Vad har du på din ”Bucket list”?

Resor januari 23, 2014

På tyska ”biter du i gräset” (ins Gras beißen), på spanska ”sträcka ut benen” (estirar la pata), på franska ”knäcka sin pipa” (casser sa pipe), men på engelska ”sparkar man hinken” (kick the bucket). Av detta talesätt kommer uttrycket ”Bucket list”: allt du villgöra innan du dör.

Att lära sig ett språk utomlands står på mångas lista och et är något vi helhjärtat stödjer, men kom ihåg att den tid du tillbringar med att studera språk utomlands ger dig chansen att slå två flugor i en smäll. Oj, vad många talesätt det blir idag!

Vår lista är uppdelad i tre kategorier: drömresmål, upplevelser och evenemang, men de tre överlappar delvis varandra. De flesta poster på listan är en kombination av de tre. Alla kan lätt uppnås om du tar en språkresa med ESL.

Du kan dela med dig av din Bucket list i kommentarerna. Här är våra:

Drömresmål

Träffa de fem stora på Afrikas savanner

Rhino

Vad sägs om att sova i en safarihydda, vakna upp i soluppgången och tillbringa dagen med att iaktta lejon, afrikanska elefanter, Kapbufflar, leoparder och noshörningar på nära håll? Sydafrika är platsen att resa till och vi erbjuder kurser i engelska på några av de mest spännende platserna i landet.

Utforska Amazonas regnskog

Amazonas

Världens största och mest varierade regnskog hyser tusentals unika arter. Jättefjärilar, fåglar i starka färger, ödlor och stora kattdjur lever i denna flora och fauna. Trots årtionden av skövling, är Amazonas fortfarande ofattbart stort och här bor ännu stammar av urbefolkningen, helt isolerade ifrån den moderna världen. Grip chansen att utforska en urgammal värld!

Regnskogen kan nås från Bogotá i Colombia (2 timmars flygresa till Leticia, huvudstad i departementet Amazonas), eller i Brasilien ifrån Recife eller Fortaleza, genom att flyga till Belém eller Manaus.

Bestig Aconcagua – Andernas högsta topp

aconcagua

Nära gränsen till Chile, i Argentinas västligaste hörn, ligger Amerikas högsta berg, Aconcagua, med sina 6960 m. Klättringen är en utmaning och medan berget Kilimanjaro (5895 m) kan bestigas utan någon speciell utrustning eller erfarenhet, är Aconcagua ett snäpp svårare och kräver viss erfarenhet och en rimlig fysisk nivå. Men, det är inte i närheten i svårighetsgrad av de högsta asiatiska topparna, där risken att ”kick the bucket” är mycket större.

Du kan starta din resa från Santiago i Chile, eller från Buenos Aires i Argentina.

Underverk i världen: Grand Canyon, Ayres Rock, Machu Picchu, Kinesiska muren, Pyramiderna, Petra….

Gör ditt val och ta med din kamera.

Upplevelser

Simma med hajar

shark-diving

Att komma nära inpå havens mest fruktade rovdjur är inte något för den lättskrämda, men du kan känna dig trygg i den högteknologiska glas- och stålburen, som skiljer dig från de rakknivsvassa tänderna och de kalla, kalla ögonen. Sydafrika och Hawaii är populära resmål.

Sir David Attenborough sade en gång: ”de enskilt mest fängslande tre minuterna, var den första gången jag tog på mig dykutrustning och dök på ett korallrev… Det är den otroliga känslan av att kunna röra sig tredimensionellt.” Stora Barriärrevet i Australien är svårt att slå.

Bungy Jumping

Att fästa dig vid ett enormt gummiband och kasta sig ut, är en ojämförbar känsla. Queensland i Nya Zeeland är denna aktivitets andliga borg och en fantastisk plats att göra ditt första hopp.

Helikopterskidåkning

heliski

Det kommer en stund för nästan varje erfaren skidåkare, då pisterna blir för vanliga. Helikopterskidåkning öppnar upp en hel bergskedja som aldrig sett en pistmaskin. Ingenting går upp mot att stå på toppen av din egen, personliga, orörda puderpist.

Om din budget inte riktigt räcker till för att hyra en helikopter, så kom ihåg att några fantastiska skidorter ligger söder om ekvatorn, som Argentina, Chile och Nya Zeeland. Du kan åka skidor året runt!

Kolla våra skiddestinationer här.

En skräddarsydd kostym

suit-tailoring

Detta är för en gentleman. Att måttbeställa en kostym i Europa kan kosta många, många tusen, eftersom processen kräver tid och expertis.

I Asien, däremot, betalar du en bråkdel av priset och får en kostym som sitter som ett andra skinn. Välj en välkänd skräddare och du kommer också att finna utmärkta, hållbara tyger (sök lokala rekommendationer eftersom alla skräddare inte är lika).

Många av regionens skräddare är från den norra delen av Indien, liksom de flesta tyger. När du väljer din kostym, skall du vara så specifik som möjligt avseende vilken stil du vill ha, då lokal smak inte alltid reflekterar vad som är på modet hemma. Processen tar tid, så ställ in dig på ett flertal provningar.

Om du inte känner dig färdig för en hel kostym, så kostar måttsydda skjortor mindre än konfektionssydda standardskjortor i Europa.

Route 66

route-66

Den legendariska vägen från Chicago till Santa Monica. Nästan 4000 km lång. Route 66 går genom åtta stater i USA:s inland och erbjuder en ojämförlig bit genuint USA. Delar av den ursprungliga ”Mother Road” har nu återbördats till naturen, men du kan fortfarande göra bilturen via olika motorvägar. Ta tid på dig och njut av erfarenheten.

Våra resmål i USA finner du här.

Evenemang

Karnevalen I Rio

carnival-in-rio-dancers

Tvåhundra sambaskolor invaderar gatorna i Rio de Janeiro, arbetets kvarnar stannar under en vecka och en stad som festar året runt löper amok. Är detta Jordens värsta party?

Ja, kanske. Städerna i norra Brasilien, exempelvis Olinda och Salvador da Bahia, tar karnevalstraditionen och ger den en afrikansk prägel. Salvadors karneval säger sig vara världens största gatufest. Mer om våra språkkurser i Brasilien finner du här.

Mindre känd, men inte mindre galen. Karnevalen i Panama är något som man bör uppleva minst en gång i livet! Och närmare Europa har du karnevalen i Köln, som bjuder på en äkta tysk festival, med clownlösnäsor (och massor av öl).

Holi i Indien

Den indiska färgfestivalen var ursprungligen en hinduisk vårfest, men har på senare tid blivit populär bland alla Indiens trosuppfattningar. Det är lätt att förstå varför: chansen att få springa runt på gatorna och spruta färg på varandra är frestande för alla åldrar.

Mer om Indiens festivaler.

Jul på stranden i Australien

En mysig jul hemma med familjen är svårt att slå. Men, å andra sidan… hur skulle det vara att vakna sent på juldagsmorgonen. Surfa ett par timmar med vänner och sedan softa p stranden med grillning och en kall dryck?

Sydney är också den första större staden (förlåt Wellington) som ses på nyårsafton och fyrverkerierna är en syn att minnas.

Glastonburyfestivalen

glastonbury-festival

Många moderna musikfestivaler tar Storbritanniens största som modell. 175000 besökare kommer till Somersets landsbygd (nära Stonehenge) för att lyssna på några av världens toppband och artister. Men musiken är bara en del av dragningskraften: Glastonbury har länge varit Storbritanniens hippieställe och festivalen ger fortfarande starka, alternativa vibrationer.

Mer om språkkurser i engelska i Storbritannien finner du här.

48 timmarsparty i Berlin

Trots alla byggnadsbolags ansträngningar, förblir Tysklands huvudstad platsen att vara på för en vild, vild weekend… vilket veckoslut som helst under året! Dina öron kommer att ringa under flera veckor.

Fotboll på Wembley Stadium

Wembley-Stadium

Wembley Stadium i norra London är fotbollens andliga hem. Englands nationalarena står värd för internationella fotbollsmatcher och finalmatcherna i Engelska Cupen inklusive världens äldsta fotbollstävling – FA Cupen.

Det var vår ”Bucket list”. Vad har du på din?

Bilder som använts under CC-licens: Rhino: Mara1, Amazon: Aah-yeah Aconcagua: Pato Novoa, Shark Diving: Victor Bergmann, Heli-ski: Dirk Groeger, Suit tailoring: Hello Turkey Joe, Route 66: Chuck Coker, Rio Carnival: sfmission.com, Glastonbury: Mojobaron, Wembley: Ed Webster
Av Alex Hammond

Vad tycker du?