Vad rese- och språkälskare kan göra under isoleringen

Lär dig språk March 31, 2020

Det går inte att förneka att utbrottet av COVID-19 har medfört en kris som påverkar hela världen på många olika sätt. Att läsa eller se på nyheterna har blivit en fruktad aktivitet. Hur tufft det än må vara, kan vi som är lyckliga nog att endast ha drabbats av karantän och självvald isolering antagligen räkna oss till de som har tur.

Med detta sagt, hur väl vi hanterar denna situation är helt upp till var och en av oss. Om du, liksom vi, har beslutat dig för att se positivt på din nuvarande situation och att fortsätta att njuta av din passion för resor och språk hemifrån, då har du kommit till rätt plats! Här följer några idéer om vad du kan göra:

Gör sånt som du gillar på det språk du studera

Du har antagligen redan tänkt på vad du kan göra hemma för att roa dig – läsa, lyssna på musik och titta på serier och filmer, brukar vara populära alternativ.

Att göra allt detta på det språk du studerar är inte bara ett sätt att säkra att du konstant praktiserar dina språkliga färdigheter, det är också ett roligt sätt att bilda dig utan att anstränga dig för mycket. Gå bara in på Google och knappa in ”Komedier på franska” eller ”Serier på engelska” (du kan byta ut gener eller språk efter smak) och gör upp en lista på det du finner intressant. Alternativt kan du kolla våra många bloggar om de bästa filmerna, musiken och poddarna på olika språk.

Inkludera språklärandet i dina dagliga göromål

Vare sig du måste stanna hemma eller inte, finns det alltid vissa saker du måste ta hand om. Även om dessa kan ha känts som en plåga tidigare, kan detta vara den perfekta tiden att addera litet intresse och glädje till dem.

Sopa golven? Lägg till den där podcasten på tyska du har velat lyssna på! Tvätta? Sjung med i dina nyfunna spanska sånger – du ger då också dina grannar en liten trevlig konsert, så du sprider glädje samtidigt!

Starta din egen reseblogg

Låt oss vara ärliga här, om du älskar att resa är det troligt att du tillbringar en löjligt massa tid med att prata om de fantastiska resor du har gjort. Så varför inte omvandla denna nostalgi till någonting roligt som också kan delas av andra?

Det behöver inte vara en professionell blogg, den behöver faktiskt inte ens laddas upp om du inte vill dela den med vem som helst – du kan skriva vilket dokument som helst och sedan skicka det vidare till de du känner för. Även att skriva i en anteckningsbok och hålla minnena för dig själv, kommer att göra mycket för att lugna din längtan efter en ny resa. Experttips: skriv på det språk du studerar och lägg på så sätt ännu en rolig och lärande aktivitet till din lista!

Fördjupa dig i språket du håller på att lära dig

Ja, vi vet – när du hör fördjupning tänker du omedelbart på att resa utomlands. Så sant som det må vara finns det faktiskt gott om aktiviteter du kan göra för att fördjupa dig hemma hos dig.

Ersätt helt enkelt ditt eget språk med det språk du lär dig i allt det du gör. Det kan vara så enkelt som att byta språkinställning på alla dina apparater, eller följa recept på ditt nya språk.

Ordna dina resefoton

2000-talets resefantaster tenderar att ha tagit ett stort antal foton som fångat underbara ögonblick på olika platser. Varför inte använda tiden du har nu för att göra det mesta möjliga av dem? Du kan sätta samman olika album och skapa kreativa kategorier – vid sidan av att organisera dem efter resan då de togs, kan du välja de som bäst representerar hur du kände dig då, dina mest imponerande foton ut kvalitetssynpunkt, de som, när du samlat ihop dem, fångar ett visst lands själ och berättar dess historia … möjligheterna är oändliga!

En sak är dock säker: du kommer att le många gånger under tiden du gör det!

Gör dina måltider till kulinariska tips

Ja, mat är en SÅ viktig och njutbar del av resandet. Faktiskt skulle de flesta av oss hålla med om att det är en av huvudanledningarna till att göra det. Så, vad säger att du inte kan bjuda dina smaklökar på några internationella delikatesser hemma? Återskapa dina favoriträtter från gångna resor eller pröva nya recept från alla dessa länder du vill besöka och låt smakerna ta dig på en jordenruntresa!

Och kom ihåg – du får dubbla poäng om du följer recepten på det språk du studerar!

Uppdatera din bucket list för resor

Chansen är stor att du, redan innan allt detta började, hade en lista på resmål du ville besöka. Med så mycket tid till förfogande för ögonblicket – och eftersom du just läst i denna artikel om så många saker du kan göra hemma relaterade till resor och språk – kommer du antagligen att finna att du har fått en massa nya idéer som gör att du vill uppdatera din bucket list och lägga till resmål eller göra omprioriteringar.

Du kan börja planera din språkresa utomlands

Snart kommer det mesta att återgå till det normala och kommer vi säkerligen att vilja leva livet fullt ut. Vad kan då vara bättre än att resa utomlands och omsätta alla dina nyvunna språkkunskaper i praktiken?

Nu har du tid att planera ordentligt, så börja med att fundera på vart du vill resa, vilken typ av språkkurs du vill göra och även var du vill bo under din språkresa utomlands!

Behöver du hjälp?

Inspirera mig

By Julia Hoyas

What do you think?