Tio saker att göra i Berlin för mindre än €20

Resor april 4, 2013

P1050143
Det är definitivt något i luften i Berlin just nu.

Kanske är det den friska luften som kommer från de enorma parkerna och sjöarna som omger stadens centrum.

Kanske är det de sista molnen av rökelse från de legendariska husockupanterna, innan de lämnar väg för exklusiva lägenheter.

Eller kanske är det förändringens vind där en av Europas stora gamla städer återupptäcker sin forna stil.

Berlin är en fantastisk plats att vara på just nu och en superb destination för elever i tyska. Det är också kostnadsmässigt intressant jämfört med överallt annat i den tyskspråkiga världen. Så hur mycket kan du göra för 20 € i staden?

Mauerpark

P1050183

ESL:s Regional Manager för Tyskland, Michel Jenal kallar söndagens marknad i Mauerpark, Prenzlauer Berg “den största och häftigaste loppmarknaden i staden”, med liveband, mat och en stor karaokeshow på den lokala amfiteatern. Inträdet är gratis. (mauerparkmarkt.de)

Badeschiff

badeschiff-berlin

Foto: Mas_At

Badeschiff är en ljusblå pool gjord av en konverterad pråm på floden Spree. Inträdet är 7 € och det finns konserter på kvällen (arena-berlin.de). Tillsammans med stranden vid floden, en nattklubb och en stor plats för livemusik, är detta rätt plats att vara när solen skiner. Baksidan med det är att Badeschiff kan vara mycket, mycket hektiskt på en populär dag.

Om Badeshiff gör dig sjösjuk, kan du bege dig till ett antal andra platser längs Sprees flodbankar, där mini-stränder, strandbarer och nattklubbar erbjuder en mängd underhållning till sent in på natten.

Utställningar

Hippa utställningslokaler kommer och går i en sådan takt i Berlin att när du har läst klart denna mening kommer tre nya att ha öppnats och två gamla förvandlats till lägenheter. (galerien-berlin-mitte.de)

Gå ner i underjorden

Berliner-Unterwelten

Foto: escpeapalumni

En hel del turer tar dig genom underjorden i staden. Utforska dolda bunkrar från andra världskriget, lämningar efter Kalla Kriget och flykttunnlarna under den gamla Berlinmuren. Turerna kostar 10 €. (berliner-unterwelten.de)

Gå ännu djupare under jorden

Om känslan av fönsterlös fuktighet gör att du vill dansa till det dunkande ljudet av en 808 beat tills långt efter frukost, blir du verkligen bortskämd med valmöjligheter i Berlin – Europas technohuvudstad. Berghain (berghain.de) är den mest kända av Berlins nattklubbar, men dina alternativ är oändliga.

För en mer eklektisk blandning rekommenderar vår regionchef Michel Renate (renate.cc), det något bohemiska höghuset i Friedrichshain där inträdet kostar mellan € 5 och € 8.

Gourmetupplevelse i Berlin

På Perlin kan du smaka olika viner, äta en mängd mat och i slutet, betala vad du tycker är rätt. Det kanske inte skulle ha fungerat för Radiohead, men du kan prova det i Berlin. (weinerei.com)

Photoautomaten

photoautomat

Roffa åt dig ett stycke av Berlinsk nostalgi i en fotoautomat. Ett par lokalinvånare har ett uppdrag att återuppliva de gamla svart-vitta fotobåsen och mer än 10 är för närvarande placerade runt om i staden det kostar bara 2 €. (photoautomat.de)

Utforska den post-apokalyptiska Spreepark

Guidade visningar av den övergivna nöjesparken vid Spreepark ger en annan syn på staden. Ta med kameran och se upp för zombies som säkert bor i de övergivna åkattraktionerna. * Turerna kostar € 15 per person (berliner-spreepark.de).

Hyr en cykel och njut av konsten…

EastSideGallery

Foto: ann-dabney

Den grå, imponerande Berlinmuren har återerövrats av lokala konstnärer och förvandlats till ett färgglatt monument till friheten. Hyr en cykel för 10 € per dag och cykla längs EastSideGallery (eastsidegallery-berlin.de).

…eller hyr en båt och ta en tur på sjöarna

Om du beger dig utanför stadskärnan finns det över 3 000 sjöar runt om i Brandenburg att njuta av när solen skiner. Du kan ge dig ut på vattnet i en kanot för ca 20 € per kanot per dag.

Currywurst

Currywurst

Foto: daspaddy

Din första erfarenhet av currywurst kan vara dess speciella doft i en ölträdgård på en varm kväll. Eller kanske en stulen blick när du går förbi ett bord med berlinare, där vita, rektangulära plattor av skivad korv överdragna med mystisk rödbrun sås och ett fint gyllene fångar ditt öga.

Ge efter för currywurst och njut av den himmelska kombinationen av curry och wurst … du vet att du vill. Berlinarna konsumerar den i stora mängder.

Gå med i glassrörelsen

P1050122

De senaste 20 åren har berlinarna verkligen förälskat sig i glass (Eis). Varje år, när solen börjar skina, dyker glasskiosker upp som knoppar på våren, livliga i sina färger, smaker och mångfald.

Men lokalt bosatte Max Hammond föreslår lite forskning: “problemet är att de alla ser så bra och välsmakande ut, men standarden på glass varierar enormt. Mitt tips är Hokey Pokey vid Stargarder Straße 73, Prenzlauer Berg (se karta) … men det är inget problem med att prova en mängd olika Eis- platser! ”

Det är inte 10, men 12 saker att göra i och runt Berlin för mindre än 20 €. I en sådan ungdomlig och spännande stad, hittar du alltid mer att göra. Eller så kan du fråga personalen på ESL Berlin under en kurs i tyska i Berlin!

* inga zombies har någonsin setts vid Spreepark, men de måste vara där någonstans, eller hur?

Tack till Berlinborna Michel Jenal och Max Hammond.

Av Alex Hammond

Vad tycker du?