10 ikoniska fotbollsarenor att uppleva innan du dör 10 ikoniska fotbollsarenor att uppleva innan du dör

Resor november 14, 2014

Är det lagen eller är det matcherna? Kanske är det  fansens passion? Det är svårt att säga exakt vad som gör en arena ikonisk men det finns vissa platser som helt enkelt gör att håret reser sig när du går in.

Om väggar kunde tala, tror vi att dessa skulle ha en hel del historier att berätta …

Estádio do Maracanã, Rio, Brasilien

maracana-rio

Brasiliens nationalarena har sett otrolig fotboll genom åren men kommer alltid att förknippas medMaracanazo 1950 då 200 000 människor såg Brasilien förlora mot Uruguay i VM-finalen. Efter slutsignalen begick en bedrövad supporter självmord och tre andra dog av hjärtinfarkt. För att försöka komma över chocken bytte Brasilien till sina nu ikoniska gula och gröna tröjor. Förhoppningarna är höga gällande att spöken från det förflutna kan drivas bort 2014 men det finns gott om lag som skulle vara glada att få krossa fler brasilianska hjärtan.

Invigd: 1950
Kapacitet: 78 838

Stadio Giuseppe Meazza (San Siro), Milano, Italien

San-Siro-Milan

San Siro byggdes ursprungligen för AC Milan enligt den engelska arenamodellen, dvs. fyra läktare, ingen löparbana. Tråkigt nog för rossoneri så slog lokala rivalerna Internazionale dem med 6-3 under invigningsmatchen. De två lokala giganterna har delat på planen sedan 1947 och under denna tid har den varit värd för tre EM-slutspel (1965, 1970 och 2001) och matcher för VM 1990.

Invigd: 1926
Kapacitet: 81 277

Anfield, Liverpool, England

“Jag satt där och tittade på Liverpoolfansen och de gav mig kalla kårar längs min ryggrad. En folkmassa på 40 000 blev en enad kraft bakom sitt lag” – orden kommer från Johan Cruyff efter att han sett Liverpool spela på Anfield. Kop-läktaren (uppkallad efter en strid i Boerkriget där många av lokalbefolkningen dog) är arenans själ och förmodligen den mest högljudda i Premier League. Det talas om att återutveckla den äldsta arenan på den här listan men diskussionen har pågått i årtionden.

Invigd: 1884
Kapacitet: 45 276

Old Trafford, Manchester, England

old-trafford-statue

”Drömmarnas teater” kanske inte längre är motståndarnas “Mardrömmarnas teater” sedan Sir Alex Ferguson pensionerades men det är en av de stora engelska arenorna (Fergie finns fortfarande där i form av en staty som bär hans namn utanför läktaren). Förutom Manchester Uniteds hemmamatcher var Old Trafford värd för matcher under VM 1966 och Euro 96 samt Champions League Finalen 2003 (en spännande 0-0 match mellan Juventus och AC Milan).

Invigd: 1910
Kapacitet: 75 731

Wembley, London, England

wembley-stadium-london

Det var mycket gnäll i England när Wembley Stadium återuppbyggdes för tio år sedan och den slutliga slutgiltiga räkningen hamnade på runt £800 000 000. Men prislappen har glömts sedan dess och arenan har blivit en nationalikon. Då takhöjden sänktes fann byggnadsarbetarna de bortglömda resterna från ett försök att bygga ett “Eiffeltorn” i norra London; när projektet misslyckades så användes platsen för att bygga en arena i stället. Gamla Wembley var värd för VM-finalen 1966 – och är fortfarande Englands enda stora internationella trofé – samt 1996 års EM-final medan den nya arenan redan har haft två Champions League-finaler. Detta är verkligen fotbollens hem … och här finns fler toaletter än i någon annan byggnad på planeten.

Invigd: 1923 (återinvigd 2007)
Kapacitet: 90 000

Camp Nou, Barcelona, Spanien

Europas största arena kunde rymma upp till 120 000 fans när den var värd för matcher under VM 1982 – dock har det sedan dess minskat till 100 000, samtliga sittplatser. Matcher i Spanien kan börja så sent som 22:00 lokal tid och avslutas efter midnatt även om viss forskning är nödvändig eftersom La Ligas Dadaist fixturdator skickar ut till synes slumpmässiga datum och tider. Om du inte kan få en biljett för en stormatch så lägger Barcelonas Socios ut sina extrabiljetter till försäljning på www.fcbarcelona.cat dagarna före match. Biljetter till El Classico är guld värda.

Invigd: 1957
Kapacitet: 99 354

Estadio Santiago Bernabéu, Madrid, Spanien

bernabeu-clasico

Real Madrids hemmaarena är en gigantisk kittel av ljud som har sett några av de bästa fotbollsspelarna genom historien vidröra dess gräs. Alfredo Di Stéfano, Ferenc Puskas, Luís Figo och Zinedine Zidane banade väg för ett modernt lag som inkluderar Gareth Bale och Christiano Ronaldo. Arenan har varit värd för fyra EM-finaler och VM-finalen 1982 som vanns av Italien mot Västtyskland. Efter långvariga problem med duvor som häckar i arenan och förstör gräset tog los Blancos med sig en grupp fåglar bestående av hungriga hökar. Problemet löst!

Invigd: 1947
Kapacitet: 85 454

Estadio Azteca, Mexico City, Mexico

Den första arenan som var värd för två VM-finaler (1970 och 1986 – både klassiker) var också den arena där 115 000 människor såg Diego Maradonas legendariska “guds hand” och ” århundradets mål” mot England. Den största renodlade fotbollsstadion i världen där Pelé och Maradona lyfte pokalen. Ingenstans är “fotboll” viktigare än i Azteca.

Invigd: 1966
Kapacitet: 105 064

Estadio Alberto J. Armando (La Bombonera), Buenos Aires, Argentina

Djupt inne i La Boca i Buenos Aires hamnkvarter ligger La Bombonera som är hemmaarena till Boca Juniors: en av Latinamerikas mest framgångsrika och välkända klubbar. Den är känd för sin ovanliga form med tre läktare och en vägg av exekutiva områden. Atmosfären på en Superclasico mellan Boca och de lokala rivalerna River Plate är en av de mest intensiva idrottsupplevelserna på jorden där Boca fansen bokstavligen får marken att skaka!

Invigd: 1940
Kapacitet: 49 000

Allianz Arena, München, Tyskland

Den yngsta stadion på denna lista (bortsett nya Wembley),  Bayern Münchens hemarena är ett tekniskt underverk. Utsidan av stadion är insvept i paneler som kan ändra färg beroende på vilken händelse som äger rum inuti; när Bayern spelar sina hemmamatcher så lyser arenan rött. Den lokala polisen insisterar på enkla färgscheman eftersom att arenan kan ses från den närliggandeAutobahn och komplexa mönster har kopplats samman med bilolyckor. Den mest berömda matchen på stadion har hittills varit hemmafinalen i Champions league 2012 där Bayern efter att ha dominerat i 120 minuter förlorade på straffar mot Chelsea.

Invigd: 2005
Kapacitet: 71 437

Bildkällor: Maracana Stadium från www.bbmexplorer.com via cc, San Siro av nobbiwan via cc, Outside Old Trafford av Erik Refsdal via cc, Wembley Stadium av Martin Pettit via cc, Cristiano Ronaldo av Jan SOLO via cc.
Av Alex Hammond

Vad tycker du?