10 saker att göra i Edinburgh för under 20 pund

Resor June 15, 2017

På väg till Edinburgh? Gör dig beredd på att bli förälskad! Georgianska hus utmed kullerstensgator, ett slott uppe på en kulle med vid vy över staden och en hänförande park i den gräsbevuxna kratern av en utslocknad vulkan är bara några av sevärdheterna. Pröva dessa fantastiska saker att göra i Edinburgh för en billig peng!

1. Komplett, skotsk frukost

Frukosten är dagens viktigaste måltid, så varför inte pröva på Roseleaf nära Oceanterminalen i Edinburghs hamnområde Leith? Deras frukostspecial, ”The Big Yin” inkluderar fläskkorv, blodpudding, bacon, vita bönor i tomatsås, stekt tomat, svamp, ett stekt ägg och ett skotskt scones.

2. Water of Leith-promenaden

Efter en komplett, skotsk frukost kanske du behöver litet motion! Denna pittoreska 19 km långa promenad går utmed floden Leith från Balerno hela vägen till Leiths hamn, via Murrayfield Rugby Stadium, Gallery of Modern Art, Dean Village och Royal Botanic Garden. Ta bussen cirka 20 minuter till Water of Leiths besökscentrum, där du kan hämta detaljerad karta över promenaden för endast ett pund.

shutterstock_30181444 copy

3. Edinburghs museum

Som det sägs: ”Du kan inte veta vart du ska om du inte vet varifrån du kommer”. Dyk ner i stadens rika historia på Edinburghs museum på Royal Mile. En höjdpunkt är matskålen och halsbandet som tillhörde Greyfriars Bobby, Edinburghs lojalaste husdjur. Och, bäst av allt, inträdet är helt gratis!

4. Palace of Holyroodhouse & Royal Yacht Britannia

I slutat av Royal Mile ligger Palace of Holyroodhouse, där drottningen bor när hon besöker Edinburgh. Biljetten för 12:50 pund inkluderar en audiorundtur i palatset där du bland annat kan se den berömda Mary, Queen of Scots rum.

Fortsätt till en av Skottlands toppattraktioner, den kungliga jakten Britannia, som ligger för ankar bredvid Oceanterminalen. På drottningens flytande residens kan du se paradvåningen, kungliga sovrum, det kungliga terummet på däck och även den Rolls Royce som alltid följer med ombord. Inträde 15:50 pund eller 13:75 pund för studenter.

shutterstock_425462752 copy

5. Skotsk whisky

Enligt skottarna finns det en whisky för var och en. På pubar som Whiski Rooms och Bow Bar kan du be bartendern att rekommendera en whisky som passar din specifika smak.

6. Skotska parlamentet

Med fritt inträde är en rundtur på parlamentet ett bra sätt att få en glimt av skotskt styre. Du kan besöka delarna av parlamentet som är öppna för allmänheten från måndag till lördag, men för en gratis rundtur måste du boka online i förväg. Du kan även observera vad som händer i kammaren!

shutterstock_32423281 copy

7. Edinburghs marknader

Edinburgh kan skryta med tre spektakulära marknader för jordbruksprodukter, öppna mellan kl. 10 och kl. 17: Stockbridge (söndagar), Leith och Grassmarket (lördagar). Köp läckra matvaror direkt från bonden, handgjord konst och hantverk, samt gatuköksmat med allt från Scotch eggs och pajer till internationella rätter.

8. Skotsk litteratur

Bara ett stenkast från Edinburgh Castle hittar du Writer’s Museum med gratis inträde. Lär dig om de berömda skotska författarna Robert Burns, Sir Walter Scott och, naturligtvis, Robert Louis Stephensom, känd för Dr Jekyll and Mr Hyde. Efteråt kan du gå på en litterär pubrunda (priser online: 12 pund för vuxna och 9 pund för studenter), där du besöker några av författarnas favorittillhåll.

shutterstock_390993640 copy

9. Billiga matställen i Edinburgh

Letar du efter en billig måltid? Prova The Piemaker, som serverar paj med över 30 olika fyllningar, eller The Baked Potato Shop för billig och riklig hämtmat. Känner du för något klassiskt skotskt är Mum’s platsen att gå till för korv och potatismos, paj eller stuvning.

10. Rabatt på inträdet till Edinburgh Castle

Detta är ett måste! Med en inträdesavgift på 17 pund är det ganska dyrt, men du får 10 % rabatt med studentkortet Euro 26. Om du inte har råd med inträdet, gå då upp till slottsbacken, (Castle Esplanade), för en gratis, storslagen vy över Arthur’s Seat och staden.

Har du egna budgettips för ett besök i Edinburgh? Låt oss få veta i kommentarerna nedan!

By Leah Ganse

What do you think?