10 saker att göra i Montpellier för under 20 euro

Resor September 1, 2017

Montpellier, en av Frankrikes mest studentvänliga städer, har en speciell stil som kommer från dess kreativa kulturscen, heta nattliv och spektakulära natur. Om du letar efter saker att göra i Montpellier på en studentbudget, kolla då några av de plånboksvänliga rekommendationer nedan som Sandrine från Institut Européen

givit oss som inspiration!

 

1. Lär känna Montpelliers sommarnätter och marknader

 

Under hela juli och augusti, upplev Les Festivales de Montpellier på fredagskvällarna. I parken Esplanades de Charles de Gaulle inkluderar dessa vinprovning, levande musik, matstånd och försäljare som lockar med lokala hantverk. Är du inte härpå sommaren, finns det gott om marknader som är igång året runt, som marknaden på onsdagsförmiddagar i Antigone, Arceaux-marknaden på tisdags- och lördags-förmiddagar och många, många fler!

 

2. Cykla till stranden från Montpellier

Finns det något bättre än en vacker cykeltur till stranden? I stället för att ta bussen eller köra till Palavas-les-Flots, Montpelliers närmaste badstrand, hyr en cykel från Velomagg, det allmänna cykelnätet, med ditt bankkort (endast med chip) eller genom att gå till turistbyrån, för under en euro per timme. Cykla genom stadsdelen Antigone till Place d’Europe, där du sedan kan följa cykelvägen utmed floden Lez och genom våtmarkerna ner till stranden. Denna underbara cykeltur tar dig inte mer än en timme.

 

3. Titta runt på Montpelliers moderna arkitektur

När du först anländer till Montpellier, kommer du att charmas av dess historiska centrum, Ecusson, med dess medeltida kullerstensgator och små trädkantade torg, men visste du att Montpellier också är en samlingspunkt för samtida arkitektur? Lär känna den berömde arkitekten Jean Nouvels RBC Design Centre, som inrymmer en möbelaffär som känns som ett extravagant hipster-IKEA och en mysig terrassrestaurang. Jean Nouvel designade även den enorma glaskuben i Montpelliers nya stadshus och andra verk som måste ses omfattar Zaha Hadids byggnad Pierresvives och Arena, en konsert- och sportarena som ser ut som en hängande, purpurfärgad pyramid.

 

4. Aktivera dig på floden Lez

 

Vattensporter är stort i Montpellier och med floden Lez som flyter genom staden är det den perfekta platsen att paddla kajak eller stå upp på en paddle board! Uthyrningsföretag debiterar per timme, halvdag eller heldag, så du kan ge dig ut på vattnet så länge det passar dig!

 

5. Mingla med Montpelliers konst-set på Gazette Café

En favorit bland studenter är Gazette Café, fullt av konstverk, böcker och även ett piano och ett levande träd. Temakvällar inkluderar swingdans, poesiläsning, litterära och lärda föredrag och diskussioner, levande musik, med mera. Här finns ett läsrum där du kan krypa upp med en av de 2 000 böckerna från biblioteket och glöm inte barens läckra drycker och restaurangens goda kök. Det är en fantastisk plats för att öva din franska!

 

6. Upplev en fransk Wild Summer-festival

Bild: Wild Summer Facebook, © Carole Couderc

 

Montpellier har gott om musikfester för att lyckliggöra festivalälskare, men Wild Summer-festivalen är någonting annorlunda. Den hålls på den underbara, franska herrgården Domaine de Biars marker alldeles utanför Montpellier. Bered dig på en musikoas. Med food trucks, konstutställningar, konstnärer som säljer sina alster och, naturligtvis, musik, är den en härlig (och BILLIG) festival, där du kan mingla med alla möjliga människor rån Montpellier.

 

7. Besök The Shakespeare

Även om det känns motsägelsefullt att en berömd fransk bar heter The Shakespeare, är ett besök på denna pub en av de mest uppskattade saker att göra i Montpellier. Tisdagskvällar är frågesportkvällar, så kom till denna populära pub med dina klasskompisar för en kväll med dryck och testa dina allmänkunskaper! Med open mic-kvällar, improvisationskomedi, levande musik, happy hour, brädspel, pilkastnings- och pokertävlingar, samt en daglig specialdrink, finns det ingenting att inte älska på denna fantastiska studentpub.

 

8. Upptäck Languedocs sjöar

 

Montpelliers Languedocregion är full av några av Frankrikes vackraste sjöar. Ta en dagstur till Pont du Diable, ett av UNESCO:s världsarv, 40 minuter från stan, för en otrolig vy över stenbron från 1000-talet och en härlig sjöstrand. En timme utanför stan, skapades Salagousjön (regionens största) när en flod svämmade över och det ryktas till och med om att det finns en gammal by på botten av sjön.

 

9. Gör en trevlig picknick i parken

Efter Montpelliers mer aktiva alternativ, är att chilla i en av stadens parker en eftermiddag just vad doktorn ordinerar. Veckla ut picknickfilten invid den lilla dammen i parken Esplanade de Charles de Gaulle eller i Parc du Domaine de Méric vid floden Lez. Med picknicktillbehör från någon av Montpelliers lokala marknader kan det inte bli fel!

 

10. Koppla av på Rebuffy Pub

En annan av Montpelliers studentfavoriter är Rebuffy Pub. Häng med en färskpressad juice och brädspel eller ta en cocktail och lyssna till levande musik. Du kommer säkert att träffa mycket lokalt folk och andra utländska studenter här.

 

Glömde vi något i vår lista på saker att göra i Montpellier? Tyck till i kommentarerna nedan!

By Leah Ganse

What do you think?