De tio bästa resefilmerna: en film för varje resmål

Resor June 29, 2020

Den bästa biten med att resa startar långt innan du börjar packa – när du börjar planera, läsa reseguider och tittar på kartor. Spänningen börjar när du börjar undersöka mysterierna din valda destination rymmer och startar att bekanta dig med dess språk och kultur.

Vare sig du redan har ett resmål i tankarna, eller helt enkelt letar efter litet inspiration, kommer här en lista på de bästa resefilmerna som tar dig till några av de mest fascinerande länderna på jorden. Låt oss ta oss ta oss från öst till väst, så att du verkligen kan resa jorden runt från din soffa.

Japan: ”Min granne Totoro”

Systrarna Satsuke och Mei flyttar ut på landet tillsammans med sin far. De upptäcker snart att huset och den omgivande skogen är full av små – och inte fullt så små – vänliga, magiska varelser.

Som i andra filmer från Ghibli-studion, erbjuder ”Min granne Totoro” otroliga scenerier, liksom en fascinerande inblick i Japans unika kultur. Ett absolut måste om du planerar att resa till Japan!

Sydkorea: ”Parasit”

Gi Woo och hans familj bor i en källarlägenhet i Seoul. Hans liv tar en helomvändning när han börjar undervisa Da-hye, en tonåring från stadens överklasskvarter, i engelska. 2020 blev ”Parasit” den första icke engelskspråkiga film att vinna en Oscar för Bästa film, tillsammans med tre andra priser. Filmen lyckades också få människor från hela världen att ta samma beslut: att resa till Sydkorea så snart som möjligt.

En annan bra film att se innan du far till Sydkorea är ”Okja”, som tar dig på en resa runt landets berg och ger dig en glimt av det spektakulära koreanska landskapet.

Italien: ”Den stora skönheten”

Jep Gambardella ä ren 65-årig författare, som har fått nog av sin luxuösa och frivola livsstil. ”Den stora skönheten” återger hans tankar och oräkneliga fester medan den tar oss runt till Roms vackraste platser.

Om du funderar på att studera italienska och resa till Italien, kan du också se ”The talented Mr Ripley”, som filmades på de underbara öarna Ischia och Procida utanför Neapels kust, eller ”Call me by your name”, som utspelar sig i Lombardiet. Bered dig på att upptäcka några av de vackraste platserna i södra och i norra Italien!

Storbritannien: Harry Potter-filmerna

Harry Potter-älskarna får sitt lystmäte – att titta på dessa filmer är det bästa sättet att lära känna Storbritannien utan att röra dig från din soffa! Stora delar av filmerna gjordes i historiska byggnader som Christ Church och Divinity School i Oxford, men du får även se gott om platser som är vanliga i britternas vardag, som stationen King’s Cross i London.

Den brittiska landsbygden är också väl representerad. Hogwarts Express, som Harry och hans vänner tar från plattform 9 ¾, inspirerades faktiskt av ett verkligt tåg – The Jacobite. Både i filmen och i verkliga livet går detta tåg igenom några av Skottlands mest spektakulära landskap.

USA, östkusten: ”Green Book”

Jazzpianisten Don Shirley och hans chaufför, Tony Vallelonga, ger sig ut på en tur från New york som för dem genom den amerikanska Södern. ”Green Book” tar dig på en rundresa genom stater, landskap och landets enorma mångfald. Andra filmer du borde se om du planerar att göra en rundresa i USA är ”Thelma och Louise” och ”Into the Wild”.

Om du reser till New York, se då till att besöka biofantasternas senaste favoritställe i Bronx – trappan där den berömda dansscenen i ”Joker” filmades.

USA, västkusten: ”La La Land”

”La La Land” tar dig djupt in i staden Los Angeles, in i en värld där skådespelare, musiker och andra artister slåss om att få in en fot i branschen och att nå berömmelse. Genom dans och sång är filmen en berättelse om Mia och Sebastian, en kämpande skådespelerska och en jazzpianist.

”La La Land” är en rolig och livfull berättelse där staden Los Angeles spelar en central roll – perfekt för din nästa resa till USA:s västkust!

Mexiko: ”Coco”

När Miguel av misstag kommer in i Dödens land, tar han tillfället i akt att leta efter sin farfars farfar och att hitta svar om sitt förflutna. Genom denna resa, är “Coco” en sann beskrivning av mexikansk kultur och en av dess viktigaste traditioner: De dödas dag. En varmhjärtad film och ett verkligt måste innan resan till Mexiko.

Argentina: “Dagbok från en motorcykel”

Ernesto (senare Che) Guevara och hans vän Alberto Granado gör en lång expedition per motorcykel från Argentina till Venezuela och tar dem genom Peru och Chile med sina andlöst vackra landskap.

”Dagbok från en motorcykel” är en fantastisk film för att lära känna mer om Latinamerikas geografi, politik, samhällen och historia och borde definitivt finnas med på din att-göra-lista om ditt nästa resmål är Argentina eller något annat sydamerikanskt land.

Oroa dig inte – din lista på resefilmer slutar inte här. Vilket ditt resmål än är kommer du att hitta en film som låter dig lära känna dess landskap och traditioner långt innan du startar din resa. Kom dock ihåg att lämna något att upptäcka när din resa blir verklighet!

Hitta mer inspiration för att organisera din resa

By Tania Alonso

What do you think?