Födelsedagstraditioner världen runt

Resor April 28, 2020

Jul, Hanami, Hanukah, 4:e juli, Eid Al-Adha … Fester och helgdagar varierar från en kultur till en annan, liksom traditionerna och formerna för att fira som omger dem.

Födelsedagar, emellertid, betraktas som en betydelsefull händelse i de flesta (dock inte alla) kulturer. Vad mera är, många länder har charmerande firanden som är helt annorlunda än de västerländska traditionerna med tårtätande och ljus – tro det eller ej, det är inte alla länder som firar födelsedagarna med en sockerchock.

Här följer åtta födelsedagstraditioner som kanske inte är helt representativa för varje hem eller individ, men som åtminstone ger dig en idé om vad som försiggår om du skulle hamna i en konstig situation där näsan smörjs in med smör i Kanada.

1.- Quinceañera, Latinamerika

I många latinamerikanska länder betraktas flickors femtonårsdag som en milstolpe. Den markerar att de blir kvinnor och deras förmåga att ta på sig mer mogna ansvarsområden. Som ett roligt och festligt evenemang, börjar firandet med en mässa och fortsätter med en påkostad fest där mat och dryck serveras och quinceañeran dansar en dans med sin far.

2.- Sagobröd, Australien

Vi vill inte kritisera våra australienska vänner, men vi kan inte hjälpa att denna tradition känns som hade den instiftats av utmattade föräldrar som lyckats komma på ett sätt att förenkla traditionen med födelsedagstårta. Sagobröd görs i princip av vanligt vitt formbröd, smör och mångfärgat strössel – och ser SÅ sött ut på barns födelsedagskalas!

3.- Få näsan smörad, Kanada

Det verkar som att Kanada är unikt med detta lyckönskande. I the Big White North, blir födelsedagsbarnet ofta överfallet och får näsan insmord med smör i syfte att skydda mot olycka. Denna speciella tradition väcker så många frågor … Varför näsan? Hur många nässmörjningar har slutat med riktiga slagsmål? Och får kanadensiska veganer också sina näsor insmorda med smör???

4. Örondragning, Spanien

Om du har turen att fira din födelsedag i Spanien, kanske du vill säkra att det sker vid unga år … Dina spanska vänner kommer att dra dig i örat, en gång för varje år och just då du tror att tortyren är över, får du ett verkligt kraftigt sista ryck för att ge dig extra tur!

5. Presentöppnande, Italien

Att få presenter på födelsedagen är en komplicerad affär i Italien. De sociala reglerna dikterar att du omedelbart måste öppna presenten du får, annars riskerar du att uppfattas som oartig. Det är lika bra att du börjar öva på din överraskade men oerhört tacksamma min: ”Åh Karin, precis en sådan hundrakronors grönsaksskalare som jag ALLTID önskat mig!”.

6. Nudlar för ett långt liv, Kina

På sina födelsedagar äter kineserna extra långa nudlar som symboliserar ett långt liv. Dessa ska sörplas in i munnen så långa som möjligt innan man biter av. Vad tycker du? För oss låter det ganska OK! Finns det något annat (elegantare) sätt att äta nudlar?

7. Klädstrecket, Ryssland

Ryssarna lägger litet extra omtanke till födelsedagsfesterna genom att inkludera presenter till alla barn som deltar. De vuxna hänger upp presenter på ett klädstreck och varje barn kan dra ner en och ta den med sig hem. Så alla blir vinnare!

8. Icke-födelsedagar, Vietnam

Den sista traditionen vi tar upp är faktiskt inte ett riktigt födelsedagsfirande, eftersom vietnameserna inte firar individuella födelsedagar. Istället firar alla att de blivit ett år äldre på det vietnamesiska nyåret (”Tet”). Födelsedag eller inte, men en ordentlig fest blir det! Som du ser finns det många roliga och varierade födelsedagstraditioner. Kan du se dig själv sörpla nudlar eller äta sagobröd istället för att blåsa ut ljusen på tårtan? Att fira din födelsedag i ett främmande land och på ett annorlunda sätt, är ett fantastiskt sätt att verkligen uppleva och känna sig delaktig i en annan kultur!

Var kan jag fira min nästa födelsedag?

By Julia Hoyas

What do you think?