Hur du lär dig spanska snabbt – 5 tips

Lär dig språk July 9, 2019

Spanska blir allt populärare runt om i världen och lockar dagligen nya studeranden. Det är nu det tredje mest populära språket att lära sig på den berömda appen Duolingo (efter engelska och franska). Medan USA utan tvekan har det största antalet studenter som studerar spanska, är språket nu det främmande språk som studeras mest i Storbritannien – ett land som fram till nu endast erbjöd sina studenter franska och tyska. Spanskan exploderar!

Spanska är ditt pass till en helt ny värld, men du måste satsa den nödvändiga tiden om du vill behärska språket. USA:s Foreign Service Institute bedömer att det bör ta ca 575 – 600 timmar (23 – 24 veckor) för att tala som en infödd, men med ordentlig ansträngning kan du snabba på processen! Så vilket är det bästa sättet att lära sig spanska snabbt?

1. Gör en språkresa i total fördjupning

Det är egentligen självklart och är anledningen till att det är vårt första tips om vad du ska göra för att lära dig spanska snabbt – en språkresa till ett land där spanska talas är det lättaste sättet att lära sig spanska! Du kan naturligtvis studera spanska i Spanien där språket föddes, men varför inte titta på länder som Argentina, Colombia, Dominikanska Republiken eller Mexiko, för att nämna några alternativ!? Det finns skillnader mellan spanskan som talas i Latinamerika och den spanska som talas i Spanien, men man har inga problem att kommunicera sinsemellan, så var du väljer att studera är helt upp till dig!

Naturligtvis kan pengar vara ett bekymmer när man gör en språkresa, men det är helt klart en investering om ditt mål är att lära dig spanska snabbt. Du kan alltid kombinera dina studier med ett deltidsarbete utomlands eller ett volontärarbete som blir ett fint tillskott i ditt CV!

2. Simulera en upplevelse i total fördjupning

OK, det är inte den idealiska situationen, men tänk på allt kul du kommer att ha med att hitta på originella idéer om hur du ska fördjupa dig i spanskan i ditt hemland! Ditt mål är enkelt: du måste äta, andas och sova på spanska. Se till att det är det första du hör på morgonen och det sista du tänker på när du lägger huvudet på kudden på kvällen!

Med världsfenomenet Despacito (fortfarande den mest sedda You Tube-videon någonsin), har fler och fler sånger på spanska nått hitlistorna, så det är lätt att hitta musik att lyssna på. Om reggaetón inte är din grej, bry dig inte, spanskspråkig musik har stor variation med en massa olika stilar, inklusive bachata, salsa, klassisk spansk gitarr och, naturligtvis, flamenco.

Att lyssna är inte det enda du kan fördjupa dig i emellertid och att omge dig med material i skrift är numera otroligt enkelt tack vare internet! Läs nyheterna online på El País, Spaniens mest lästa tidning, eller Clarín, Argentinas största dagstidning. BBC publiceras också nyheter på spanska i delen mundo på deras globala webbplats.

Netflix och andra streamingsiter kan också hjälpa dig med dina fördjupningsmål med latinamerikanska och spanska serier och filmer online som du kan försjunka i. Använd dig gärna av textningen på spanska!

3. Öva att konversera på spanska med spansktalande

Med uppskattningsvis 437 miljoner spansktalande i världen, måste det finnas någon någonstans i närheten av dig. Även om det inte finns det, kan vi slå vad om att du kan hitta någon som studerar spanska om du letar! Sök online efter studiegrupper nära dig, eller kolla efter annonser på biblioteket/universitetet. Det borde inte vara svårt att finna utbytesprogram med någon som vill tala ditt språk och, om inte, ge dig ut på nätet!

Applikationer som Hello Talk låter dig kommunicera med personer son har spanska som modersmål och chatta med dem, bli korrigerad och även kunna ringa gratis! Detta kommer verkligen att hjälpa dig om du vill lära dig spanska snabbt.

4. Sätt upp mål för att utöka ditt ordförråd

Nya ord är grundläggande för att lära dig ett annat språk, så det är en god idé att sätta upp ett mål för hur många nya ord du ska lära dig varje vecka för att lära dig spanska snabbt. Fem är ett bra nummer att sikta mot, eftersom det är realistiskt – ditt mål är att faktiskt använda de nya orden under veckan i stället för att bara memorera dem. Så fort du hör ett nytt ord, skriv ner det! Du kan sedan lägga det till din lista med nya ord att lära dig och lagra i ditt minne!

5. Ge dig själv en knuff framåt med en officiell examen

Om du är en sådan som verkligen behöver deadlines och mål att möta, är en officiell examen det perfekta sättet att ge dina språkstudier en knuff i rätt riktning. Examen i ”Spanska som främmande språk” (DELE) är den officiella examen som är ackrediterad av Instituto Cervantes och som är erkänt över hela världen – vilket gör det till en tillgång i ditt CV! Ett diplom från en officiell examen hjälper dig att visa världen vad du uppnått och din investering i ett andra språk.

Även om prov kan vara tuffa kan din resa mot diplomet och motivationen du känner att jobba mot ett mål, vara just vad du behöver för att lära dig spanska snabbt!

Din spanska resa behöver inte vara svår – du kan lära dig spanska snabbt och ha roligt på samma gång! Följ våra tips och du kommer att vara på god väg att tala spanska som en infödd.

Lär dig spanska i total fördjupning

Källor:

  • https://qz.com/677833/the-languages-the-world-is-trying-to-learn-according-to-duolingo/
  • http://www.effectivelanguagelearning.com/language-guide/language-difficulty
  • https://elpais.com/
  • https://examenes.cervantes.es/es/dele/que-es
  • https://www.clarin.com/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_language
By Emily Lawrenson

What do you think?