5 sätt att spara pengar till att resa

Resor September 11, 2018

Om du anser att pengar är det enda som står i vägen för din resa ut i världen (spoilervarning: det är det inte) då är denna artikel för dig. För vissa är att resa synonymt med lyx, men sanningen är att du inte behöver vara rik för att resa. Genom att agera nu för att spara pengar till att resa, kan du göra din jordenruntresa snarare än du tror!

 

1. Håll koll på utgifterna

Detta är den första regeln när det gäller de personliga finanserna. Att hålla koll på utgifterna låter dig analysera hur mycket du spenderar varje månad och var du kan dra ner. Du måste hålla koll på din månadshyra eller räntekostnaderna, transport (kollektivtrafik och/eller bil och bensin), mat, shopping, nöjen (barer, restauranger, resor, bio), månatliga abonnemang (gym, Netflix, etc.) plus övrigt som morgonkaffe med muffins på Starbucks. Medvetenhet är nyckeln, så när du väl känner dina utgiftsvanor kan du sätta igång med att göra din resevänliga budget!

2. Öppna ett sparkonto

Nästa steg är att skapa ett säkert ställe att ha pengarna du sparar till resan på. Tänk dig en vuxenversion av spargrisen. Idén är att öppna ett sparkonto eller en fond där du kan sätta in alla pengar du sparar och sedan: rör dem inte. Detta sista är superviktigt! Ett separat konto är viktigt eftersom när du har tillgång till alla dina konton är det lätt att göra onödiga utgifter. Du kan göra automatiska månadsöverföringar från ditt personkonto till ditt sparkonto när du färdigställt din nya budget, så du vet att du inte spenderar mer än du kan.

3. Börja förändra din livsstil

Det finns ingen chans att spara pengar till att resa om du hoppar över detta steg. Ja, det kan vara lite jobbigt om du är van att gå ut och äta eller beställa hem mat flera gånger i veckan eller om ditt sociala liv kretsar runt att gå ut på barer och klubbar, men det är ett nödvändigt steg. Det viktiga är att tänka på din drömresa och säga dig själv att det är värt uppoffringen!

Så hur gör du? Börja med att säga upp gymabonnemanget (börja springa eller kolla fitnessvideos på Youtube) och säg adjö till Netflix. Gör en matplanering och laga i förväg så att du kan ta med dig lunch till jobbet, ta med en termos med kaffe och bjud över vänner på knytkalas i stället för att träffas på restaurang. Sluta köra och promenera eller cykla när du kan eller, om du bor i en stor stad, glöm taxi och ta kollektivtrafik i stället. Om du måste shoppa, gör det i second handbutiker. Om du är orolig för att få tråkigt, titta efter gratis saker att göra, som dagar med fritt inträde på museer eller fria aktiviteter genom lokala grupper eller onlinegrupper som Meetup.

4. Tjäna extra pengar där du kan

Efter det att du vant dig vid en billigare livsstil, kan du börja söka sätt att tjäna litet extra pengar. Gå igenom dina kläder och andra ägodelar och sälj allt som du inte vill ha eller behöver online på second handwebbplatser eller på lokala loppmarknader. Sedan kan du fundera på att ta något extrajobb som att sitta barnvakt, ge läxhjälp eller bli cykelbud. Du bestämmer hur många dagar i veckan det är möjligt att ägna dig åt detta och lägg pengarna direkt i resefonden.

5. Börja med ”zero-spenddagar”

Populär genom en finansbloggare under 30 år, är idén bakom ”zero-spenddagar” mycket enkel. Börja med att välja en veckodag då du inte spenderar några pengar – inga alls. Detta tvingar dig till att planera i förväg, göra något socialt gratis och, viktigast av allt, få mer pengar att föra över till resesparandet. Du kan gradvis utöka antalet dagar du inte använder några pengar, eller till och med göra en ”zero-spendmånad”! Räkningar och livsmedel räknas då inte med, naturligtvis. Antar du uppmaningen?

För att summera, om du vill spara pengar till att resa är det mer en fråga om vilja än om att vara rik. Det enda som står mellan dig och din resedröm är du själv!

Planera din nästa resa

By Leah Ganse

What do you think?