Sju TV-serier som lär dig spanska 2021

Lär dig språk March 30, 2021

Vi vet alla att det inte finns något bättre sätt att lära sig ett språk än genom total fördjupning. Och ett av de bästa sätten att göra det – åtminstone utan att lämna ditt eget hem! – är att titta på TV-serier och filmer på det språk du vill lära dig.

Om du redan behärskar språket behöver du kanske inte undertexterna alls. Om du precis börjat så behåll undertexterna på svenska och få en känsla för språkets rytm och ljud. Och om du redan kan lite spanska behåll då de spanska undertexterna så förbättrar du ditt ordförråd när du tittar. Naturligtvis är det viktigaste att hitta en serie som fångar ditt intresse, så att du kan njuta av det spanska språket från din soffa.

Så gör din fjärrkontroll redo! Vi har tagit fram några av våra favoritprogram för att lära spanska, inklusive några du kanske har hört talas om – och andra som du kanske inte känner till. Komedi, thriller, mysterium, fängelsedrama – vi har allt! Lyckligt tittande! (Och lyckligt lärande också!)

Vis a Vis (Locked Up)

Men vadå, kanske du tänker, en Netflix originalserie i ett fängelse – det här verkar vara en spansk version av Orange is the New Black? Nej inte alls! Vis a Vis delar bara utgångspunkten för OITNB – den utspelas i ett kvinnofängelse – men detta är ingen dramakomedi. Istället är det ett intensivt, actionfyllt drama som fokuserar på naiva Macarena, som hamnar i fängelse efter att ha manipulerats av sin gifta pojkvän och som måste lära sig att överleva bland de andra internerna. Det finns flashar av mycket mörk humor, massor av grymt drama och enastående skådespel av hela ensemblen.

El Nudo

En romantisk thriller som utspelas i Madrid, med två kvinnor som återupplivar sin vänskap efter många år trots de olika vägar deras liv har tagit. Var och en av dem har något som den andra avundas. En av dem är chef för ett fint universitet medan den andra var tvungen att avstå från sina karriärambitioner. En är rik och en inte. En är lyckligt gift – den andra inte lika mycket. Och en av dem dör. Historien handlar om kvinnorna och deras familjer och de mystiska händelserna som pågår vid universitetet växlas med konversationer direkt till kameran av kompletterande rollinnehavare, inklusive en gråhårig detektiv, som gradvis avslöjar de trassliga förhållandena och mörka hemligheterna som kulminerar i mord.

Valeria

Fyra kvinnliga vänner, varav en är författare, tar sig fram och hittar kärlek i storstaden. Låter bekant, eller hur? Ibland beskriven som det spanska svaret på Sex and the City, är Valeria en trevlig och lättsam hyllning till kvinnlig vänskap, baserad på romanerna av Elísabet Benevent. Den stora staden i detta fall är Madrid, där de fyra kvinnorna regelbundet träffas för en drink på underbara terrasser med fantastisk utsikt. Så du kan friska upp din spanska och göra lite virtuell sightseeing hemifrån!

La casa de papel (Money Heist)

En av de största spanska succéerna på senare år, Casa del Papel (Money Heist på engelska) vann en International Emmy 2018 för bästa dramaserie. Det är också den mest sedda icke engelskspråkiga serien på streamingjätten Netflix. En brokig grupp tjuvar ledd av en mystisk figur som kallas professorn utför en utstuderad kupp i Spaniens kungliga myntverk i hopp om att komma undan med 2,6 miljarder euro. De överraskande vändningarna, den ovanliga berättelsen och den otillförlitliga berättaren denna kultrysare till en riktig berg-och dalbana.

Élite

Detta grymma tonårsdrama som utspelas i en exklusiv privatskola har varit en annan massiv internationell hit för Netflix. Tre elever ur arbetarklassen är inskrivna i eliten Las Encinas skola och kulturkrocken med de självgoda, välbärgade andra eleverna orsakar betydande konflikter – som kulminerar i mord. Det finns dock mer i denna show än den vanliga romantiken, förtalet och svartsjukan (även om det finns gott om det också). Den är inte rädd att ta upp allvarliga teman, inklusive LGBTQ + acceptans, islamofobi, samtycke och mycket mer.

Paquitas Salas

Vad gör du om du har en talangagentur och din största kund lämnar dig? Paquitas Salas var på toppen på 1990-talet men det har gått utför sedan dess. När hon och hennes lilla team – sekreterare Magüi och hantverkaren Álex – tvingas hitta nya sätt att återuppväcka talangagenturen och rekrytera nya kunder, blir det komedi. Detta är en rolig, enormt rolig, serie med en begåvad rollbesättning, som har vunnit flera priser, inklusive bästa komediserie i Premios Feroz (Spaniens svar på Golden Globe Awards).

La Víctima Número 8 (Victim Number 8)

Det här är en annan, fantastisk rysare som får dig att gissa fram till sista minuten av serien! Handlingen utspelar sig i Bilbao och handlar om en jihadibombning som dödar sju personer och skadar många fler. Omar Jamaal, en marockansk invandrare, identifieras som bombmannen och en polisjakt tar vid. Men när ett annat offer dör blir det allt tydligare att en förmögen företagsägare och hans familj på något sätt är inblandade i denna skumma och långtgående konspiration. Försöker någon sätta dit Omar? Eller utförde han bombningen?

Vi hoppas att du gillar dessa fantastiska TV-program lika mycket som vi! Kolla in vår blogg här för fler nyttiga tips om hur du lär dig spanska snabbt!

Studera spanska utomlands

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?