Berlin är platsen att besöka

Resor april 4, 2013

För femtio år sedan steg USA: s president John F. Kennedy upp på ett podium framför Rathaus Schöneberg i Västberlin. Han möttes av dånande applåder från de tusentals personerna som hade fyllt torget för att höra honom tala. Under två år hade dessa människor varit inneslutna av Berlinmuren, många separerade från vänner och familj genom otur eller dålig timing.

Nästan två decennier efter slutet av andra världskriget, var Berlin fortfarande en stad i fara, där två ideologier kolliderade våldsamt med varandra och, som vanligt, var offren de vanliga människorna. Dessa var de personerna som Kennedy dånade kanske ett av hans mest kända framförande till:

För två tusen år sedan var det stoltaste man kunde skryta med “civis Romanus sum”. Idag, i en värld av frihet, är det stoltaste man kan skryta med “Ich bin ein Berliner”.

Ich-bin-ein-Berliner

Kennedys anteckningar för talet (archives.gov)

Berlinmuren föll äntligen 1989 när kommunismen blev förvisat till en lång och blodig lista över misslyckade sociala experiment, men Berlin – åtminstone väster om Brandenburg Tor – hade för länge sedan återupptäckt sin smak för det goda livet som hade definierat staden tills politiken tog över.

Musiken som medföljde den artistiska revolutionen

Som Paris på 1920-talet eller New York på 1980-talet, är det moderna Berlins rykte om kreativitet global och välförtjänt. DJs, musikproducenter, band och artister flockas till staden för att hitta inspiration och skapa sig ett namn. Det innebär att du kan njuta av originell och innovativ musik varje kväll i veckan, om du orkar. Men kom ihåg, några av dessa fester kan pågå i 48 timmar.

The-soundtrack-to-an-artistic-revolution

Det är svårt att tro att detta är staden David Bowie valde att rensa tankarna i och sluta med droger (det är ännu svårare att tro att han skulle bo med den legendariske vilde Iggy Pop samtidigt som han försökte sluta!). Men det är exakt vad som hände i mitten av 1970-talet, och det ledde till de mest hyllade albumen i båda artisternas karriärer (LowHeroes and Lodger for Bowie, The Idiotand Lust for Life for Iggy Pop).

Det var inte bara den rena luften och välsmakande currywursten som lockade sångarna, de älskade anonymiteten med att bo i Berlin. Efter kändiskulturen i Los Angeles, kunde Bowie leva ett normalt liv bland folket i Schöneberg som “bara inte bryr sig … om en engelsk rocksångare “.

Och så var det musiken. De skivor som kom från Tyskland under 1960- och 70-talet var olikt allt annat. Kraftwerk och Neu! skapade ett nytt sound som var minimalt och angelägen, med djupa och ofta introspektiva låttexter. Mycket popmusik i slutet av 1970- och 80-talet kan spåras direkt till denna musikstil.

En stad full av musik och konst

A-city-of-music-and-art

Foto: Davide Constanzo

Efter att Berlinmurens revs ner och förvandlas till souvenirer, blev den tyska huvudstaden full av tomma byggnader, dessa var ofta de tidigare officiella institutionerna i ett land som inte längre fanns. Tusentals rymliga lägenheter lämnades tomma när människor kunde röra sig fritt mellan öst och väst igen. Kombinationen av utrymme, låga priser och en känsla av rättfärdig förnyelse skapade ett konstnärligt paradis för ungdomar.

Tjugo år senare är konstnärerna mitt i en kamp mot fastighetsutvecklare som vill omvandla deras ateljéer till lyxlägenheter. Men andan finns kvar i de många popup-gallerierna som kommer och går runt om i denna stora, vidsträckta stad. Detta har också förstärkts av det stora antalet internationella konstnärer som har flyttat för att vara nära denna inspirerande plats.

Det verkar som om du inte kan gå nerför gatan i Berlin idag utan att stöta på ett konstgalleri, konstinstallation eller improviserad föreställning. Denna kreativitet flödar ut i staden som helhet, vilket gör detta till en plats där människor inte är rädd för att prova nya och annorlunda saker.

Upptäck Berlin under 2013

Discover-Berlin-in-2013

Foto: onnola

Saken med “gyllene tider” är att ingen egentligen inser att de är där tills de är över.

Kunde berlinarna på 1920-talet ha vetat vad som skulle komma härnäst? Hippies på sextiotalet trodde nog att de fortfarande skulle sitta och knäppa på sina gitarrer och prata om fred under 2000-talet istället för att fylla världens styrelserum.

Men det är definitivt något som händer i Berlin just nu och du måste se det för att tro det.

Se 10 saker att göra i Berlin för mindre än €20 eller ta reda på mer om en kurs i tyska i Berlin.

Av Alex Hammond

Vad tycker du?