Hållbart resande: se om planeten under semestern

Resor June 27, 2021

När fler och fler av oss flyger iväg eller hoppar in i våra bilar för att söka oss till varmare klimat, smaka på något nytt och utforska olika kulturer, blir fler och fler av oss också medvetna om våra handlingar och hur de påverkar vår planet. Konceptet ”hållbart resande” innebär att hitta sätt att långsiktigt minska de negativa effekterna på miljö och kultur. Om du funderat på hur du skulle kunna minska dina koldioxidavtryck när du reser runt i världen, eller hur du skulle kunna resa och stödja lokal företagsamhet för att hålla den lokala kulturen levande, då är detta inlägg för dig.

För alla de som söker efter hur att resa mer hållbart, här kommer några tips – om du så bara följer några få, hjälper du redan planeten medan du njuter av din semester!

Våra tips för hållbart resande

1. Släck ljuset

Stäng av ljuset och elektriska apparater innan du far på semester, inklusive kylskåp och frys om du kan! Det är ännu bättre om du kan koppla ur dem helt och hållet så drar du ner ännu mer på elförbrukningen.

2. Ät och köp lokalt

Leta efter lokala restauranger och ställen som säljer lokala produkter vilka inte är en del av stora kedjor, eller som du kan hitta i ditt eget land. Att äta och köpa som ortsborna hjälper dig att komma mer i kontakt med deras kultur och, även viktigare, maten du äter blir odlad och producerad lokalt, så du stödjer företagsamheten och människorna som lever av den.

3. Packa lätt

Att packa lätt och praktiskt är ett fantastiskt sätt att resa lätt men med stil! Ju mer vikt som flygplan, tåg och bilar har, ju mer bränsle använder de och alltså, ju mer växthusgaser släpper de ut: så att packa lättare är en stor del av hållbart resande. Fråga dig vad du verkligen behöver packa ner och kombinera olika plagg för att skapa helt nya outfits i stället för att packa ner flera!

4. Skippa plasten

Vi vet redan hur dåligt plast är för miljön, men det kan vara svårt att undvika. Res miljövänligt genom att använda återanvändningsbara reseförpackningar i stället för engångsförpackningar och, om du kan, använd fast tvål och schampo som lätt kan transporteras och som är fria från plast!

5. Använd kollektivtrafiken

Använd kollektivtrafiken där du kan och det är ännu bättre om du kan gå eller cykla omkring! Det kan vara svårt att hitta i en ny stad utan taxi, men lokalbefolkningen är vanligtvis hjälpsam och du kan till och med träffa nya människor att umgås med när du frågar efter vägen! Att promenera eller cykla runt på nya ställen är ett fantastiskt sätt att lära känna ditt resmål närmare medan du minskar dina koldioxidavtryck.

6. Använd din egen vattenflaska

Istället för att köpa en ny flaska vatten så fort du känner dig törstig, ta med dig en BPA-fri vattenflaska, så att du kan fylla på den med rent, friskt vatten när du behöver. BPA-fria flaskor är gjorda utan Bisfenol A (BPA), som kopplats till hälsoproblem. Vårda miljön och din hälsa genom att ta med din egen vattenflaska överallt – inte bara på semestern!

7. Hoppa över anslutningsflyg

Internationellt hållbart resande kan vara svårt med allt bränsle som flygplanen använder för att ta oss från A till B, men ett enkelt sätt att hjälpa till att dra ner förbrukningen är att ta direktflyg där så är möjligt. Vad som är bra är att när resmål som ligger litet mer avsides blir mer populära, erbjuds fler direktflyg. Det är också värt att spendera litet extra för att undvika de där långtråkiga väntetiderna!

8. Välj ditt boende med omtanke

Många hotell och vandringshem har nu sina egna hållbarhetspolicies, så du kan försöka undersöka litet grann i förväg. Om du vill stödja samhället dit du reser, är att bo på ett lokalägt ställe ett bra sätt att bidra till ekonomin och att komma i kontakt med ortsborna! När vi är inne på boendet: försök att verka för hållbart resande genom att be om nya handdukar bara när det behövs och inte varje dag. Samma sak gäller sängkläderna – du byter dem inte dagligen hemma, så varför när du är på semester?

9. Respektera djurlivet

Även om det ät coolt att ta en selfie med en tiger, kan du ifrågasätta alla utflykter och rundturer som inbegriper djur. Hur lever djuren? Vad äter de? Hur behandlas de? Vi är säkra på att du i de flesta fall skulle föredra att inte veta svaren på dessa frågor. Lämna de vilda djuren ifred, se till att städa upp efter dig och se till att inte mata eller röra djuren! Plocka inte blommor eller plantor och motstå frestelsen att plocka upp ”naturliga” prydnadssaker! Miljövänligt resande handlar om att vara medveten om vår omgivning och hur vårt agerande påverkar den.

10. Lär dig litet av språket för att visa respekt för den lokala kulturen

Litet gör mycket och lokalbefolkningen kommer helt klart att uppskatta när du försöker kommunicera med dem utan att leta på Google Översätt på din mobiltelefon. Kontakten med människor är en stor del av att lära känna en kultur, så se till att inte missa den möjligheten! Ha roligt medan du lär dig ett språk och kom närmare nya platser i världen genom hållbart resande. Vill du ta ytterligare ett steg, kan du göra ett volontärarbete inom någon social verksamhet eller ett djurprogram för att integrera dig mer i samhället och bidra mer till det!

Bidra till hållbart resande

By Emily Lawrenson

What do you think?