Frukost jorden runt

Resor May 5, 2020

När det kommer till vad det första man äter på morgonen är, verkar folk ha ganska fasta vanor. Emellertid, nu när vi går in vad som verkar vara den 498:e veckan av isolering, är vi ganska säkra på att vi alla strävar efter att vara kreativa även i livets mest vardagliga aspekter. Vi tror faktiskt att till och med de som inte tidigare har känt sig som matentusiaster innan de blev tvungna att stanna hemma, har nu samlat på sig en hel del erfarenhet i köket!

Att piffa upp din frukost är inte bar en rolig aktivitet att sysselsätta sig med, det är även ett fantastiskt sätt att göra varje dag speciell – speciellt under veckosluten! Från söta till salta och även kryddiga smaker – du kommer att bli förvånad över hur olika länder väljer att starta dagen. Så, i förhoppning om att detta ska ge dig litet inspiration, så här ser frukosten ut i sju olika länder:

Costa Rica

I Costa Rica är traditionen att börja dagen med en läcker kombination av sött och salt: svarta bönor och ris med äggröra och stekt banan. De söta smakerna kommer från deras vaniljpuddingliknande natillas och fruktjuicen som frukosten sköljs ned med. Närande och gott!

England

Trots sin popularitet över hela Storbritannien och Irland, är det vanligt att referera till denna specifika måltid som ”en traditionell engelsk frukost” eller en fry. Det senare känns verkligen som ett mycket passande namn eftersom den består av stekt ägg, bacon, korvar, grillad tomat och champinjoner, med rostat bröd och te till. Det kanske låter mäktigt, men vi lovar – den är det ultimata botemedlet mot baksmälla.

Frankrike

Tänk om vi kunde bo inne i ett äkta franskt pâtisserie! En typisk frukost i Frankrike kan utgöras av en frestande uppvisning av nybakade baguetter, croissanter, chokladbröd och ett urval smör- och syltsorter. Frukt bjuds också och vi vågar säga att café au lait (kaffe med mjölk) är ett måste!

Japan

För västerländska kulturer kan en traditionell japansk frukost verka mer passande för en annan tid på dagen, som lunch eller middag. Japanerna börjar vanligen dagen med kokt ris toppat med rått ägg och sojasås, tamago kake gohan, misosoppa, inlagda grönsaker, tsukemono, äggstanning skuren i fyrkantiga bitar, tamagoyaki, samt japanskt grönt te, sencha. Inte alltför mäktigt och tungt, tveklöst en hälsosam och välbalanserad måltid att börja dagen med.

Kanada

Vi skulle bli ganska besvikna om kanadensarna inte inkluderade sin berömda (och smaskiga!) lönnsirap i sina frukostar. Skulle inte du? Den hälls över fluffiga pannkakor och knaperstekt bacon, viket låter och ser ut som en extremt tillfredsställande och läcker frukost.

Tyskland

En tysk frukost är mer som en individuell buffé, där du kan blanda och para ihop olika salta smaker: bröd, pretzels, ett urval kallskuret kött och ostar, samt kanske ett ägg eller två. I tillägg är det vanligt att inkludera råa grönsaker, liksom sylt och honung till brödet.

Spanien

Även om man hittar dem på marknader och i temaparker över hela världen, är de ursprungliga spanska churros – en petit choux-deg som friteras i långa strängar – inte täckta med kanelsocker som de ofta serveras på andra ställen, utan bara lätt pudrade med socker, eller inte alls. De ska ätas genom att doppa dem i tjock, varm choklad och utgör en fantastisk tidig frukost efter en natt på stan.

OK, att läsa om alla dessa läckerheter utan att attackera kylskåpet var femte minut är en verklig utmaning, så skäms inte om du redan är halvvägs till köket – det är likadant för oss!

Även om dessa ytterst aptitretande frukostalternativ kanske inte är helt representativa för vartenda hushåll och individ, ger de definitivt smakrika idéer om hur du kan resa ut i världen genom dina smaklökar varje morgon! Och efter en sådan mental tripp jorden runt, varför inte börja planera för när du kan resa och smaka originalrecepten?

Upplev världen med ESL

By Julia Hoyas

What do you think?