Varför Manchester är Englands mest besökta stad efter London

Resor April 30, 2019

När man tänker på turism i Storbritannien, är kanske Manchester inte den första stad som dyker upp, men detta håller på at ändras! Manchester är definitivt i ropet. Denna livliga stad har skakat av sig sitt rykte som fabriksstad för att bli ett nav för musik, kreativitet och tolerans med ett fantastiskt kulinariskt utbud. Och nämnde vi dess två världsberömda fotbollslag? Läs vidare och se varför Manchester är Englands mest besökta stad efter London!

1. Festivalerna

På sommaren vartannat år sedan 2007 firas Manchester International Festival med föreställningar av musik, teater och konst. 2019 års upplaga kommer att ha ett gratisevenemang med Yoko Ono som värd, en pjäs skapad av Idris Elba och en konsert med Janelle Monáe.

Sedan på hösten är det Manchester Food and Drink Festival, där food trucks serverar alla upptänkliga former av mat på Albert Square framför stadshuset. Smaka på internationella rätter medan du lyssnar till levande musik och provar öl från de lokala bryggerierna!

Staden som är födelseplats för Oasis och The Smiths, är även så för den enormt populära Parklife Festival, en tvådagars musikfest med elektronisk musik, hip hop och indie. Men det är inte allt … Manchester Film Festival är ett måste, liksom Manchester Pride, Manchester Christmas Market och Cheese Feast! Stadens evenemangskalender säkrar att du aldrig kommer att ha tråkigt.

2. Konsten

Manchester sparar inte när det kommer till konst. HOME Manchester invigdes 2015, en glittrande glaskonstruktion som hyser ett konstgalleri, biograf, teater, kaféer och mycket annat. Det har blivit enormt populärt och är den näst mest besökta attraktionen i Manchester!

Vid Salford Quays, byggdes det ultramoderna MediaCityUK, ”ett internationellt center för teknologi, innovation och kreativitet”. Här har BBC sitt kontor utanför London med TV- och inspelningsstudios, kontors- och lägenhetsfastigheter, kaféer och restauranger. Man måste imponeras av denna samling moderna byggnader på vattnet!

Slutligen, du får inte missa Manchester Art Gallery i centrum, i den vacker byggnad från tidigt 1800-tal med tusentals historiska målningar!

3. The Curry Mile och Craft beer

Manchester har verkligen distanserat sig från stereotyp brittisk mat. I stadsdelen Runsholme, är en sträcka av Wilmslow Road späckad av ett 70-tal restauranger med mat från Indien, Pakistan och Bangladesh! Neonskyltarna visar dig när du kommit fram.

För att skölja ner all denna goda, kryddstarka mat, prova ett glas hantverksöl. Mikrobryggerierna har dykt upp över hela staden under de senaste åren och är den perfekta platsen för att uppleva pubkulturen med en modern twist! Seven Brothers Beerhouse och Cloudwater Brew Co. är några fantastiska alternativ.

4. The Village

Manchesters gaystadsdel, känd som ”The Village”, är definitivt en av de roligaste delarna av staden och självutnämnt centrum för fest. Canal Street är hjärtat av stadsdelen och den idealiska miljön för middag eller en drink med utsikt över Rochdale Canal. På andra sidan vattnet, finner du Sackville Gardens med dess minnesmärke över Alan Turing. När solen går ner kan du dansa hela natten på någon av de HBTQ-vänliga barerna och klubbarna. Om du letar efter något att göra under dagtid, får du inte missa att dricka en kopp te på Richmond Tea Rooms med tema från Alice i Underlandet. The Village blir verkligt livlig under Pride, så se till att komma förbi!

5. Fotbollen

Det är faktiskt omöjligt att prata om Manchester utan att nämna fotboll, eftersom det är en av de största anledningarna till att Manchester är Englands mest besökta stad efter London. Här finns både fotbollsklubbarna Manchester City och Manchester United, manchesterborna är verkliga fotbollsfantaster! Några skillnader att hålla reda på – Manchester City har stadion Etihad som hemmaplan, medan Manchester United har stadion Old Trafford. Vad anbelangar färger bär Manchester Uniteds supportrar rött och Manchester Citys himmelsblått. Och om du inte kan bestämma dig för vilket lag du ska hålla på, gå då på ett Manchesterderby när de båda lagen spelar mot varandra!

6. Bokaffärerna

Om vi skulle behöva bestämma oss för en stad som bokälskarnas paradis, skulle det vara Manchester. Centrum är fullt av bokaffärer, varav den mest berömda är John Rylands Library. Dess magnifika takvalv, färgade glasfönster och rad efter rad av sällsynta böcker får varje bokälskare att känna sig lycklig. Portico Library and Gallery är ett mysigt ställe att sitta och läsa din favoritbok eller titta på utställningarna som visas, medan Manchester Central Library har gratis Wi-Fi och ett trevligt kafé. Kom ihåg, bibliotekskorten är gratis!

7. Studenterna

Det är ingen hemlighet att ett av skälen till att Manchester är så ungdomligt är tack vare dess studentbefolkning. I Manchester finns fler än 40 000 studenter och stadens medianålder är endast 29 år. Vad betyder det? Jo, att levnadskostnaderna inte kan vara alltför höga så att studenterna har råd, att det finns en uppsjö av saker att göra på kvällarna, att universiteten drar till sig författare, konstnärer, föredragshållare och andra kulturpersoner från hela världen och att staden alltid är full av energi! Beredd att göra din egen erfarenhet?

Studera engelska i Manchester

By Leah Ganse

What do you think?