När är bästa tiden att besöka Sydafrika?

Resor January 12, 2021

Sydafrika är ett populärt resmål året runt och på goda grunder. Det är ett otroligt varierat land med berg, torra savanner och brusande vågor att utforska. Med detta sagt, med årstider som inte överensstämmer med de vi är vana vid i Europa och ett land som är två gånger så stort som Frankrike, är det svårt att avgöra på förhand när det kan vara bäst att resa till Sydafrika. Oro dig inte – vi visar dig när bästa tiden att besöka Sydafrika är, oavsett typen av resa du planerar.

Hög- och lågsäsong i Sydafrika

Sydafrika har fyra specifika årstider, även om vår och höst tenderar att vara kortare. Det finns också både en regntid och en torrtid och klimatet varierar i landet, så undersök väderförhållandena i den region du tänkt dig besöka när du planerar din resa.

Om du är någon som uppskattar varmare väder, kan högsäsongen i Sydafrika vara en bra tid att resa. Under sommarmånaderna (december – februari) är temperaturen högre, med i snitt 23°C i Kapstaden och 28°C i Durban. Observera att Västra Kapprovinsens regntid i allmänhet infaller under vintern, medan resten av landet har sommarregn! En annan sak att komma ihåg är att sommarsemestern i Sydafrika ligger i december, så det är en mycket intensiv månad där mycket folk samlas vid populära attraktioner.

Lågsäsongen, å andra sidan, är i allmänhet under vintern. Vinter i Sydafrika är från juni till augusti och även om temperaturen är lägre, är den långt ifrån outhärdlig! Temperaturen ligger ofta runt 20C! Lågsäsongen i Sydafrika kan vara ett fantastiskt val för dig om du vill undvika trängsel.

Bästa tiden att besöka Sydafrika för att se djur

En av Sydafrikas största attraktioner är dess fantastiska fauna. Om du vill få chansen att se de Fem Stora, är landets kyliga, torra vinter den bästa tiden att kunna se elefanter och lejon. För på vintern regnar det mindre (utom i Västra Kapprovinsen), vilket innebär mindre grönska för djuren att gömma sig bakom. Eftersom vattenhålen också torkar ut, samlas djuren runt de få som finns kvar, så det blir lättare att hitta var man kan iaktta dem.

Om du skulle önska att få komma närmare och mer personligen Sydafrikas fauna, kan en volontärvistelse i ett av landets många naturreservat vara en berikande upplevelse. Volontärprogrammen varar från några veckor till flera månader, så du kan uppleva djuren i sin naturliga miljö under Sydafrikas olika årstider om du vill.

Om du är intresserad av djur, är kusten också en fantastisk plats att besöka om du planerar en resa till Sydafrika. Valskådning är en populär turistattraktion, då enorma flockar av valar korsar havet mot varmare områden. Se dem från juni till november från Kapprovinsen, på vackra platser utmed kusten som Kapstaden eller Port Elizabeth!

Bästa tiden att besöka Kapstaden

Tack vare sitt fantastiska läge mellan havet och det vackra Table Mountain, är Kapstaden ett av Sydafrikas populäraste resmål som drar till sig turister året om. Den populäraste tiden för en semester i Kapstaden är mellan december och februari då det är varmast. Stränderna vid denna tid är välbesökta och det finns gott om festivaler och andra evenemang att njuta av på olika håll i staden.

Om du är ute efter att fotvandra eller utforska naturen runt Kapstaden, bjuder hösten på klar himmel och angenäm temperatur. Vintersäsongen i Kapstaden erbjuder också mycket att göra, med marknader inomhus och sprakande brasor att njuta av. Därför beror bästa tiden att besöka Kapstaden främst på vilken typ av aktiviteter du är ute efter!

Bästa tiden att resa till Johannesburg

Som Sydafrikas största stad, har Johannesburg mycket att se och att göra. Det är lätt att ta sig till en av Sydafrikas tre huvudstäder, Pretoria, härifrån och det finns safariparker inom köravstånd, även om det finns mycket att utforska i själva staden också! Eftersom sommaren infaller mellan december och februari, är detta den livligaste tiden i Johannesburg, med massor av turister som besöker regionen. Priserna är högre under denna tid, liksom riken för regn!

Bästa tiden att besöka Johannesburg brukar vara mars -maj eller september – november, då priserna är lägre och du kan njuta av mildare temperatur!

Bästa tiden att besöka Sydafrika

Eftersom Sydafrika är ett så stort och varierat land, erbjuder de flesta årstider en oförglömlig upplevelse i vad som betraktas som ett av de vackraste länderna på jorden! Bästa tiden att besöka Sydafrika beror alltså mest på vad du vill se och göra – och om du inte riktigt vet, varför inte planera en längre vistelse där? En språkresa till Sydafrika ger dig tillfälle att utforska landet under flera årstider!

Upplev Sydafrika

By Emily Lawrenson

What do you think?