10 saker att göra i York för under 20 pund

Resor June 18, 2019

Den gamla huvudstaden i England, York, är ett ofta bortglömt resmål när man pratar om att resa till Storbritannien! Om du inte har York och det vackra, gröna grevskapet Yorkshire på din lista över platser som måste ses i England, borde du verkligen skriva dit dem! Yorkshire är Englands största grevskap och har ett rikt kulturellt och historiskt arv, tillsammans med sin egna speciella dialekt. En resa till dess huvudstad, York, får du inte missa. Ta dig tid att vandra runt i dess förtrollande ginnels (små gränder), där det alltid är summat (något) på gång. Vi har gjort en lista på 10 billiga saker att göra i York, som inte kostar mer än 20 pund!

1. Drick afternoon tea hos Betty’s

England är känt för sina teserveringar och du får inte en mer autentisk kopp te än hos Betty’s, som grundades av … en schweizisk bagare. Kombinationen av schweiziska bakverk och typiskt engelskt brew eller cuppa (vanliga ord för en kopp te i Yorkshire) blev en succé från starten och än idag kan du njuta av underbara kakor, gurksandwich och högkvalitativa tesorter hos Betty’s

Betty’s erbjuder komplett eftermiddagste för alldeles under 20 pund, 19:95. Om du verkligen vill hålla utgifterna nere kan du för 9:95 pund få Yorkshire Cream Tea, två scones med sylt och grädde plus en kanna te.

> Kolla upp!

2. Promenera på stadsmuren

En promenad på den mäktiga stadsmuren kan ta ett tag, men det är helt gratis och låter dig få en pittoresk vy över York ur många olika perspektiv! York har fler kilometer intakt mur än någon annan stad i England, till största delen från 1100-talet och 1300-talet. Stanna vid the bars på vägen, vilka faktiskt är gamla portar in till staden, inte platser för att dricka!

>Kolla upp!

3. Besök Jorvik Viking Centre

Om du är en historiefantast har du verkligen kommit till rätt plats – York har sekler av det, med inflytande från romarna, anglerna och, inte minst, vikingarna. Om du gillar den berömda Netflixserien, är Jorvik ett måste, där du kan resa tillbaka genom historien och uppleva hur York verkligen var vid tiden för Norsemen, och till och med känna lukterna!

En biljett kostar under 20 pund och det finns också rabatter för studenter, barn och familjer.

>Kolla upp!

4. Gå på en spökvandring

För en läskig tur som inte ruinerar dig, kolla Yorks tematiska spökvandringar! Med en så rik historia är det förståeligt att det paranormala och övernaturliga har en speciell plats i York, med staden ofta benämnd som ”den mest hemsökta i Europa”. Även om det kanske inte är sant, har den en god del spökhistorier och att gå på spökvandring i staden är ett fantastiskt sätt att spendera en kväll – så länge du kan somna efteråt!

Spökvandringar kostar olika mycket, men bara vandra runt i den historiska stadskärnan så hittar du gott om erbjudanden.

>Kolla upp!

5. Gå på National Railway Museum

Ett tågmuseum? Ja, vi lovar att det är intressant även om du inte är en trainspotter. Titta på internationella tåg, inklusive Shinkansen (japanskt snabbtåg), ta en tur till gångna tider i the Flying Scotsman eller på ett ångtåg och stig in i lyxen ombord på de kungliga vagnarna och se hur ståtligt den kungliga familjen reste.

Dessutom, du får besöka museet gratis, så om ditt mål är att hitta billiga saker att göra i York, är detta det perfekta valet!

>Kolla upp!

6. Förundra dig över York Minster

En resa till York skulle inte vara komplett utan att besöka den berömda York Minster, en av världens finaste gotiska katedraler. Med Yorks låga siluett är Minster en verklig symbol för staden där den reser sig över de omgivande gatorna och fyller stadens murar med klangen från sina klockor. I Minster finns några imponerande fönster med färgat glas och om du har tur kan du vissa dagar få se stenhuggare som formar och vårdar katedralen.

Inträdet kostar 11:50 pund för vuxna och 9 pund för studenter, med en extra avgift om du vill klättra upp i tornet för en vy över York. Gratis rundturer erbjuds under dagen.

>Kolla upp!

7. Frossa på fudge

Om du aldrig har smakat fudge tidigare kommer du att längta efter att prova när du känner doften av smält socker sväva genom Yorks trånga gränder. Fudge är ett godis som görs genom att blanda socker, smör och mjölk, så dina tänder och din midja kommer att tacka dig för att du prövar. I York finns verkligt god fudge och om du promenerar längs the Shambles, den berömda 1300-talsgatan som blev inspiration till Diagon Alley i Harry Potterfilmerna, kan du se fudgetillverkning genom skyltfönsterna.

När du en gång provat fudge är det upp till dig att försöka låta bli att spendera mer än 20 pund på dem!

>Kolla upp!

8. Ströva runt i York Museum Gardens

Om vädret tillåter, ger en promenad i York Museum Gardens ett välkommet lugn och tystnad i stadens centrum. Med medeltida ruiner, ett romerskt fort och en stor botanisk trädgård, är detta en fantastisk plats för historie- och naturintresserade. Här ligger även Yorkshire Museum, där du kan lära dig mer om huvudstaden i Norr genom tiderna.

Det är gratis att utforska trädgården och inträdet till museet kostar 7:25 pund för vuxna och 5:60 pund för studenter.

>Kolla upp!

9. Lev som Crawleys på Castle Howard

Om du vill komma ut från staden och uppleva något av den vackra landsbygden runt York och se en bit slottsliv precis som i Downton Abbey, är Castle Howard ett utmärkt val för en dagsutflykt. Castle Howard är egentligen inte någon fästning, utan ett privat residens och ett av Storbritanniens mest berömda historiska hus.

Du kan ta bussen till Castle Howard och dessutom kan du få rabatt på inträdet, 19:50 pund, till huset och trädgården om du visar personalen din bussbiljett. En resa för straxt under 20 pund och en heldag att njuta av!

>Kolla upp!

10. Darra i The York Dungeon

Om du gillar grymma, blodiga och skrämmande historier, då är York Dungeon rätt plats att vara på. Fängelsehålorna visar den mörka sidan av Yorks historia och en skådespelarledd rundtur låter dig se och känna skräcken på nära håll. Testa ditt mod när du upplever pestens förödande effekt på staden och se var Guy Fawkes började sin bana, hjärnan bakom den berömda Gunpowder Plot.

Biljetterna kostar från 16:95 pund, med en rabatt om du köper online.

>Kolla upp!

Sugen på ett besök? Det finns så mycket som erbjuds och det behöver inte bli en dyr resa med så många billiga saker att göra i York. Upplev staden som en lokalinvånare genom att studera utomlands på denna historiska plats.

Lär dig engelska i England

By Emily Lawrenson

What do you think?