Bästa tiden att resa till Australien

Resor October 30, 2018

Kängurur och koalor, Sydneyoperans origamisiluett, Brisbanes hipsterkaféer och Gold Coasts legendariska surfing … Australien är ett under att skåda! Men, eftersom det inte är det lättaste eller mest ekonomiska resmålet att ta sig till, vill man vara säker på att välja rätt tid för resan. Vi berättar för dig om den bästa tiden att resa till Australien och om allting du behöver veta: Den billigaste tiden att resa, när vädret är bäst och när lågsäsongen infaller så att du kan undvika turisterna. Färdig att resa ”down under”?

När infaller de olika årstiderna i Australien?

Australien ligger på södra halvklotet, så årstiderna här tvärt emot hur de är i Europa eller i Nordamerika. Så här är i princip uppdelningen mellan årstiderna i Australien, så att du inte blir förvirrad:

  • Sommar = december, januari, februari
  • Höst = mars, april, maj
  • Vinter = juni, juli, augusti
  • Vår = september, oktober, november

Det kan kännas litet förvirrande att fira jul på badstranden, men när du väl vant dig är det ganska fantastiskt att kunna byta den brutala vintern mot en solig australiensk sommar.


När är regntiden i Australien?

Så, nu när du känner till årstiderna, när infaller regntiden i Australien? Det finns ingenting som förstör en strandsemester mer än en tropisk cyklon. Faktiskt har Australien mer än 15 % av världens cykloner, men lyckligtvis når inte många av dem land! Nordvästra Australien, landets tropiska zon, har flest cykloner och en tydlig regntid, från november till slutet av april. Cairns och Darwin är några av de större städerna i detta område. I resten av Australien, som i Brisbane eller Gold Coast, nära Queenslands södra gräns eller i Sydney i New South Wales, är inte regn något du behöver bekymra dig över eftersom klimatet där är mycket bättre.


När är det lågsäsong för turister i Australien?

Det är ingen överraskning att Australiens lågsäsong för turism infaller under vintermånaderna juni, juli, augusti. På andra änden av tidsaxeln hittar du då högsäsongen som infaller under sommaren (vilket alltså är vintersäsongen i Europa och Nordamerika). Oroa dig inte för att besöka Australien under vintern, eftersom strandstäder som Gold Coast och Surfers’ Paradise fortfarande bjuder på solsken och temperaturer runt 21° eller 22°. Vädret i Sydney är litet kyligare under vintern med 17° – 18° under dagen, så ta bara med dig en jacka och litet varma kläder för kvällarna så räcker det!

Som på de flesta resmål, emellertid, är den bästa tiden att resa ur vädersynpunkt och för att undvika alltför många turister, våren och hösten, när vädret varken är för varmt eller för kallt.


Vilken tid är billigast för att besöka Australien?

Det är en litet besvärlig fråga att svara på eftersom flyg till Australien nästan alltid är ”dyra” relativt sett (utom om du bor i Nya Zeeland), men du kan spara 25 % eller mer genom att boka utanför högsäsong! Pröva lågsäsong (vinter i Australien, sommar i Europa), eller om du vill resa under en annan årstid, hittade en onlineresebyrå de billigaste biljetterna i november, februari och mars.


När du än väljer att resa till landet ”down under”, kommer du att få en oförglömlig upplevelse i the Outback, på de legendariska badstränderna och när du lär känna aboriginernas konst, den andlöst vackra naturen och de spännande städerna. Den bästa tiden att resa till Australien är nu!

Planera min resa till Australien!

By Leah Ganse

What do you think?