11 saker du inte visste om Irland

Resor March 16, 2021

Alla vet att Irland är ett land av pysslingar och jättar, hemmaplan för Guinness, riverdance och mycket craic. Du vet förmodligen att Irland kallas Den gröna ön för sina frodiga, gröna kullar och åkrar och du har säkert sett dess berömda vackra landskap i filmer och TV-program från Game of Thrones till Derry Girls. Så, för att hedra St Patrick’s Day – kanske världens mest omtyckta festival – har vi sammanställt några av våra favoritsaker som du inte visste om Irland!

1. Det har fler Eurovision-vinnare än något annat land

Irland har vunnit Eurovisionsschlagern sju gånger och tog förstaplatsen 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 (den trippelvinsten lever länge i irländska hjärtan!) och 1996. Våra favoritlåtar är Johnny Logan’s Hold Me Now (1987) och Niamh Kavanagh’s In Your Eyes (1993).

2. Fler UFO-observationer rapporteras i Irland än någon annanstans i Europa

Det har gjorts 105 UFO-observationer i Irland – mer än någon annanstans i Europa sedan räkningen började. Häpnande observatörer har beskrivit blinkande ljus, flygande tefat och spöklika strålar av grönt ljus. Det låter som att besökande utomjordingar gillar Irland nästan lika mycket som vi gör!

3. Irlands officiella första språk är inte engelska

När du kommer till Irland kan du bli förvirrad av att se vägskyltar på engelska och iriska. iriska är i själva verket det officiella första språket i Irland och erkänns som ett minoritetsspråk i Nordirland. Iriska är också ett av Europeiska unionens officiella språk. Även om det talas av nästan 40 % av den irländska befolkningen används det dagligen av färre än 2 %. Landet är fortfarande en av de mest populära platserna i världen för att studera engelska utomlands – delvis tack vare dess erkänt vänliga och gästfria människor!

4. Det längsta platsnamnet i Irland är Muckanaghederdauhaulia

Grovt översatt från iriskan till ”griskärr mellan två havsvikar”, har denna vilda och vackra by i Galway County fler bokstäver i sitt namn (22) än invånare! Men, vill inte alla säga att de har varit i Muckanaghederdauhaulia?!

5. Nigeria är världens största konsument av Guinness

Ja, det är sant! Fler människor konsumerar Guinness i Nigeria än i Irland! Oroa dig inte: det berömda bryggeriet i Dublin producerar mer än 5 miljoner liter om dagen, så det finns gott om det. Och massor av bra pubar att dricka det också!

6. Halloween är irländskt

Det visar sig att den spöklika höstfestivalen handlar om mer än att klä ut sig och godis (även om vi också älskar det)! Dess rötter ligger i den antika keltiska festivalen Samhain, som markerade slutet på skörden och början på den mörkaste delen av året. Firat med bål och offer, trodde man att det var en tid då andevärlden öppnade sig och spöken vandrade bland oss….

7. Av med deras huvuden!

Trodde du att giljotinen var en fransk uppfinning? Mais non! Irländarna högg av huvudet 500 år före den franska revolutionen. Ett otrevligt träsnitt i Holinshed’s Chronicles (publicerat 1577) visar halshuggningen av den olyckliga Murcod Ballagh nära Merton i Irland den 1 april 1307.

8. Det finns prisbelönta författare i massor

För ett så litet land slår Irland alla rekord när det gäller kända författare och poeter. Inte mindre än fyra av dess berömda författare har vunnit Nobelpriset i litteratur – W.B. Yeats (1923), George Bernard Shaw (1925), Samuel Beckett (1969) och Seamus Heaney (1995). Var bättre att lära sig engelska än i ett land där kärleken till språk går så djupt!

9. Inte alla irländare är rödhåriga

Endast cirka 9 % av irländarna är naturligt rödhåriga – men landet toppar fortfarande listan över rödhåriga! Det uppskattas att cirka 2 % av världens befolkning är rödhåriga, men de är oftare förekommande i Irland än någon annanstans på jorden.

10. Irland har en grav som är äldre än den stora pyramiden i Giza

Det spektakulära Newgrange-gravkomplexet (Brú na Boinne på iriska) byggdes med en sådan exakt precision att dess centrala passage är häpnadsväckande upplyst varje år på dagen för vintersolståndet. Förvånansvärt nog byggdes den för 5 000 år sedan – flera århundraden innan både den stora pyramiden i Giza (2 500 f.Kr.) och Stonehenge (3 000 f.Kr.) byggdes!

11. Här finner du Atlantic Way, världens längsta kustväg

Den fantastiska Wild Atlantic Way sträcker sig över 2 600 kilometer och går från Donegal i nordvästra Irland, genom Galway och hela vägen till Cork i sydväst. Den löper genom spektakulära landskap och mer än 1 000 attraktioner. Någon som vill göra en bilresa?

Studera engelska i Irland

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?