuji,Paulien

 

Skulle du vilja fara tillbaka till Indien?

Jag skulle verkligen vilja (och ska) resa tillbaka till Indien för jag har vant mig vid livsstilen där. Många andra studenter ville också fara tillbaka eftersom alla älskade landet. De människor som reste med mig var välutbildade och smarta och tyckte också om att resa omkring. Skolan jag studerade vid ger gratis lektioner i engelska till barn mellan 12 och 16 år. De flesta människor (speciellt de fattigaste) talar inte engelska i Delhi, så de vill lära sig för att kunna få ett arbete. Några studenter tog lektioner i hindi för att kunna kommunicera med barnen i skolan.

Jag vill lära mig hindi för att kunna undervisa barn i spanska eller för att arbeta på ett barnhem. Detta skulle göra att jag kunde fortsätta att förbättra min engelska. Jag älskade atmosfären, folk i staden var fantastiskt vänliga och välkomnande. Jag gick i pension för ett år sedan, jag arbetade för socialtjänsten i Barcelona och ger nu lektioner i spanska och engelska till invandrare. Mina vänner är stillsammare och vill stanna i Barcelona. Jag kan inte förstå det för jag älskar att resa, träffa nya människor och upptäcka nya kulturer!

Jag planerar att resa tillbaka till New Delhi mellan november och mars nästa år eftersom klimatet är perfekt under denna tid.

 

 

En perfekt språkresa som lät henne hitta sin nästa utmaning! Vilken är din? Berätta för oss i kommentarerna nedan!

By Marion Picard

What do you think?