ESL:s tips om regionala kök i USA

Resor June 1, 2015

Kan du tänka dig italiensk mat utan tomater? Eller asiatisk mat utan chilipeppar? Eller ett liv utan potatis?

När européerna kom till Nya världen ändrades matvanorna för alltid. Men lika väl som att kolonisatörerna tog med sig tillbaka ingredienser från den nya kontinenten, tog de sina egna kulinariska traditioner till Amerika. Lägg därtill generationer av immigranter från jordens alla hörn, som alla hade med sig sina ingredienser och matlagningsvanor, så får du en unik matkultur.

Från koreanska tacos till Rocky Mountain Oysters, här kommer några traditionella rätter som du måste smaka nästa gång du är i USA:

Los Angeles – Bulgogi Kimchi Taco

USA_food_1

José Flores från vår partnerskola Kings i Los Angeles kallar denna ”asiatisk-mexikansk fusion när den är som finast” och ”en av de mest representativa rätterna från L.A.”, där koreaner och mexikaner utgör en stor del av den lokala kulturen.

De tre huvudingredienserna är bulgogi (tunt skivad, marinerad primörbiff), tortilla och kimchi, det traditionella koreanska tillbehöret gjord av Napakål, rädisor och/eller schalottenlök. Josés favorittaco med bulgogi och kimchi görs med Napakål.

José säger:

”Nattlivet i L.A. är mycket livligt och hollywoodscenen är öppen både för de som ’hör dit’ och de som ’önskar att de hörde dit’! Som utomstående älskar jag att observera stunden då alla blir ’mänskliga’ igen och vissa slutar att spela gudar.”

”Ofta när verkligheten kommer ikapp och alla går hem i slutet av en lång natt, eller i gryningen, slutar det vackra folket att uppföra sig som vore de kändisar, även om de klär sig i de senaste Louboutinskorna eller de varmaste Missonihalsdukarna.”

”Det är vid den tiden som det är vanligt att se de här wannabes kladda ner sig med en av dessa tacos som de håller i händerna. Du ser hur de stannar till med sina lyxbilar för att få det enda ”riktiga” målet som deras smala kroppar tillåter dem under hela veckan.”

”Du ser andra typer av människor som köar för samma tacos, från koreanska eller andra asiatiska hipsters till äldre medelklasspar efter en utekväll, eller en grupp av halvfulla armeniska ’dudes’, ett iranskt-judiskt par på sin tredje träff, en illegal invandrarkille från Honduras som just gått av sitt skift på en japansk restaurang och som längtar efter kött, fyra frikyrkliga som just avslutat sin gudstjänst, killen som säljer flaskor med vatten på Dodgers Stadium, eller en grupp ungdomar från Nebraska som blivit hungriga medan de studerade inför sin tenta på UCLA”.

”Och där står jag och äter min tredje eller fjärde taco, njuter av vädret och planerar min nästa måltid, medan jag känner vibbarna på parkeringsplatsen, stirrar på matbilen och funderar över hur alla dessa människor kommit för samma sak och hur en berömd maträtt representerar precis det som händer framför mina ögon, hur kulturer kan komma samman och bli till en!”

Florida – Key Lime Pie

USA_food_3

Key lime är den smakrika amerikanska kusinen till persisk lime, som du får i dina drinkar i Europa Det är också den viktigaste ingrediensen i Floridas traditionella statspaj. Enligt legenden gjorde Floridas tvättsvampsfiskare denna paj av ingredienser som de hade med sig ut till havs – kondenserad mjölk, lime och kex. Resultatet blir en söt och aromatisk pudding som bäst avnjuts i den varma kvällsluften.

Boston – Lobster Roll

USA_food_2

Jen McEleney från English Language Center i Boston säger: ”Om du redan har haft nöjet att äta en hummermiddag på USA:s ostkust, vet du att det är den bästa i världen.”

”Boston är fullt av restauranger specialiserade på havsfärska skaldjur. En av Bostons mest önskade maträtter är ’Lobster Roll’! Du hittar underbara hummersmörgåsar på de flesta skaldjursrestauranger, där det läckra hummerköttet serveras på rostat bröd med smör tillsammans med en delikat majonnäs.”

San Antonio – Texas Barbecue

USA_food_4

Den mest kända kulinariska exporten från Texas är Tex-Mex, som har kommit att känneteckna vad den största delen av världen anser vara mexikansk mat: burritos, fajitas, quesadillas och tacos fyllda med ost, kött och chilipeppar. Men barbecue är den matlagningskonst som verkligen är en passion i Texas. Njut av oxbringa, långsamt rökt under åtta timmar och du kommer att förstå varför!

Chicago – Panpizza

USA_food_5

Panpizza är för italiensk pizza vad kalkonen är för sparven. Gräddad i en tre centimeter djup form är detta en hybrid mellan pizza och paj! Knäpp upp byxknappen, sluta att räkna kalorierna och njut av en traditionell slice i vindarnas stad.

Hawaii – Kalua Pork

USA_food_6

Olivia Wong från ICC Hawaii säger:

”En maträtt som du definitivt måste smaka på Hawaii är Kalua Pork, en traditionell hawaiiansk rätt som tillreds i en underjordisk ugn kallad imu. En urtagen och tvättad hel gris, kryddad med hawaiianskt havssalt, placeras i imu-ugnen. Efter att ha bakats i ugnen hela dagen tas den ut i solnedgången för en gemensam festmåltid (lu`au). Det rökta köttet är så mört att det faller från benen och smakar fantastiskt.”

”Om du kommer till Hawaii kan du njuta av denna rätt på vilken lu`au som helst eller kan du prova den på många hawaiianska restauranger. Min favorit är Helena’s Hawaiian Food i Kalihi.”

New Orleans – Cajun / Kreol

USA_food_7

Vad händer när det franska köket möter den amerikanska söderns ingredienser och klimat och påverkas av västafrikansk, indiansk, spansk och portugisisk mattradition?

Kreolköket kallas ofta ’stadsmat’ medan cajunköket är ’landsmat’, men detta är en förenkling. Många av ingredienserna, – fläskkött, skaldjur, lök, paprika – är desamma, men för att mat ska vara autentiskt cajun, måste den tillagas enligt de tidiga nybyggarnas traditioner.

New York – Coney Island Hot Dog

USA_food_8

Stephanie Bon från Brooklyn School of Languages säger att ”trots att många etniska kök ökar i popularitet, är fortfarande italiensk-amerikansk mat och snabbmat grundpelarna i det nordamerikanska köket” och hon rekommenderar den mytiska Coney Island Hot Dog.

”Restaurangkedjan Nathan’s Famous har sitt flaggskepp på Coney Island i Brooklyn. När New York City den 4:e juli firar USA:s självständighetsdag, genomför Nathan’s Famous tävlingen Fourth of July Hot Dog Eating Contest, en sommartradition i Brooklyn sedan 1916”.

Nashville – Hot Chicken

USA_food_9

I en stad som verkligen älskar kött och som verkligen älskar att fritera, är denna kryddstarka friterade kyckling en lokal tradition. Köttet marineras, paneras och friteras innan det doppas i en kryddsås och serveras med vitt bröd och picklechips. Tillsammans med whiskey har denna rätt gett upphov till något av den bästa musiken i världen.

Denver – Rocky Mountain Oysters

USA_food_10

Om du beställer dessa och förväntar dig skaldjur kommer du att bli överaskad. Ibland kallade ’swinging beef’ är denna lokala aptitretare i verkligheten friterade tjurtestiklar! Det finns till och med en festival ägnad åt dessa läckerheter.

Vad är detta? Inga hamburgare? Dela med dig av dina tips i kommentarerna …

Bilder: Arnold Gatilao (CC BY 2.0), Shutterstock

By Alex Hammond

What do you think?