Tio saker att göra i Lyon för mindre än €20

Resor februari 26, 2013

Hur mycket längre kommer Lyon att förbli Frankrikes dolda pärla? I regionen Rhône-Alpes är dagarna varma, kvällarna långa och atmosfären avslappnad.

Det håller snabbt på att bli ett av våra mest populära resmål för en språkkurs i franska och det finns många saker att njuta av både i och runt staden.

Här är ett urval av saker att göra för mindre än €20.

Besök en bouchon

bouchon

Foto: Guillaume Baviere

I världens mest kända matnations kulinära huvudstad, är inget besök komplett utan att ha utforskat en bouchon. Dessa små lokala restauranger besöktes från början framförallt av silkesarbetare som passerade genom staden under 1600- och 1700-talet och åtnjuter nu ett förnyat intresse.

Några populära lokala maträtter inkluderar les quenelles – en sorts fiskbulle – och le tablier du sapeur – en traditionell kötträtt från Lyon.

Du kommer att få ut det bästa värdet för dina € 20 på torsdagar, då de flesta erbjuder speciella lunchmenyer, men du kan behöva en vilostund vid Rhône efteråt!

Fråga på skolan efter personalens favoritbouchon … men var inte rädd för att utforska på egen hand!

Museerna

Du kan njuta av en mängd museer i Lyon för mindre än 20 €. Några av våra favoriter är:

Musée des Beaux-Arts med en extraordinär samling konst (mba-lyon.fr)

Musée Miniatures & Cinéma med en miniatyrversion av Lyon och mycket om filmlandskap, specialeffekter och underliga varelser (museeminiatureetcinema.fr)

Institut Lumière är dedikerat till bions födelse och verk av bröderna Lumière. (institut-lumiere.org)

För 21 € kan du köpa ett Lyon City Card (lyon-france.com) och få tillgång till alla museer för en dag, liksom flodkryssningar och kollektivtrafik. Ja, det är något över budgeten på 20 €, men med lite kreativ bokföring kan du dela kostnaden för alla de olika aktiviteterna och få det till ungefär 2 € per aktivitet.

Vinprovning

wine-tasting

Foto: John Norton

Förbered dig på att utveckla ditt franska ordförråd i en hel ny riktning med en vinprovning. Lyon ligger inbäddat mellan Beaujolais och Côtes du Rhônes vinregioner, så du kan gå på vinprovningen med höga förväntningar!

€5 per glas. Fråga på ESL:s skola i Lyon efter mer information.

Hyr en cykel och cykla längs floderna

Vélo’v, ett offentligt hyrcykelsystem, med 4000 cyklar som finns på 340 stationer runt om i staden. Biljetter kan köpas med kreditkort på cykelstationerna och gäller för en dag eller en vecka.

Den första halvtimmen är gratis (den första timmen om du köper ett Lyon City Card), varefter 30 minuter kostar 1 €, vilket ökar till € 2 efter den första timmen. Men det bästa med cyklarna är att du kan lämna dem på en dockningsstation utan något krångel.  (velov.grandlyon.com)

Brygg ditt eget öl

Om du är i staden under tre veckor eller mer, är detta ett bra sätt att komma in i den gastronomiska andan i Lyon. På ESL:s skola i Lyon kan du brygga 10 liter av ditt eget öl. Det behövs minst fyra personer för att göra detta för mindre än € 20 var, men resultat är väl värt det. Dags att börja tänka på ett namn för din egen öl! Kostnad € 70 för 4 personer.

Ta dig upp till Fourvière (eller ta linbanan)

Fourvière

Foto: Ana Rey

Strax väster om den gamla delen av staden, ovanför floden Saône, är Fourvière förmodligen det bästa stället att få en bild av Lyon. Den ikoniska Basilika Notre-Dame ligger på toppen av kullen, med en gyllene staty av Maria och med utsikt över staden. Om du inte vill ta en promenad, finns en linbana för standardpriset för en bussbiljett.

Operan

Du kan få biljetter till den berömda operan i Lyon från 13 € under hela året, men kanske det bästa sättet att njuta av en uppsättning är under de kvällarna då gratiskonserter ges under sommarmånaderna, där allt du behöver betala för är en drink. Det finns gratis lunchkonserter att njuta av också. (opera-lyon.com)

Lär dig laga fransk mat

learn-to-cook

Foto: Stewart Butterfield

Med all den utsökta maten som finns att njuta av i Lyon, kanske du kommer att bli nyfiken på att göra din egen. Hjälp finns till hands. På lokala Atelier des Chefs, kan du ta en 30 minuter lång matlagningskurs “formule en-cas” för 17 €. De tillhandahåller allt inklusive ingredienser, och du äter på plats.

Azur Afghan

Om du vill ha något lite mindre känt för att komplettera alla traditionella maträtterna från Lyon, erbjuder Azur Afghan (6 rue Villeneuve, 4e) utsökt afghansk mat till bra priser och är populär bland vår personal i Lyon.

Se en konsert på auditoriet

Konserter på auditoriet kostar sällan mer än 20 € och är oftast billigare för personer under 26. Ibland är de gratis. (auditorium-lyon.com)

Fête des Lumières

Fete-des-Lumieres

Foto: Fulvio

Det finns ett stort antal små festivaler på den kulturella kalendern i Lyon, men kanske den mest kända är Fête des Lumières (Ljusfestivalen), som varar i fyra dagar runt den 8 december varje år. Traditionellt, placeras levande ljus på fönsterbrädorna i varje hus i staden för att skapa en spektakulär effekt. Numera är en stor del av staden klädd i ljusa, färgglada lampor, inklusive stora byggnader och skulpturer (bilden).

Festivalen började som ett sätt att ge tack till jungfru Maria för att ha besparat Lyon från koleran, (därav den gyllene statyn av henne på Fourvière), men nu är det lika mycket en hyllning till ljusets skönhet

Om du tänker besöka Lyon vid tiden för festivalen, boka boende i god tid.

Det finns en otrolig mängd saker att se, göra och äta i Frankrikes kullinära huvudstad. Missade vi något? Då är det bara att ge oss era tips!

Få reda på mer om en kurs i franska i Lyon.

Tack till Veronique Gousseau för hennes hjälp.

Av Alex Hammond

Vad tycker du?