Vi pratar hållbar utveckling med ILSC i Vancouver

Resor April 16, 2012

Hållbar utveckling är en betydelsefull del av ESL:s företagspolicy.  Likaväl som vi försäkrar oss om att arbeta efter dessa riktlinjer inom vår egen organisation, uppmuntrar vi aktivt våra partnerskolor att engagera sig i frågor om dess företags samhällsansvar (CSR), genom vårt CSR Självvärderingsverktyg med tillhörande stödnätverk. En skolgrupp som delar vår vision och som arbetat med ESL för hållbar utveckling, är ILSC, med säte i Vancouver, Kanada. ”Vår affärsidé är att utbilda och i vårt globala klassrum strävar vi efter att vara en opartisk och fördomsfri förebild” säger Eli Zysman från ILSC, ”men vi är också lärande och tänker därför konstant på hur vi kan bidra till att bygga en bättre framtid.”

Kanske är det inte en tillfällighet att en språkskola baserad i Vancouver fokuserar på hållbarhet. Med vatten på tre sidor, den överväldigande Coast Mountain Range som tornar upp sig över staden och en lummig nationalpark som mellan staden och Stilla Havet, lever befolkningen i British Columbias största stad i en enorm biologisk mångfald. Men att vara inspirerad av naturen räcker inte. För att förändra krävs engagemang och handling i staden som är Greenpeaces födelseplats och den nordamerikanska miljörörelsens vagga under 70-talet. Vancouvers styrande politiker kan visa upp fina exempel, som ett utbrett nät av cykelvägar, komposthämtning och utmärkta återvinningsstationer runt om i staden. På senare tid har man uttalat sin målsättning att bli världens grönaste stad till år 2020.

Vancouver_ILSC

På samma sätt som kommunstyrelsen, tar ILSC tag i miljöfrågor. ”Hållbar management är en hörnpelare i ILSC:s CSR-policy” fortsätter Zysman, ”ILSC har ett Grönt Team som utvecklar, genomför, utvärderar och kontinuerligt förbättrar ILSC:s initiativ inom hållbar utveckling.” Skolans miljöpolicy formaliserades efter att man använt ESL:s självvärderingsverktyg, som erbjuder ett tydligt ramverk för partners, studenter och personal, för att förstå och genomföra gröna initiativ. Men hållbarhet är mer än miljöfrågor.  Ett gemensamt närmande till beslutsfattande och ” gräsrotssyn på projektutveckling” betyder att nya kursidéer ofta kommer upp från studenter och lärare i klassrummen. Denna ekologiska, lärandestyrda idéutveckling, är en av anledningarna till att ILSC kan erbjuda en bred och inspirerande blandning av kurser och program.

Vikten av CSR reflekteras i själva programmen. Kurser som ”Globala Sociala Frågor” och ”Aktuella Händelser” uppmuntrar studenterna att verka som förändringspionjärer när de återvänder till sina hemtrakter efter att tiden i Vancouver är över. Programmet ”Grönt Ledarskap”*, som utvecklats i samarbete med ESL är en banbrytande kurs som uppmuntrar till personlig utveckling och medvetande om den naturliga miljön. Detta fyraveckorsprogram, som riktar sig till vuxna och företag, förenar personlig språkutveckling – genom praktiska färdigheter som presentationer – med innovativa avsnitt om ledarskapets språk och om miljön. Och, självklart, kan deltagarna gå ut och njuta av den fantastiska naturen runt staden, med fritidsaktiviteter som kajakpaddling och besök på progressiva lokala företag, utformade för att uppmuntra lagarbete.

Photo-nature

Global samordning av CSR-policy kan vara en utmaning för skolor som finns på fler platser. ESL:s verktyg ger hjälp och struktur för dessa att genomföra sina CSR-policies på olika platser. ILSC har tagit till vara erfarenheten från sin Vancouverskola och delat med sig av denna till sina centra i Toronto, Montreal, New DelhiSydney och Brisbane.

ILSC:s skolor i Kanada och Indien är nyckelpartners i ESL:s praktikprogram. Dessa paket ger studenterna möjlighet att kombinera en språkkurs med en praktik på ett noggrant utvalt lokalt företag.  Vi är övertygade om att dessa program erbjuder ett oslagbart sätt att lära känna lokal kultur på djupet medan man utvecklar sina yrkes- och språkfärdigheter. I linje med sin CSR-policy, har ILSC samarbete med företag som är inriktade på miljö och samhällsförbättring. Företag som Eco-Quartier i Montreal, Green Roofs i Toronto och Habitat for Humanity i Vancouver, jobbar alla för sociala förbättringar och miljöansvar. I New Delhi erbjuder vi chansen att kombinera en kurs i engelska med volontärarbete hos en lokal NGO. Detta program erbjuds också i kombination med en språkkurs i hindi.

Photo-Green-Roofs-Toronto

Den sociala aspekten av hållbarhet är fundamental. Liksom andra av ESL:s nyckelpartners, interagerar ILSC positivt med samhället, både lokalt och internationellt, genom stipendieprogram, insamlingar och samhällsaktiviteter som ”Learn to Earn” på ILSC i New Delhi, vilka ger utbildning i engelska till mindre bemedlade indiska flickor och unga kvinnor. Under de senaste åren har ILSC-gruppen gemensamt gjort hjälpinsatser vid oväntade katastrofer, som på Afrikas horn, i Japan, Pakistan och Haiti.

”Genom att ta till oss den naturliga förändringsprocessen, kommer ILSC att kontinuerligt aktualisera, utöka och förbättra sina CSR-initiativ under det att vi lär oss, växer och förändras. Vi upptäcker hela tiden sätt på vilka vi kan bidra till en positivare värld och framtid.” Fler och fler skolor tar på sig en undervisningsroll utöver språklektionerna i klassrummet.  Vi på ESL är här för att stöda dessa viktiga steg mot en hållbar utveckling.

ILSC-New-Delhi

Läs mer om ESL:s CSR Självvärderingsverktyg.

By Krister Weidenhielm

What do you think?