De bästa städerna för att studera utomlands: hitta din perfekta matchning (del 1)

Resor July 28, 2020

”Hjälp! Var ska jag studera utomlands?”, hör vi ofta från språkstuderande och språkälskare. Med så många resmål att välja bland och ett så stort utbud av språk att studera, är det definitivt inte ett lätt val. Att väja språk är det första steget att ta för att snäva in alternativen, men hur gör du sedan?

Sant, att välja resmål baserat på tillgängliga språkskolor och möjligheten att fördjupa dig i språket, är absolut den rätta vägen. Emellertid, glöm inte att det finns så många andra aspekter som kommer att göra din språkresa utomlands till en fantastisk erfarenhet – var vill du bo?, vem vill du bo med?, vilken typ av mat kommer du att äta?, vad vill du göra på fritiden och hur vill du roa dig?

Att hitta ett andra hem under dina studier utomlands är en viktig uppgift som kräver en ordentlig fundering, både om ditt resmål och om dig själv. Så, för att hjälpa dig att hitta den plats som bäst matchar dig, kommer här ett urval av de tre bästa städerna för att studera utomlands, baserat på vissa personlighetsdrag och intressen:

London

Kulturell mångfald, nattliv och historia, är definitivt de fyra ord som kommer upp först när man tänker på den brittiska huvudstaden. London är en stor metropol som drar till sig ett enormt antal turister, arbetare och studenter från hela världen och med alla typer av bakgrunder. Det är absolut platsen att kliva ut ur din bekvämlighetszon och lära dig att mingla med folk som är totalt annorlunda än du – tills du upptäcker hur mycket du kan ha gemensamt med någon från andra sidan jordklotet. En annan fantastisk aspekt av Londons kulturella mångfald är hur staden lyckades absorbera – och fortsättningsvis gör det! – alla dessa olika kulturer och samtidigt bevara sin egen: du kan njuta av en pint på en av landets mest traditionella pubar och sedan titta in på en autentisk indisk, fransk eller peruansk restaurang i porten bredvid!

Om du gillar att festa fram till gryningen, kommer London att tillfredsställa även de mest krävande av dina behov. Från de exklusiva (och dyra) ställena i Mayfair och de trendiga musikscenerna i Soho (som också har fantastiska gayställen förresten), till Camdens livliga, bohemiska nattliv och East Londons hippa barer och klubbar, är nätterna i London oändliga.

Historien är också en viktig aspekt att belysa – London har varit platsen för en rad dramatiska händelser som inte bara format stadens framtid, utan även hela Storbritanniens. Staden har imponerande museer och gallerier som berättar om en fascinerande nation för besökarna, så om du gillar att lära dig om olika länders historia, får du ditt lystmäte i London!

Toronto

Det är svårt att beskriva Toronto med några få ord, men om vi skulle göra det vore det sjö, film och pride. Toronto erbjuder urban natur på ett sätt som ingen annan stad. Dess fantastiska sjösida stoltserar med vackra parker och sandstränder – idealiskt för dig som ibland längtar efter litet frisk luft och en svag bris. Du hittar fantastiska parker med frodig grönska – som Olympic Island eller Tommy Thompson Park – där du kan avnjuta en picknick och imponerande handgjorda bänkar för att ligga och solbada medan du blickar ut över sjöns lugna vatten. Kew-Balmy Beach och Bluffer’s Park är definitivt två måsten om du tycker om att sola och koppla av.

Toronto är också ett verkligt kreativt centrum med en unik filmtradition och passion som låter artisterna finslipa och utveckla sin konst. Är du en filmentusiast vet du säkert att staden står värd för en av de största publika filmfestivalerna i världen. Med målsättningen att ”förändra sättet folk ser på världen genom film” äger Toronto International Film Festival (TIFF) rum i september och pågår i elva dagar. Här erbjuds både betalade och gratis evenemang med ett brett utbud av fascinerande visningar, diskussioner och workshops. Vem vet, du kanske till och med stöter på din favoritfilmstjärna!

I Toronto sitter mångfalden i högsätet: en av de största Pridefestivalerna i världen till stöd för LGBT2Q+ i och utanför staden, hålls i Toronto varje år. Eventet är en verklig hyllning till nöje och kärlek och erbjuder ett antal scener med liveuppträdanden och Dj:ar, barer och matställen, en Dyke March, en Trans March och den stora Prideparaden. Och detta är bara ett exempel på Torontos inkluderande karaktär – med sin långa immigranthistoria och kulturella acceptans är den utan konkurrens, världens mest mångfaldiga stad – perfekt för dig som verkligen känner att du trivs i blandade och varierande grupper.

Tokyo

När vi reflekterar över den japanska huvudstaden, skulle vi klart beskriva den med termer som kontraster, folkmassor och mat. De två första är utan tvekan relaterade – kontraster är oundvikliga bara på grund av Tokyos storlek. Med 37 miljoner invånare svarar staden för 30 % v Japans befolkning och är i sanning var gammalt och nytt möts. Tokyo är ett nav för teknologi och nyskapande, sprängfyllt av neonljus, enorma elektronikvaruhus och rena galenskaper. Staden tänjer verkligen på kreativitetens gränser och är perfekt för dig om du gillar att utforska rent tokiga saker att göra, se och uppleva – ät middag på en robotrestaurang, sov i ett hotellrum som är som en liten kapsel, eller gå ombord på ett hypersnabbt höghastighetståg för att utforska några av Japans andra städer. Du kommer definitivt att känna att du lever i framtiden!

Även om vissa delar av Tokyo är hypermoderna, är staden rik på historia och den japanska kulturens konservativa sida kan kännas överallt. Vart du än går kommer du att träffa på en fantastisk Shintohelgedom, ett tempel eller skyddade trädgårdar. Ta en promenad genom Asakusa, centrum av Tokyos shitamachi (bokstavligen ”låg stad”), en av Tokyos stadsdelar där atmosfären av gångna årtionden lever kvar, eller vandra längs det Kejserliga palatset och få en känsla för den japanska kejserliga familjens livsstil. Historieälskarna får sitt lystmäte!

Matälskarna hittar också sitt eget paradis. Från restauranger i världsklass ledda av några av världens förnämsta kockar, till familjeskötta pärlor, som serverar traditionella smaker och streetfoodstånd dit ditt luktsinne oemotståndligt drar dig. Tokyo är full av gastronomiska härligheter. När du väl har smakat de lokala delikatesserna, kan du också pröva de många fusions- och internationella matställena. Dina smaklökar kommer att hoppa upp och ner av lycka!

Känns någon av dessa städer som ditt idealiska andra hem? Bli inte ledsen om inte så är fallet – det är bara att vänta på vår nästa serie av de bästa städerna för att studera utomlands baserat på olika profiler! Under tiden, varför inte spana efter andra hörn av världen som kanske skulle matcha dig bra?

Res ut i världen med ESL

By Julia Hoyas

What do you think?