Sju tyska husmanskosträtter du måste pröva

Resor November 10, 2017

 

Ska du på språkresa till Tyskland? Medan att stoppa i sig mängder med korv kan verka lockande för många, kanske andra är litet mer skeptiska vad gäller det tyska köket. Därför har vi samlat den bästa tyska husmanskosten, utöver Bratwurst, som vi fått rekommenderad av äkta tyskar, så att du kan beställa som en infödd under din tid utomlands. Sugen på att höra mer?

 

Berlin

Nico, chefen för vår partnerskola, rekommenderar Aal Grün, eller grön ål. Vi slår vad om att du inte tänkt dig beställa något från havet i Berlin! Denna rätt består av bitar av ål som steks i vitlök och vitt vin. Serveras med en lätt persilje- och spenatsås, vilket ger en fräsch, örtsmak. Pröva det som ett alternativ till kött!

 

Felix, från vår partnerskola i Berlin, rekommenderar en internationell import som visar upp stadens mångkulturella sida: den världsberömda Döner Kebab. Denna smakrika, turkiska rätt är en hyllning till Berlin som multikulturellt samhälle, så se till att inte lämna Berlin utan att ha prövat en av dessa goda smörgåsar, fyllda med kött och grönsaker! Om du letar efter den berömdaste platsen där dessa serveras, ska du ta dig till Mustafa’s Gemüse Kebab, där den berömda, långa kön visar hur populära dessa kebaber är.

 

München

Nico hade också en praktisk rekommendation för vegetarianer i München, i form av en läcker potatispannkaka som serveras med äppelsås och blir till en perfekt och smaskig kombination. Reiberdatschi görs genom att forma riven potatis, lök, ägg och salt till små järpar och steka dem i het panna så att de blir krispiga.

 

Vår kollega Sascha från ESL:s kontor i München, rekommenderar rätten Fleischrouladen. Ordet Rouladen kommer från att man i detta recept rulla tunna skivor av kött runt bacon, lök och pickles och sedan steker i stekpanna. Serveras med brunsås. Husmanskost när den är som bäst!

 

Hamburg

det första är fantastiskt för att tillfredsställa de sötsugna! Franzbrötchen är bakverk som nästan ser ut som runda och vikta croissanter. De görs med massor av smör, socker och kanel och ryktet säger att de uppfanns när Napoleon och hans trupper var i Hamburg. Pröva en till frukost eller med en kopp kaffe som eftermiddagssnack!

 

Som lunch- eller middagsrätt, är Labskaus definitivt den färggladaste maträtten du hittar i Hamburg, med dess röda färgen som kommer från rödbetorna. Rätten består av inlagd sill som serveras med mos gjort på potatis, lök och rödbetor och med ett stekt ägg på toppen. Studenter, rätten lär vara jättebra för att bota baksmälla!

 

Bland desserterna, se till att inte lämna Hamburg utan att ha beställt Rote Grütze, blandade bär som serveras med vaniljkräm. Vattnas det i munnen?

Ja, nu vet du vad du ska beställa som tysk husmanskost nästa gång du är i Tyskland, men oroa dig inte – det är fortfarande tillåtet att sätta i dig en korv eller två

Hitta härliga ställen för att studera tyska

By Leah Ganse

What do you think?