Välj det hållbara sättet att se Europa och res med tåg!

Resor November 17, 2020

Vi har bara en planet. Så vad kan vi göra för att bevara den till kommande generationer? Ett av de största sätten vi kan påverka är att välja hållbara alternativ att resa. Att resa grönt behöver inte betyda att avstå från att se världen! Att resa med tåg är bättre än med flyg eller att köra bil när det gäller ditt koldioxidavtryck. Och om du väljer att bo, arbeta eller studera i Europa har du tur: några av kontinentens största sevärdheter och vackraste städer ligger bara på några timmars mellanrum med tåg. Kolla in dessa 5 skäl till varför du ska välja ett hållbart sätt att se Europa och resa med tåg!

Höghastighetståg

Europa har några av de bästa höghastighetstågnäten i världen. Så snabba, faktiskt, att det ofta går fortare att ta tåget mellan vissa europeiska städer än att ta flyget! Om du är i London tar Eurostar dig till Paris eller Bryssel (bland andra städer) på under tre timmar. Från Paris kan du resa vitt och brett med de snygga TGV-tågen – sola dig i Provence på drygt 2 timmar, snappa upp lite spanska i Barcelona på mindre än 6 timmar eller prova schweizisk choklad i Genève på drygt tre timmar! Njut av tapas i Madrid, hoppa sedan på AVE och två och en halv timme senare kan du dansa flamenco i Sevilla. Andra höghastighetstjänster som förbinder europeiska länder inkluderar Thalys, ICE och Italiens underbara Frecciarossa. Det finns inget bättre sätt att resa i Europa!

Fantastiska scenerier

Och vi menar verkligen fantastiska! Bernina Express, till exempel, som korsar Alperna i Schweiz, är så spektakulär att den har kommit på världsarvslistan. Norges Raumalinje sträcker sig längs Raumafloden, förbi fjordar, berg och ängar, medan den omöjligt branta Flåmsbanan, med rätta beskrivs som en av världens vackraste tågresor. Om sagoslott är mer din grej, missa inte att ta tåget längs Rhens vänstra strand, förbi vingårdar och borgar på toppen av branta klippor. Du kan också ta tåget som förbinder de pastellfärgade byarna i Italiens Cinque Terre, eller det vackra lilla Train Jaune som slingrar sig högt upp i de franska Pyrenéerna. Alternativen är oändliga! Välj tåget, det mest hållbara sättet att resa, och du kommer att upptäcka några av Europas vackraste platser utanför allfartsvägarna.

Bra erbjudanden för ungdomar och studerande

Om du tänker studera ett språk utomlands, erbjuder många tågföretag ungdomspriser för de som är 25 år och yngre. Du behöver inte vara heltidsstuderande för att få dessa priser, vilka ofta kan spara upp till en tredjedel av kostnaden för standardbiljetter. Om du planerar att resa mycket i Europa är det värt att titta på Eurail Youth Pass, som erbjuder rabatterade tågresor i upp till 33 länder för alla som är 27 år eller yngre. Enskilda länder erbjuder vanligtvis tågkort till ungdomar och studenter, men dessa är endast giltiga för resor inom det landet. Det lönar sig att undersöka för att säkra att du hittar rätt biljettyp som passar dina resplaner.

Träffa lokalbor och praktisera dina språkkunskaper

Oavsett om du studerar engelska i London eller tyska i Berlin, är det bra att resa med tåg, att träffa lokalbefolkningen och att öva dina språkkunskaper! Kom ihåg att tåg används i stor utsträckning av lokalbor och det är vanligtvis lätt att inleda en konversation med dina grannar på tåget. Det är kanske inte så enkelt som det brukade vara innan smartphones kom, men folk är ofta glada att få tiden att gå genom att prata med någon främmande, särskilt när de tränar det lokala språket. Gör ett försök! Vi slår vad om att du kommer att få några nya vänner!

Nattåg: det klassiska sättet att resa

Det finns något djupt romantiskt (och en liten touch av Agatha Christie) med nattåg. Och i dessa mer klimatmedvetna tider kommer nattågen tillbaka. I Storbritannien tar nattåget London – Penzance dig bekvämt till vackra Cornwall. Eller så kan du kolla var jultomten bor och ta nattåget från Helsingfors till hans hemstad Rovaniemi! Riktiga tågentusiaster kan fundera på nattåget från Nice till Moskva, som tar två dagar, vilket gör det till den längsta nattågsresan i Europa.

Vi hoppas att du har blivit inspirerad att resa runt i Europa med tåg! Du kommer att göra ditt för att bidra till att rädda planeten genom att välja kollektivtrafik och hålla ditt koldioxidavtryck litet. Och du kommer att kunna njuta av några av de vackraste landskapen och bländande sevärdheterna som finns! Du kan se världen – och rädda planeten!

Studera och res utomlands

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?