Hur du reser runt i världen hemifrån: de bästa virtuella turerna och evenemangen

Resor April 7, 2020

En positiv tanke i dessa tuffa tider: hur tacksamma är vi för tekniken under karantän eller självvald isolering?

Om du tänker på det, skulle termen ”social distansering” varit mer adekvat om COVID-19 hade dykt upp under förra århundradet. Idag vad vi i verkligheten gör med Facetime, Skype, WhatsApp och alla andra kommunikationsverktyg, är ”fysisk distansering” – en ovärderlig fördel i något som annars skulle vara en överväldigande situation. Inte för att vi är experter på psykologi, men vi kan inte hjälpa att vi känner att det gör mycket för vår mentala hälsa att kunna se och tala med våra nära och kära så ofta vi vill.

Om du är en reseentusiast, har du ännu en anledning att vara tacksam för teknik: du kan rese runt i världen utan att röra dig från din soffa. Vare sig det är historia, natur eller kultur du är sugen på, hittar du det på internet!

Så här gör du:

Berömda landmärken

Nu är tiden inne för att bocka av saker på din bucket list! Om du alltid har drömt om att utforska Kinesiska muren, eller att gå upp i Eiffeltornet, kan det glädja dig att veta att du kan göra detta – utan kostnad för en dyr flygbiljett!

New York Times, AirPano, Google och Panoramas, har alla skapat otroliga turer runt de nya Världens sju underverk, där du tas till emblematiska platser som Taj Mahal i Indien, den antika staden Petra, eller till Kolosseum i Rom.

Vi rekommenderar också starkt att du tar en titt på det världsberömda Alhambra i Spanien eller försöker avslöja Påsköns hemligheter!

Museer och konstgallerier

Konstälskarna får sitt lystmäte – många av de mest berömda museerna och konstgallerierna erbjuder utmärkta rundturer i sina lokaler utan kostnad.

Till exempel kan du nu gå runt på Vatikanens museer utan att behöva slå dig fram genom folkmassorna, medan Naturhistoriska museet i London har skapat en imponerande interaktiv upplevelse via sina omfattande samlingar. Andra turer online inkluderar Atens Benakimuseum och Museet för brutna förhållanden i L.A. och i Zagreb – även om du bör vara försiktig med det sistnämnda om du jobbar dig igenom karantänen med din partner!

Om det är konst du söker, ta då en tripp till Louvren i Paris och förundra dig över alla dess unika verk. Du som gillar modern konst kan beundra alla fascinerande verk som finns på MoMA i New York. För fler konstrelaterade virtuella rundturer, ta dig till Museu de Arte i São Paulo, Rijksmuseum i Amsterdam eller till Guggenheimmuseet i Bilbao i Spanien.

Platser utomhus

De som framför allt njuter av naturen kan känna sig speciellt stressade när de inte får gå ut. Lyckligtvis för dem finns det ett brett utbud av utomhusplatser tillgängliga att besöka – och kvaliteten på dessa virtuella turer kommer att fascinera dig!

Nationalparker som Yosemite, Yellowstone, eller Mount Rushmore är nu tillgängliga från din skärm och Google erbjuder utmärkta 360-gradiga, virtuella turer till Kenai Fjords, Hawaiis vulkaner, Carlsbadgrottorna och Dry Tortugas. Söker du efter vilda djur, titta då på Big Five i Afrika eller på valskådning i Nordamerika.

Virtuella vandringar är ett annat fantastiskt alternativ som bäst avnjuts på ett löpband eller medan du tränar! Ta dig igenom Bryce Canyon, vandringsleden GR 20 på Korsika (den tuffaste i Europa!) eller Inkaleden till Machu Picchu och bered dig på att svettas!

Musik och liveuppträdanden

Som vi alla sett under de senaste veckorna, har utbrottet av COVID-19 visat upp fantastiska solidariska initiativ över hela världen och det gäller även musiker. Du kanske såg Chris Martin från Coldplay streama ett kort gig live för några dagar sedan, eller John Legend som delade några av sina bästa låtar med sina följare på Instagram.

Fler och fler artister deltar i rörelsen #TogetherAtHome över hela världen och showerna de erbjuder sina beundrare är ofta ganska spontana. Vårt råd är att du kollar dina favoritmusikers sociala nätverk regelbundet, för de kommer säkert att sätta upp någon form av onlinekonsert förr eller senare.

Vill du ha mer inspiration se programmet Rolling Stone’s ”In my room”, som visar både etablerade och kommande artister som uppträder från sina hem. För en fin kväll (hemma, bien sûr), varför inte klä upp dig för en elegant opera- eller balettföreställning? Var inte rädd för att pröva nya stilar, de har aldrig varit mer lättillgängliga!

Vi säger inte att vår nuvarande globala situation är lätt, men som du kan se, att ta sig igenom den i en digital tid hjälper definitivt för att bekämpa lappsjuka! Dessutom, efter att ha gått igenom alla dessa resealternativ har vi hittat så många nya resmål vi vill besöka när allt detta är över! Behöver du fler idéer?

Vart ska jag resa?

By Julia Hoyas

What do you think?